Δύναμη Ζωής: Με διαλυτήριο πλοίων τιμούν κυβέρνηση και Περιφέρεια Αττικής τα 2.500 χρόνια της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Δύναμη Ζωής: Με διαλυτήριο πλοίων τιμούν κυβέρνηση και Περιφέρεια Αττικής τα 2.500 χρόνια της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας

«Κυβέρνηση και Περιφέρεια Αττικής επέλεξαν να τιμήσουν τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας με ένα πολιτιστικό-περιβαλλοντολογικό έγκλημα», σημειώνει η Δύναμη Ζωής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την παράταξη της τέως περιφερειάρχη, Ρ. Δούρου, οι προαναφερθείσες έδωσαν το «πράσινο φως» για τη λειτουργία διαλυτηρίου πλοίων για τα επόμενα 15 χρόνια, πάνω στον αρχαιολογικό χώρο, μνημείο της παγκόσμιας ιστορίας: στον περιβάλλοντα χώρο γύρω από τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων και, όπως συμπληρώνει η Δύναμη Ζωής, «οι ευθύνες είναι βαρύτατες και αφορούν κεντρική εξουσία και περιφέρεια».

Στη συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης αναφέρεται:

«Η περιοχή που περιλαμβάνει την Κυνόσουρα, τον Αρχαίο Λιμένα [Αμπελακίων] και τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων αποτελεί αρχαιολογικό χώρο υπό απόλυτη προστασία, καθώς πρόκειται για αδόμητη Ζώνη Α’ Προστασίας. Επί χρόνια ο σκοπός των αγώνων των πολιτών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των αρχαιολόγων ήταν και είναι να πάψουν οι καταστροφικές δραστηριότητες των ρυπογόνων εγκαταστάσεων, σε βάρος του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της αρχαιολογικής ζώνης. Ο χώρος έχει εξαιρεθεί από το Υπερταμείο, καθώς πλέον ανήκει στην κατηγορία ακινήτων που, σύμφωνα το άρθρο 123 του νόμου 4611/2019, είναι εκτός συναλλαγής και ανεπίδεκτα χρησικτησίας. Λόγω του υψηλού συμβολισμού της αρχαιολογικής αυτής ζώνης, η προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, με υπουργό Πολιτισμού την Μ. Ζορμπά, δεν είχε εγκρίνει όρους δόμησης κι  είχε απαιτήσει με απόφαση του ΚΑΣ και υπουργική  απόφαση, τη δρομολόγηση της απομάκρυνσης όλων των ναυπηγείων από αυτήν».

Πλέον, όπως αναφέρει η παράταξη, τα δεδομένα αυτά ανατρέπονται, αγνοούνται οι περσινές αποφάσεις και κυβέρνηση και διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής προχωρούν σε πολιτιστικό – περιβαλλοντικό σκάνδαλο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Δύναμη Ζωής, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις 20 Ιουλίου 2020, με απόφασή του (ΔΙΠΑ/68813/4143) ισοπεδώνει κυριολεκτικά όλες τις προηγούμενες προσπάθειες διάσωσης, σεβασμού κι ανάδειξης, του αρχαιολογικού χώρου, δίνοντας το «πράσινο φως» στα Ναυπηγεία Κυνόσουρας Α.Ε για τη λειτουργία του διαλυτηρίου πλοίων για άλλα 15 χρόνια, ενώ όπως συμπληρώνει η παράταξη, την ίδια στιγμή το υπουργείο Πολιτισμού τηρούσε στάση συνενοχής στο πολιτιστικό-περιβαλλοντικό έγκλημα, μπροστά στην παράκαμψη του ΚΑΣ, καθώς και της προηγούμενης υπουργικής απόφασης, του Μαΐου του 2019, για απόσυρση του ναυπηγείου καθώς πρόκειται για Ζώνη Α’, που συνεπάγεται απόλυτη προστασία.

Τέλος, ο συνδυασμός της κ. Δούρου σημειώνει:

«Στην καταστροφική αυτή μεθόδευση σε βάρος του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, συνέβαλε δυστυχώς και η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, εξαπατώντας το Περιφερειακό Συμβούλιο. Αν και η διοίκηση είχε στα χέρια της από τις 22 Φεβρουαρίου 2020 τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), προκειμένου να τη φέρει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για έκφραση γνώμης, όπως ορίζει ο νόμος, την ενέταξε στην ημερήσια διάταξη της 13ης Συνεδρίασης του ΠΕ.ΣΥ. (30ο θέμα) στις… 29 Ιουλίου, για να την αποσύρει τελικά…».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet