Γ. Πατούλης: Πόλος έλξης ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στη Ν. Υόρκη για τον απανταχού ελληνισμό
Κοινωνία

Γ. Πατούλης: Πόλος έλξης ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στη Ν. Υόρκη για τον απανταχού ελληνισμό

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης παραβρέθηκε χθες, Δευτέρα 4 Ιουλίου, στα εγκαίνια του Εθνικού Ιερού Προσκυνηματικού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, στη Νέα Υόρκη, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, από τον σεβασμιώτατο αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, παρουσία επισήμων, του πατέρα Άλεξ, ιερέων, εκπροσώπων επιχειρηματικών κοινοτήτων της Ελληνικής Ομογένειας και πλήθους κόσμου.

Όπως αναφέρει η περιφερειακή αρχή, η χθεσινή ημέρα ήταν ιστορική για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τους Ελληνορθοδόξους, καθώς ύστερα από 21 χρόνια ο ναός που είχε πληγεί από το τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους πύργους, ξανάνοιξε τις πύλες του για τον απανταχού ορθόδοξο ελληνισμό, μετά την ολοκλήρωση της ανοικοδόμησης του.

Στην τελετή των εγκαινίων το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσώπησαν ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, μαζί με τον μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Πρόδρομο. Παράλληλα, στην ακολουθία συμμετείχαν και δύο πρώην αρχιεπίσκοποι Αμερικής: Ο κ. Δημήτριος, επί των ημερών του οποίου συντελέστηκε η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά ξεκίνησε και η διαδικασία ανέγερσης του νέου Ιερού Ναού, όπως επίσης και ο κ. Σπυρίδων.

Επίσης, παραβρέθηκαν η πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλης Φυρίλλας, η πρέσβης της Ελλάδας στα Η.Ε. Μαρία Θεοφίλη, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Απόστολος Τζιτζικώστας, ο γενικός γραμματέας του υπ. Εξωτερικών Γιάννης Χρυσουλάκης, ο ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Δημήτριος Κόκοτας, ο μη εκτελεστικός πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Νίκολας Καρακώστας και ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής της ΑΧΕΠΑ Ηλίας Κάτσος.

Παρόντες ήταν, επίσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αγίου Νικολάου Ντένις Μιλ, ο αντιπρόεδρος Μιχάλης Ψαρός, ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, Τζον Κατσιματίδη, αλλά και ο επιχειρηματίας Ντιν Μητρόπουλος.

«Το Σημείο Μηδέν είναι πλέον ένα ιερό έδαφος, ένας χώρος μνήμης, ένας χώρος περισυλλογής, συγχώρεσης και αγάπης», αναφώνησε, μεταξύ άλλων, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος κατά την ομιλία του.

Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Αττικής συνεχάρη την ελληνοαμερικανική κοινότητα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου θα αποτελέσει πόλο έλξης για τον απανταχού ελληνισμό.

Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης δήλωσε:

«Εκατό χρόνια η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Νέα Υόρκη έχει δώσει τεράστια δύναμη και στηρίζει ουσιαστικά την Ελληνική  Ομογένεια. Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση παραβρισκόμαστε σήμερα, μετά από πολλά χρόνια προσμονής στα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, έναν εμβληματικό τόπο προσκυνήματος για τους Έλληνες ορθόδοξους. Έναν φάρο ενότητας και ελπίδας που θα συμβολίζει την αγάπη, την πίστη και θα μας γεμίζει δύναμη να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση και δυσκολία της εποχής μας. Είμαι βέβαιος ότι ο Ναός του Αγίου Νικολάου θα αποτελεί πόλο έλξης για τον απανταχού ελληνισμό. Από σήμερα εδώ θα χτυπά η καρδιά της ορθοδοξίας και της ελληνικής ομογένειας»

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet