Γ. Πατούλης: Ο ρόλος των Περιφερειών στη διαχείριση της πανδημίας είναι καθοριστικός
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Γ. Πατούλης: Ο ρόλος των Περιφερειών στη διαχείριση της πανδημίας είναι καθοριστικός

Την ανάγκη ανάκτησης και πάλι την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών, μέσα από την όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση αυτής της πρωτόγνωρης πανδημίας, αλλά και μέσα από τον σχεδιασμό τη επόμενης μέρας, υπογράμμισε ο αντιπροέδρος της Επιτροπής των Περιφερειών, επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Επιτροπής και περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση όλων των προέδρων των εθνικών αντιπροσωπειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, όπως ενημερώνει η περιφερειακή αρχή Αττικής.

Η ομιλία του περιφερειάρχη έγινε στην πρώτη θεματική ενότητα της συνεδρίασης με θέμα «Πανδημία και ανάκαμψη: η τρέχουσα κατάσταση και η εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο», υπό την προεδρία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και προέδρου της ΕΝΠΕ, Απ. Τζιτζικώστα, στο πλαίσιο της 143ης ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών που ξεκίνησε σήμερα (17/3).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στη θεματική ατζέντα της ολομέλειας εκτός από την πανδημία, συμπεριλαμβάνονται και ζητήματα που σχετίζονται με το κλίμα, τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και με τον ρόλο των χωρών, των πόλεων και των Περιφερειών σε σχέση με τον οίκο της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας.

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης εξήρε τον ρόλο της Επιτροπής των Περιφερειών στην καταγραφή των προβλημάτων, των αναγκών που υπάρχουν, αλλά και των καλών πρακτικών στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας και επεσήμανε ότι αυτή την ώρα της κρίσης η Ευρώπη πρέπει να δείξει τη συνοχή και την αλληλεγγύη της.

«Σε αντίθεση με τα όσα συνέβησαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης της περασμένης 10ετίας, τώρα η Ευρώπη φαίνεται πιο συνειδητοποιημένη. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν για το ταμείο ανάκαμψης, οι ενέσεις ρευστότητας που προηγήθηκαν, ο κοινός βηματισμός στο θέμα των εμβολίων, είναι όλα θετικές κινήσεις» τόνισε και πρόσθεσε πως στο πεδίο εφαρμογής των πολιτικών σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο ρόλος των Περιφερειών πρέπει να είναι κεντρικός.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, σε τρεις τομείς:

  • Πρώτον στην αντιμετώπιση της πανδημίας μέσα από την καταγραφή των προβλημάτων σε τοπικό επίπεδο, αλλά και την άσκηση σειράς πολιτικών πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας.
  • Δεύτερον, στην στήριξη των ευπαθών ομάδων και τη διασφάλιση έτσι της κοινωνικής συνοχής.
  • Και τρίτον, την ανάκαμψη της Ευρώπης μετά το τέλος της πανδημίας.

Κλείνοντας ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως από τις Περιφέρειες εξαρτώνται κρίσιμα ζητήματα όπως η απορροφητικότητα ευρωπαϊκών πόρων, η διαμόρφωση επενδυτικών σχεδίων και μελετών, η υλοποίηση δημοσίων έργων και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στην επόμενη ημέρα θα μπούμε όλοι με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet