Εκδήλωση της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ για το σύστημα «Πληρώνω όπως Πετάω»
Φωτογραφία: ecopress.gr
Print Friendly, PDF & Email
Θεσμικοί Φορείς

Εκδήλωση της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ για το σύστημα «Πληρώνω όπως Πετάω»

Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) προσκαλούν τους πολίτες στην εκδήλωση «Πληρώνω όπως Πετάω: ελληνικές εμπειρίες και ευρωπαϊκές πρακτικές» όπου θα συζητηθούν οι προκλήσεις, οι ελληνικές και ευρωπαϊκές εφαρμογές του συστήματος «Πληρώνω όπως Πετάω», καθώς και οι δυνατότητες τιμολόγησης και συμμετοχής του κοινού.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 29 Νοεμβρίου, στις 09:30 στην αίθουσα «ΕΥΡΩΠΗ» στο ξενοδοχείο TΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52, Αθήνα).

Την εκδήλωση θα ανοίξει με ομιλία του ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ Μ. Γραφάκος, ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλης, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών Αυτοδιοικητικών Φορέων.

Το σύστημα «Πληρώνω όπως Πετάω» αφορά ένα διαφορετικό σύστημα χρέωσης των δημοτικών τελών στον τομέα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, το οποίο και θα αποτελεί οικονομικό κίνητρο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τη μείωση του όγκου των αποβλήτων τους και την ενίσχυση της ανακύκλωσης.

Η άρση των κύριων νομοθετικών φραγμών στην Ελλάδα για την εφαρμογή συστημάτων ΠΟΠ πραγματοποιήθηκε με τον Ν.4819/2021. Ο νόμος αυτός θεσπίζει το πλαίσιο με το οποίο οι Δήμοι θα μπορούν να διαμορφώνουν τα δημοτικά τους τέλη, ανάλογα με την ποσότητα των αποβλήτων που παράγει ο κάθε δημότης, και όχι βάσει των τετραγωνικών του ακινήτου του όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Στόχος είναι να αυξηθεί η χωριστή συλλογή απορριμμάτων, να μειωθεί η κατά κεφαλή παραγωγή υπολειμματικών αποβλήτων και να ενισχυθεί το ποσοστό ανάκτησης, με ταυτόχρονη μείωση του μέσου κόστους διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων.

Η πρόσκληση και το πρόγραμμα

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet