Γ. Σγουρός: Ταλαιπωρία χωρίς τέλος και εκτόξευση του κόστους για την «Αθηναϊκή Ριβιέρα»
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Γ. Σγουρός: Ταλαιπωρία χωρίς τέλος και εκτόξευση του κόστους για την «Αθηναϊκή Ριβιέρα»

Για «ταλαιπωρία χωρίς τέλος και εκτόξευση του κόστους» για την «Αθηναϊκή Ριβιέρα» κάνει λόγο η παράταξη του πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού, Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής, σχετικά με το έργο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη αναφέρει:

Έχουν περάσει περίπου 3,5 χρόνια από τότε που η τέως περιφερειάρχης Αττικής υπέγραψε την σύμβαση κατασκευής του έργου της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου (Α’ φάση). Ένα έργο που διαφημίστηκε ως η κατασκευή της «Αθηναϊκής Ριβιέρας», με τις θετικές επιπτώσεις του σε όλη την Αττική και τους κατοίκους της.

Ένα έργο 150 εκατ. ευρώ προϋπολογισμού, που ιστορικά είχε ξεκινήσει να συζητιέται στην Περιφέρεια Αττικής από το 2012, όταν και ρητά αποκλείστηκε η κατασκευή του από τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας και αυτό όχι γιατί δεν αντιλαμβανόμασταν τη σκοπιμότητα του έργου, αλλά λόγω του μεγέθους του, καθώς ένα τέτοιο φαραωνικό έργο θα απομυζούσε τους πόρους της Περιφέρειας σε βάρος όλων των υπολοίπων έργων σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας. Επιλέχθηκε συνεπώς το έργο να προταθεί στο ΕΣΠΑ, χωρίς επιτυχία όμως, διότι το αίτημα απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το έργο επανήλθε όταν άλλαξε η διοίκηση το 2015, τότε που επιλέχθηκε η αρχή του «φαίνεσθαι» να έχει μεγαλύτερη αξία από του «είναι». Τότε λοιπόν άρχισε να διαφημίζεται η «Αθηναϊκή Ριβιέρα», που θα κατασκευαζόταν σε δύο χρόνια.

Τι έχουμε  σήμερα μετά από 3,5 χρόνια;

  • Το κόστος του από τα 73 εκατ. ευρώ (αρχική σύμβαση) έχει ξεπεράσει τα 105 εκατ. ευρώ, μετά τη σύναψη τριών συμπληρωματικών συμβάσεων που αύξησαν το κόστος κατά 50% (και όλα αυτά τα πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους).

Αναλυτικά: ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 150 εκατ. ευρώ, η σύμβαση 73.045.305,24 ευρώ.

1η συμπληρωματική σύμβαση 6.313.080,41,

2η συμπληρωματική σύμβαση 22.580.000 ευρώ, δηλαδή σύνολο με την αρχική σύμβαση 109.564.385,41 ευρώ, συν απολογιστικά γύρω στα 10 εκατ. ευρώ.

Αρχική προθεσμία από 15/5/2017 για 21 μήνες, δηλ. 15/2/2019 όπου θα τελείωνε.

  • Το έργο είναι ολοκληρωμένο κατά 75%, με προθεσμία ολοκλήρωσης μέχρι τον Ιανουάριο του 2021.
  • Τα εργοτάξια τους τελευταίους μήνες υπολειτουργούν και οι πολίτες ταλαιπωρούνται από την κυκλοφοριακή συμφόρηση, χωρίς παράλληλα να υπάρχει πρόσβαση και οπτική θέα στη θάλασσα  από την πλευρά του Μοσχάτου.

Όλα αυτά και ενώ βρισκόμαστε μόνο στην Α’ φάση του έργου, χωρίς να υπάρχουν προβλέψεις από πού θα χρηματοδοτηθεί η Β’ φάση του έργου, πότε θα ολοκληρωθούν οι μελέτες και πότε θα αποδοθεί το σύνολο του έργου στους πολίτες.

Παράλληλα, η διοίκηση του κ. Πατούλη παρακολουθεί «αδιάφορη» τις εξελίξεις και σηκώνει τους ώμους της, θεωρώντας ότι οι αρχικές καταστροφικές επιλογές της κ. Δούρου δημιουργούν άλλοθι για την μετέπειτα διαχείριση.

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός τόνισε:

«Σήμερα η “Ριβιέρα” έχει καταντήσει ένα βαρέλι χωρίς πάτο, όπου έχουμε ρίξει πάνω από 100 εκατ. ευρώ και δεν έχουμε φθάσει ούτε στο μισό του συνολικού έργου. Η περίοδος του άκρατου λαϊκισμού, των έργων χωρίς αντίκρισμα, έχει περάσει. Η ορθολογιστική κατανομή πόρων, ώστε να μεγιστοποιείται το αποτέλεσμα, πρέπει να είναι η βασική αρχή που διέπει την κάθε διοίκηση. Κοινώς τα χρήματα της Περιφέρειας Αττικής να πιάνουν τόπο. Πρακτική που εμείς υπηρετήσαμε με μεγάλη ευλάβεια.

»Σήμερα διαπιστώνουμε μια αδράνεια και αδυναμία να  διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Με αυτές τις συμπεριφορές και ταχύτητες δράσης, σε συνδυασμό και με τις υπερδεσμεύσεις πόρων για έργα χωρίς χρήματα, θα χαθούν δυστυχώς και άλλα χρόνια και η Περιφέρεια Αττικής, η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, των 5 εκατομμυρίων πολιτών, θα χάσει τη μεγάλη ευκαιρία της ανάπτυξης».

Και ο πρώην περιφερειάρχης συμπληρώνει: «Είναι άμεση και επείγουσα ανάγκη αφ’ ενός μεν το έργο να ολοκληρωθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις και αφ’ ετέρου να αναζητηθούν πηγές χρηματοδότησης που θα πάψουν να επιβαρύνουν τους φορολογούμενους πολίτες». 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet