Γ. Πατούλης: Oι πολύτεκνοι φέρουν στους ώμους τους ένα σημαντικό έργο
Κοινωνία

Γ. Πατούλης: Oι πολύτεκνοι φέρουν στους ώμους τους ένα σημαντικό έργο

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, παρενέβη στο 11ο Συνέδριο της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) με θέμα «Δημογραφική πρόκληση, ο ρόλος των πολύτεκνων οικογενειών και το μέλλον της Ευρώπης» και χαρακτήρισε το δημογραφικό ζήτημα της χώρας μας μείζον εθνικό πρόβλημα για περισσότερα από 30 χρόνια, με πολλαπλές διαστάσεις, και τόνισε ότι για να αντιμετωπιστεί απαιτούνται συγκεκριμένες πολιτικές.

Το συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του προέδρου της ΑΣΠΕ, Β. Θεοτοκάτου, διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με αφορμή την επέτειο των 90 ετών προσφοράς της ΑΣΠΕ στην οικογένεια και στην κοινωνία.

Όπως αναφέρει η περιφερειακή αρχή, ο κ. Πατούλης συνεχάρη την ΑΣΠΕ και τον πρόεδρό της, Β. Θεοτοκάτο, για τη διαχρονική προσφορά του, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί άμεσα το δημογραφικό ζήτημα στην Ελλάδα, καθώς δεν προκύπτουν αισιόδοξα στοιχεία στην επικείμενη απογραφή του πληθυσμού. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι οι Έλληνες θα είμαστε κατά 500.000 λιγότεροι σε σχέση με το 2011.

«Όσο κοινότοπη και αν μοιάζει η έκφραση ότι η Ελλάδα είναι ένα γερασμένο κράτος ανταποκρίνεται δυστυχώς στην αλήθεια» τόνισε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε ότι είναι προφανείς οι συνέπειες «για την ταλαιπωρημένη οικονομία της χώρας η συρρίκνωση του πιο ενεργού εργατικού δυναμικού της, με ταυτόχρονη εκτίναξη του αριθμού των συνταξιούχων, αλλά και η διαφυγή στο εξωτερικό πολλών λαμπρών νέων, που αναζητούν καλύτερη τύχη, στερώντας τη χώρα από τον ανθρώπινο πόρο που θα την οδηγούσε με γρήγορα βήματα στην ανάπτυξη».

‘Οπως υπογράμμισε ο περιφερειάρχης, με αυτά τα δεδόμενα «οι πολύτεκνοι φέρουν στους ώμους τους ένα σημαντικό έργο, δίνουν μια ακτίδα ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον στην πατρίδα μας» και παρότρυνε τα νέα ζευγάρια να ακολουθήσουν την επιλογή τους και να δημιουργήσουν οικογένειες με πολλά παιδιά. Επίσης, τόνισε ότι η πολιτεία οφείλει να στηρίξει την προσπάθειά των πολυτέκνων με τρόπο ουσιαστικό, συστηματικό και διαρκή.

«Η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Πρέπει όμως να γίνουν ακόμα πολλά περισσότερα. Η επιδοματική πολιτική από μόνη της δεν αρκεί. Ο πολύτεκνος γονιός πρέπει να ξέρει ότι το κράτος θα είναι σταθερός αρωγός, δίπλα του, κοντά του, σε όλες τις φάσεις ανατροφής των παιδιών του, στο πλαίσιο μιας σταθερής εθνικής πολιτικής που δεν θα μεταβάλλεται ανά διαστήματα, αλλά τους θα προσφέρει ασφάλεια, σιγουριά και ελπίδα για το μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης ανέδειξε την ευρωπαική διάσταση του ζητήματος της δημογραφικής συρρίκνωσης σημειώνοντας ότι απαιτείται «να ξεφύγουμε από τη λογική της αποκλειστικά εθνικής πολιτικής και να περάσουμε σε ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο τόνωσης της πολύτεκνης οικογένειας, με σαφή σχεδιασμό και συγκεκριμένες ενέργειες, προκειμένου να έχουμε σύντομα θετικά αποτελέσματα».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του διαβεβαίωσε τον πρόεδρο και τα μέλη της Συνομοσπονδίας ότι η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και ο ίδιος προσωπικά, θα είναι δίπλα τους για να βοηθήσουν και να στηρίξουν την πολύτεκνη οικογένεια με κάθε δυνατό τρόπο που εμπίπτει στις θεσμικές μας αρμοδιότητες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet