Γ. Σγουρός: O μεγάλος περίπατος της Αθήνας – Ένα μεγαλεπήβολο έργο που ξεκινά… ανάποδα
tovima.gr
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Γ. Σγουρός: O μεγάλος περίπατος της Αθήνας – Ένα μεγαλεπήβολο έργο που ξεκινά… ανάποδα

Ο «μεγάλος περίπατος της Αθήνας», όπως ονομάστηκε η ενοποίηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, «ξεκινά με τους χειρότερους οιωνούς» σημειώνει η περιφερειακή παράταξη Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής, με επικεφαλής των πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό.

Χωρίς να δηλώνει αντίθετη με το σύνολο του έργου, και δεδομένο -όπως υποστηρίζει- ότι το ζήτημα δεν απασχόλησε το Περιφερειακό Συμβούλιο, η παράταξη καταθέτει στον δημόσιο διάλογο τις διαπιστώσεις και ενστάσεις της, οι οποίες είναι οι εξής:

  1. Πρώτον και κυριότερον: Δεν υπάρχουν πλήρεις κυκλοφοριακές και περιβαλλοντικές μελέτες για το έργο και φυσικά ούτε και οι σχετικές εγκρίσεις.
  2. Με αφορμή το πρόβλημα του κορωνοϊού αποφασίστηκε ο περιορισμός των λωρίδων κυκλοφορίας στην οδό Πανεπιστημίου. Με τον τρόπο αυτό «στραγγαλίστηκε» η κυκλοφορία των οχημάτων, ταλαιπωρώντας χιλιάδες οδηγούς.
  3. Η Πανεπιστημίου δεν είναι δημοτικός δρόμος! Η εποπτεία και η ευθύνη συντήρησής της ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής. Αλήθεια, μέσα από ποιες διαβουλεύσεις και διαδικασίες και με ποιο νομικό έρεισμα, ο κ. Πατούλης εκχώρησε την αρμοδιότητά του στον δήμαρχο Αθηναίων; Άραγε, τώρα ποιος έχει την ευθύνη συντήρησης όλου του δρόμου ή, στην απευκταία περίπτωση ατυχήματος ποιος επιλαμβάνεται;
  4. Η ενοποίηση θα έπρεπε να ξεκινήσει από τους δρόμους αρμοδιότητας του Δήμου, όπως τη Μητροπόλεως, την Αθηνάς, την Πατησίων. Να μελετηθούν οι επιπτώσεις στην κυκλοφορία και ιδιαίτερα πώς επηρεάζεται η Πανεπιστημίου. Επίσης, έμφαση θα έπρεπε να δοθεί στις υποβαθμισμένες παρυφές του κέντρου των Αθηνών, όπου υπάρχουν διαχρονικά προβλήματα γκετοποίησης και παραβατικότητας.
  5. Μια τελευταία παρατήρηση για την οδό Πανεπιστημίου: Μια λωρίδα μετατρέπεται σε ποδηλατόδρομο από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια χωρίς να συνδέεται με άλλο δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Τι εξυπηρετεί να κουβαλήσει κάποιος το ποδήλατο στο Σύνταγμα, να πάει μέχρι την Ομόνοια και μετά να το μεταφέρει – πώς;- στο σπίτι του; Άλλωστε, τα πεζοδρόμια στην Πανεπιστημίου είναι υπερ-επαρκή για τους πεζούς. Τι πραγματικά θα ωφελήσει η περαιτέρω διαπλάτυνση;

Η παράταξη συμπληρώνει ότι η σκέψη το ιστορικό κέντρο της Αθήνας να γίνει ένας ενοποιημένος τόπος μιας ωραίας βόλτας «κινείται στη σωστή κατεύθυνση», προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κέντρο κυρίως είναι τόπος εργασίας και πρέπει όσοι εργάζονται να εξυπηρετούνται χωρίς να ταλαιπωρούνται. 

«Να μην ξεχνάμε επίσης ότι υπάρχει και το ένα μεγάλο, υποβαθμισμένο τμήμα της Αθήνας που περιμένει εδώ και χρόνια παρεμβάσεις για την αναζωογόνησή του και στην κατεύθυνση αυτή έχουμε καταθέσει εδώ και χρόνια τις δικές μας προτάσεις» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet