Για τον περιφερειακό σχεδιασμό στη διαχείριση στερεών αποβλήτων συζήτησαν Γ. Πατούλης και οι 5 δήμαρχοι της Π.Ε. Πειραιά
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Για τον περιφερειακό σχεδιασμό στη διαχείριση στερεών αποβλήτων συζήτησαν Γ. Πατούλης και οι 5 δήμαρχοι της Π.Ε. Πειραιά

Στο πλαίσιο των συνεχών διαβουλεύσεων που έχει ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, με δημάρχους της Αττικής, με αντικείμενο τον περιφερειακό σχεδιασμό για την αποτελεσματική διαχείριση των στερεών αποβλήτων, πραγματοποίησε σήμερα (26/11) τηλεδιάσκεψη με τους πέντε δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Σ. Αντωνάκου, όπως ενημερώνει η περιφερειακή αρχή.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι δήμαρχοι Πειραιά, Γ. Μώραλης, Νίκαιας-Ρέντη, Γ. Ιωακειμίδης, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χ. Βρεττάκος, Περάματος, Γ. Λαγουδάκης και Κορυδαλλού, Ν. Χουρσαλάς, ενώ το «παρών» στη συζήτηση έδωσε και ο μελετητής της Περιφέρειας Αττικής Δ. Μπούρκας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, σκοπός της συζήτησης ήταν η ενημέρωση των Δήμων σχετικά με την έγκριση από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ της υπαγωγής του έργου Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΝΗΣΩΝ στις διατάξεις του Νόμου 3389/2005 περί Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, προκειμένου το έργο να ανατεθεί και να υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα).

Ο κ. Πατούλης ανέπτυξε διεξοδικά τον σχεδιασμό της Περιφέρειας στους πέντε δημάρχους και μαζί με τον μελετητή έδωσαν διευκρινίσεις και απάντησαν σε ερωτήματα, με σκοπό τη σύνθεση απόψεων για το σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ειδικότερα, ενημέρωσε τους δημάρχους ότι το έργο είναι σύμφωνο με τον ισχύοντα ΠΕΣΔΑ Αττικής ( 2016) και αφορά την επεξεργασία τόσο των σύμμεικτων απορριμμάτων όσο και των προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων που παράγονται στην Π.Ε. Ενότητα Πειραιά και Νήσων.  Το έργο θα ενσωματωθεί και στον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής το οποίο είναι υπό εκπόνηση, προκειμένου να ενσωματωθούν οι νέοι στόχοι του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Απορριμμάτων, όπως επισημαίνει η διοίκηση της Περιφέρειας.

«Σ’ αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να βάλουμε τέλος σε παθογένειες και περιβαλλοντικά “εγκλήματα” χρόνων, δίνοντας ξεκάθαρες και αποτελεσματικές λύσεις τόσο στην περιοχή του Πειραιά, που είναι μια επιβαρυμένη περιοχή όπως και σε όλη την Αττική, σας θέλουμε συνεργάτες και αρωγούς», τόνισε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε πως πρόθεση της διοίκησης είναι να προχωρά με γρήγορους ρυθμούς ώριμα έργα, προκειμένου να μη μείνει ούτε ένα ευρώ αναξιοποίητο και να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος για την Αττική. «Γίνεται μία συντονισμένη προσπάθεια με σχέδιο για την προώθηση ολοκληρωμένων, βιώσιμων λύσεων για την ανακύκλωση και την αξιοποίηση των απορριμμάτων. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ιστορική ευκαιρία», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης.

Κατά τη συζήτηση και αναφερόμενος στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στο Σχιστό ο κ. Πατούλης ξεκαθάρισε πως η διαχείριση θα αφορά μόνο τα απόβλητα της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και πρόσθεσε πως στο νέο ΠΕΣΔΑ, που είναι υπό διαμόρφωση, θα αποτυπώνονται με σαφήνεια τα όρια διαχείρισης από πλευράς των Δήμων.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι η διαβούλευση θα συνεχιστεί με σκοπό να υπάρχει διαρκής ενημέρωση των δημάρχων αλλά και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα επόμενα βήματα του περιφερειακού σχεδιασμού και τόνισε:

«Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Οφείλουμε απέναντι στις επόμενες γενιές να βρούμε λύσεις και προς αυτή την κατεύθυνση θα είμαστε συνοδοιπόροι».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet