Διαδοχικές συναντήσεις με τους Σ. Περδίο και Μ. Χατζηπαντέλα πραγματοποίησε ο Γ. Πατούλης
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Διαδοχικές συναντήσεις με τους Σ. Περδίο και Μ. Χατζηπαντέλα πραγματοποίησε ο Γ. Πατούλης

Ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο, είχε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Τουρισμού, Σ. Περδίο και τον υπουργό Υγείας, Μ. Χατζηπαντέλα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του θεματικού Τουρισμού, με έμφαση στον Τουρισμό Υγείας, τις δράσεις της Περιφέρειας με σκοπό την ενίσχυση της πρόληψης υγείας και του προσυμπτωματικού ελέγχου μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην προσπάθεια αποτελεσματικής διαχείρισης των συνεπειών της πανδημίας.

Στις συναντήσεις τον κ. Πατούλη συνόδευαν ο Αριστοτέλης Παυλίδης, πρώην υπουργός και πρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος της Κω, ο Πέτρος Αγαθαγγέλου, πρόεδρος Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και ο Αντώνης Πολυδώρου, πρέσβης του Ελληνικού Τουρισμού και γραμματέας του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών.

Στις αναπτυξιακές προοπτικές του Τουρισμού Υγείας για την Ελλάδα και την Περιφέρεια Αττικής εστίασε ο περιφερειάρχης Αττικής κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Περδίο.

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης, επικαλούμενος και την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Συμβουλίου Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού-ΕΛΙΤΟΥΡ, αλλά και τις σχετικές δράσεις που έχουν γίνει από τον φορέα προς αυτή την κατεύθυνση, διατύπωσε την πεποίθησή ότι ο Τουρισμός Υγείας και Ευζωίας μπορεί να αποτελέσει κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης στη μετα-covid εποχή, με όχημα την Αυτοδιοίκηση. Όπως αναφέρει η περιφερειακή αρχή, από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού αναγνώρισε την ισχυρή δυναμική που έχει στην ανάπτυξη της οικονομίας των χωρών, η ενίσχυση του Τουρισμού Υγείας, επισημαίνοντας μάλιστα πως στην Κύπρο, το 25% των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα δοθούν για την ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Πατούλης πρότεινε την έναρξη μίας συνεργασίας με την Περιφέρεια Αττικής και την ΕΛΙΤΟΥΡ με σκοπό τη δρομολόγηση κοινών δράσεων, οι οποίες θα αναδείξουν την Ελλάδα και την Κύπρο ως ελκυστικούς προορισμούς στον συγκεκριμένο τομέα, προβάλλοντας τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.

Επιπρόσθετα, κατά τη συζήτηση ο κ. Πατούλης ενημέρωσε τον υπουργό Τουρισμού για την πρόθεσή του να δημιουργήσει στην Αττική ένα χωριό Υγείας, Ευεξίας και Ελληνικής Φιλοξενίας, που θα επιτρέπει, όπως ανέφερε, στον επισκέπτη να γνωρίσει την αυθεντική ελληνική φιλοξενία μέσα από παραδοσιακά προγράμματα που συμβάλλουν στην Υγεία, με δραστηριότητες Ευεξίας, αρχαία και σύγχρονη γνώση και εκπαίδευση για την μακροβιότητα και την ψυχοσωματική υγεία, στον πνεύμα του πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη.

Στο επίκεντρο της συνάντησης του περιφερειάρχη Αττικής με τον υπουργό Υγείας, Μ. Χατζηπαντέλα, βρέθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με τις δομές πρόληψης υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου, αλλά και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης ενημέρωσε τον κ. Χατζηπαντέλα για την υλοποίηση του συνολικού προγράμματος για τη Πρόληψη και τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο της Υγείας των πολιτών, μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας. «Έχουμε δημιουργήσει ένα μεγάλο καθολικό πρόγραμμα πρόληψης και προσυμπτωματικού Ελέγχου Υγείας για τους 66 Δήμους της Αττικής, με βασικό σκοπό την ενημέρωση όλων των πολιτών και τη διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια οι κύριοι Πατούλης και Χατζηπαντέλας αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την πανδημία, με τον περιφερειάρχη να εστιάζει στην ανάγκη να ενισχυθεί το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας και να πολλαπλασιαστούν οι δράσεις πρόληψης σε περιφερειακό επίπεδο, μέσα και από την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση με σκοπό και την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. «Ο τρόπος έγκαιρης ιχνηλάτησης, μέσα από την πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι από τις πλέον αποτελεσματικές μεθόδους για να περιοριστούν σημαντικά οι ασθενείς που καταλήγουν στα νοσοκομεία», σημείωσε.

Με την άποψη αυτή συντάχθηκε ο υπουργός Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι στην Κύπρο η αντιμετώπιση και διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας, στηρίζεται κυρίως στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, με ορατά αποτελέσματα.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Πατούλης διατύπωσε τη βούλησή του για τη δρομολόγηση μίας εποικοδομητικής συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ με το υπουργείο Υγείας της Κύπρου και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, με σκοπό δράσεις που θα αναβαθμίσουν την πρωτοβάθμια περίθαλψη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, πρόταση που αντιμετωπίστηκε θετικά από τον υπουργό.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet