Γ. Πατούλης: Ο εσωτερικός έλεγχος είναι ισχυρή δικλείδα ασφαλείας, μας πάει μπροστά
Κοινωνία

Γ. Πατούλης: Ο εσωτερικός έλεγχος είναι ισχυρή δικλείδα ασφαλείας, μας πάει μπροστά

Τη σημασία του εσωτερικού ελέγχου στην αποτελεσματικότερη λειτουργία τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, χαιρετίζοντας το Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας-IIAGreece με θέμα «Feel the Rhythm», που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής.

Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκε η πρόεδρος του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδος Βέρα Μαρμαλίδου. Στο συνέδριο τοποθετήθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο υφ. Παιδείας Α. Συρίγος, η διοικήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αλ. Ρογκάκου, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κ. Κόλλιας, ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας και ειδικός γραμματέας του Ινστιτούτου Γ. Σελίμης, υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών και διακεκριμένοι ομιλητές από το εξωτερικό.

Γ. Πατούλης: «Δεν πρέπει να μείνουν εκτός δράσης στελέχη με ελεγκτική εμπειρία»

Στον χαιρετισμό του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως «ο εσωτερικός έλεγχος, ιδίως μετά την κατάργηση του προληπτικού ελέγχου δαπανών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είναι μια διασφαλιστική διαδικασία που μας πάει μπροστά, μας κατευθύνει στο στόχο» και πρόσθεσε πως σ΄αυτό το πλαίσιο, η Περιφέρεια Αττικής επιδιώκει τη συνεργασία, την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, τη διασφάλιση των διαδικασιών και την υποβοήθηση του ρόλου μας».

«Εμείς θέλουμε ο εσωτερικός έλεγχος να βγαίνει μπροστά από τα γεγονότα, να οδηγεί τις εξελίξεις, να προλαμβάνει ανεπιθύμητες καταστάσεις. Με μία φράση, να μας κάνει να νιώσουμε το ρυθμό, όπως μας προτρέπει και ο τίτλος του σημερινού συνεδρίου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έλαβε με την προηγούμενή του ιδιότητα ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ για την ανάπτυξη του εσωτερικού ελέγχου στη χώρα μας, στρατηγική που ολοκληρώθηκε με νόμο της σημερινής κυβέρνησης και πρόσθεσε μεταξύ άλλων:

«Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που ακολούθησαν ως προς την άσκηση του επαγγέλματος του εσωτερικού ελεγκτή, όπως η εγγραφή στο μητρώο του οικονομικού επιμελητηρίου Ελλάδας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, χρειάζονται όμως συγκεκριμένες βελτιώσεις. Και σε αυτή την πορεία κάναμε και θα κάνουμε αυτό που πρέπει.

Θα το πω χωρίς περιστροφές. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε εκτός δράσης στελέχη με τεράστια εμπειρία και προσφορά στην ελεγκτική διαδικασία, σε φορείς όπως οι τράπεζες, οι πολυεθνικές εταιρείες, αλλά και οι εγχώριες επιχειρήσεις, για απλές τυπικές προϋποθέσεις. Τη στιγμή μάλιστα που αυτά τα στελέχη υπηρετούσαν στον εσωτερικό έλεγχο κατά την έναρξη εφαρμογής των σχετικών διατάξεων. Ας περάσουμε, επιτέλους, σε όλα τα επίπεδα, από την παράθεση τυπικών προσόντων στην αναζήτηση συγκεκριμένων κάθε φορά δεξιοτήτων.

Και στο πλαίσιο αυτό στόχος μας είναι η συνύπαρξη στελεχών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, μέσα από κοινές δράσεις, από τις οποίες έχουμε όλοι να κερδίσουμε. Και αυτό, μέρα με τη μέρα γίνεται πράξη.

Άλλωστε, η τοποθέτηση του ειδικού γραμματέα του Ινστιτούτου, του Γιάννη Σελίμη, στη θέση του εκτελεστικού γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής, δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για αυτή τη συνύπαρξη».

Προσφωνώντας τον περιφερειάρχη ο κ. Σελίμης υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Στη διαδρομή για την ενσωμάτωση του εσωτερικού ελέγχου στην Αυτοδιοίκηση, χρειάστηκε κάποιοι άνθρωποι να βάλουν πλάτη, χρειάστηκε κάποιοι να αγνοήσουν το πολιτικό κόστος.

Ο σημερινός περιφερειάρχης Αττικής, ο κύριος Πατούλης, τότε πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, είναι ένας από αυτούς, καθώς, μέσα από οραματική προσέγγιση και όχι διεκπεραιωτική λογική, με προσανατολισμό στο αποτέλεσμα, συμμετείχε σε όλες τις σχετικές διεργασίες, τόσο εδώ όσο και στη Γαλλία και σε άλλες χώρες, για την ενσωμάτωση του εσωτερικού ελέγχου στον κρατικό μηχανισμό, για τη μεταφορά καλών πρακτικών στη χώρα μας, αφήνοντας ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet