Δύναμη Ζωής: Με αστείες δικαιολογίες η διοίκηση της Περιφέρειας «βαλτώνει» το Οικολογικό Πάρκο του Φαληρικού Όρμου
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Δύναμη Ζωής: Με αστείες δικαιολογίες η διοίκηση της Περιφέρειας «βαλτώνει» το Οικολογικό Πάρκο του Φαληρικού Όρμου

«Το Οικολογικό Πάρκο 220 στρεμμάτων, τμήμα της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016 και υλοποιούσε η διοίκηση της Δύναμης ζωής, ένα έργο-ανάσα για τους πολίτες ολόκληρης της Αττικής, κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις της σημερινής διοίκησης μέσω δελτίων Τύπου!», σημειώνει η παράταξη της τέως περιφερειάρχη, Ρένας Δούρου, για να προσθέσει ότι «αυτό είναι αποτέλεσμα της απόφασης της σημερινής περιφερειακής αρχής, που αντί να έχει ήδη προχωρήσει στη δημοπράτηση της δεύτερης φάσης του έργου, η οποία ήταν έτοιμη από τον Αύγουστο του 2019 και αφορούσε στο Οικολογικό Πάρκο, ζήτησε την ανάθεση εκπόνησης μιας αχρείαστης μελέτης για δήθεν… βελτίωση της υπάρχουσας, κάτι που πρακτικά σημαίνει καθυστέρηση τουλάχιστον τεσσάρων ετών από σήμερα για την έναρξη της εν λόγω φάσης και την υλοποίηση του Πάρκου…».

Συνολικά, συνεχίζει η παράταξη, «το έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου είναι ένα εμβληματικό έργο, υπερτοπικής σημασίας, που είχε ξεκινήσει και δημοπράτησε ταχύτατα τον Οκτώβριο του 2016 την πρώτη φάση του, η διοίκηση της Δύναμη Ζωής», προσθέτοντας ότι «ήδη ολοκληρώνεται αυτή η φάση που αφορά στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, τη δημιουργία της νέας Λεωφόρου Ποσειδώνος, τη σύνδεση της πόλης με το πάρκο και τη θάλασσα, μέσω των δύο μεγάλων πεζοδιαβάσεων, κ.ά.».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης τονίζεται ότι «ενώ όλα ήσαν έτοιμα για τη δεύτερη φάση, δηλαδή τη δημοπράτηση της διαμόρφωσης του νέου αναγλύφου της περιοχής και το σύνολο της υποδομής του Οικολογικού Πάρκου, η σημερινή διοίκηση “φρενάρει” το έργο! Μήπως γιατί αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πολιτική της για το πράσινο, τους δημόσιους χώρους και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτούς; Την απάντηση θα τη δώσουν οι πολίτες» και επισημαίνεται ότι «οι πολίτες της Αττικής δικαιούνται την ασφάλεια που παρέχουν τα αντιπλημμυρικά έργα. Δικαιούνται την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους που παρέχει το πράσινο του δημόσιου οικολογικού πάρκου».

Η παράταξη υποστηρίζει ότι η διοίκησή της αποκατέστησε μία αδικία 45 χρόνων για τους κατοίκους των παραλιακών Δήμων, δικαιώνοντας τους αγώνες δεκαετιών των πολιτών, προσθέτοντας ότι ξεκίνησε την υλοποίηση της «Αθηναϊκής Ριβιέρας» και έβαλε τις βάσεις για να ενωθεί ξανά η πόλη με τη θάλασσα, ανατρέποντας το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης για το παραλιακό μέτωπο της Αττικής και δημιουργώντας συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στον άνθρωπο, στο περιβάλλον και τη δημόσια περιουσία.

«Δεν θα επιτρέψουμε κανένα πισωγύρισμα, σε κανένα μέτωπο. Όχι γιατί έτσι απαιτεί μια παράταξη. Αλλά γιατί αυτό απαιτεί το χρέος μας απέναντι στους σκληρά φορολογούμενους πολίτες και το δημόσιο συμφέρον», δήλωσε σχετικά η κ. Δούρου.

«Αν και η διοίκηση της Δύναμης Ζωής μπορούσε να υλοποιήσει από τον Αύγουστο του 2019, τη δημοπράτηση της δεύτερης φάσης, για λόγους πολιτικού πολιτισμού ενόψει της παράδοσης της διοίκησης, δεν το έπραξε. Ωστόσο η σημερινή διοίκηση αντί να προχωρήσει τάχιστα το έργο, ως όφειλε όχι απέναντι σε μια παράταξη αλλά απέναντι στους πολίτες, το μόνο που κάνει εδώ και εννέα μήνες, είναι να το βαλτώσει», συμπληρώνει η παράταξη.

Συγκεκριμένα, προσθέτει η Δύναμη Ζωής «η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής επικαλούμενη υποκριτικά δήθεν ανάγκη… βελτίωσης της υπάρχουσας μελέτης, ενέταξε στο Τεχνικό Πρόγραμμά της, μια… αχρείαστη διαδικασία: Τη νέα μελέτη προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ! Και μόνο αυτή η ενέργεια της διοίκησης σημαίνει μίνιμουμ καθυστέρηση του έργου για τουλάχιστον 4 χρόνια, καθώς μόνο η διαδικασία ανάθεσης διαρκεί πάνω από 2 χρόνια!».

Σύμφωνα με την παράταξη της τέως περιφερειάρχη, η διοίκηση της Περιφέρειας, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την επιλογή της επικαλείται τα εξής:

  • Αλλαγές σε κανονισμούς Στατικών μελετών (που όμως έχουν θεσμοθετηθεί ήδη από το 2002 και έχουν ήδη ληφθεί υπόψη στις υπάρχουσες Μελέτες).
  • Αλλαγές στον Αντιπλημμυρικό Σχεδιασμό (ο οποίος όμως ολοκληρώνεται στην πρώτη φάση και δεν αφορά την προς δημοπράτηση δεύτερη φάση).

«Υποκριτικά δε η διοίκηση δηλώνει ότι αναζητεί πόρους για την χρηματοδότηση του έργου, αποκρύπτοντας συνειδητά ότι η Περιφέρεια Αττικής με ταμειακά διαθέσιμα άνω των 285 εκατ. ευρώ σήμερα και, επιπροσθέτως, με ετήσιο καθαρό αποτέλεσμα (έσοδα μείον έξοδα) άνω των 45 εκατ. ευρώ, μπορεί κάλλιστα να καλύψει ένα έργο, το οποίο (μετά τις εκπτώσεις που θα δοθούν) δεν αναμένεται να υπερβεί ως δαπάνη τα 75 εκατ. ευρώ και μάλιστα σε βάθος τριετίας. Κι ενόσω μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς της χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που αφορά την Περιφέρεια Αττικής», συμπληρώνει η Δύναμη Ζωής.

Συνεπώς, συνεχίζει η παράταξη, «όχι μόνον από μελετητική άποψη αλλά ακόμη κι από οικονομική, η δεύτερη φάση των εργασιών στον Φαληρικό Όρμο και η δημιουργία του Οικολογικού Πάρκου είναι πλήρως καλυμμένη», για να προσθέσει ότι «οι ισχυρισμοί της διοίκησης, ότι τάχα αναζητά χρηματοδότηση, είναι αβάσιμες δικαιολογίες, που δεν αντέχουν σοβαρής κριτικής και δύσκολα κρύβουν την πραγματική στόχευσή της: Να υπονομεύσει αυτό το εμβληματικό έργο, το οποίο είναι έξω από τη φιλοσοφία της. Γιατί μιλάμε για ένα δημόσιο Οικολογικό Πάρκο ανοιχτό στους πολίτες κι όχι για έργο βιτρίνας. Μιλάμε για πραγματικό πράσινο».

Ακόμη στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «αν γινόταν άμεσα η δημοπράτηση της δεύτερης φάσης του έργου (πολλώ δε μάλλον αν είχε ήδη προχωρήσει), τότε η εν λόγω φάση θα διαδεχόταν ομαλά την προηγούμενη, που ολοκληρώνεται στους επόμενους μήνες».

Αν όμως, συνεχίζει η Δύναμη Ζωής, «υπάρξει καθυστέρηση στην δημοπράτηση της δεύτερης φάσης -και μάλιστα, όπως προδιαγράφεται, καθυστέρηση χρόνων- θα υπάρξουν δύο αρνητικές συνέπειες. Οι φθορές που θα υποστεί το έργο της πρώτης φάσης που έχουν πληρώσει οι φορολογούμενοι πολίτες και η μη αξιοποίηση ενός επί χρόνια χώρου με σωρούς χωμάτων και γυμνά σκυροδέματα, χωρίς καμιά λειτουργικότητα».

Η διοίκηση της Δύναμης Ζωής διασφάλισε την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου

Τέλος, η περιφερειακή παράταξη της κ. Δούρου σημειώνει:

«Μετά την ταχύτατη δημοπράτηση της πρώτης φάσης, η διοίκηση της Δύναμης Ζωής ετοίμασε τον διαγωνισμό για την δεύτερη φάση του έργου, που αφορά την διαμόρφωση του νέου αναγλύφου της περιοχής και το σύνολο της υποδομής του Οικολογικού Πάρκου, με προϋπολογισμό 110 εκατομμυρίων ευρώ, με τα χρήματα δεσμευμένα στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής.

»Στη δε μελέτη της δεύτερης φάσης έγινε μια αναγκαία αναδιαμόρφωση, ώστε να αφαιρεθούν ορισμένα υπερβολικά κόστη (π.χ. θερμαινόμενες πισίνες, κατασκευές κτισμάτων προς ενοικίαση, εικαστικές κατασκευές κ.λπ.). Θα απέμενε μόνον για την ολοκλήρωση του Οικολογικού Πάρκου, η φύτευση του πρασίνου, προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία και διαχωρίστηκε από τα υπόλοιπα έργα προκειμένου ο σχετικός διαγωνισμός να γίνει μεταξύ εξειδικευμένων εταιρειών πρασίνου, για προφανείς λόγους ποιότητας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet