Επίβλεψη από τον Γ. Πατούλη των εργασιών της 4ης φάσης «Αποκατάστασης του ΧΑΔΑ» στα Λακκώματα Σχιστού Περάματος
Κοινωνία

Επίβλεψη από τον Γ. Πατούλη των εργασιών της 4ης φάσης «Αποκατάστασης του ΧΑΔΑ» στα Λακκώματα Σχιστού Περάματος

Το σημαντικό έργο που αφορά στην περιοχή του Σχιστού και βρίσκεται στην τελική ευθεία της 4ης φάσης ολοκλήρωσής του επισκέφθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης. Το έργο το οποίο λύνει ένα περιβαλλοντικό ζήτημα που απασχολεί την περιοχή για πολλές δεκαετίες  έχει προϋπολογισμό 1.001.088,31 ευρώ και χρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας Αττικής.  

Για την πρόοδο του έργου ο περιφερειάρχης ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ), Γ. Γουρδομιχάλη. Τον κ. Πατούλη κατά την επίβλεψη του έργου συνόδευαν η αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς, Σ. Αντωνάκου, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Τεχνικών Έργων, Ε. Κοσμίδη, ο διευθυντής Τεχνικών Έργων Πειραιά και Νήσων, Ε. Παγωτέλης και υπηρεσιακά στελέχη. Ο περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία ολοκλήρωσης του έργου το οποίο πραγματοποιείται μετά από συντονισμένες ενέργειες των στελεχών της Περιφέρειας Αττικής και ιδιαίτερα της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχη Σ. Αντωνάκου.

Όπως αναφέρει η περιφερειακή αρχή, από την πλευρά του ΠΕΣΥΔΑΠ ο Γ. Γουρδομιχάλης ευχαρίστησε τον κ. Πατούλη, τόσο για τη συμβολή του στην υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου αποκατάστασης, όσο και για τη διαχρονική του στήριξη του στο Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ). Μάλιστα, όπως τόνισε με ενέργειες του Γ. Πατούλη και της κ. Αντωνάκου εξασφαλίζεται και ειδικό ασθενοφόρο μεταφοράς των τραυματισμένων ζώων. Στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε αναφορά και στο ζήτημα της μελλοντικής αξιοποίησης του χώρου αποκατάστασης. Μεταξύ άλλων υπάρχουν σκέψεις, είτε για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, είτε για την ανάπτυξη βιοθεματικού πάρκου για την προστασία της άγριας ζωής.  

Το έργο αποκατάστασης 

Σκοπός του έργου είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής επέμβασης. Με την ολοκλήρωση του έργου εξασφαλίζεται η στεγανότητα της μάζας των 10.000.000 τόνων αποβλήτων με αυξημένη φυσική ραδιενέργεια (φωσφογύψος) που βρίσκονται κάτω από επιφάνεια 125 στρεμμάτων. Στο έργο προβλέπονται χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης και τελικής κάλυψης, προμήθεια και τοποθέτηση γεωσυνθετικών υλικών, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, έργα υποδομής και περιβαλλοντικής προστασίας και έργα φυτεύσεων.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, δήλωσε σχετικά: «Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την πορεία υλοποίησης του έργου αποκατάστασής της 4ης και τελικής φάσης, ενός πολύ σημαντικού έργου που βάζει τέλος σ΄ ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται για χρόνια. Μετά από συντονισμένες ενέργειές μας και με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, ύψους 1 εκατ. ευρώ, το έργο αποκατάστασης βρίσκεται στην τελική ευθεία. Η θεραπεία περιβαλλοντικών πληγών και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών είναι προτεραιότητα μας. Συνεργαζόμαστε στενά με τον πρόεδρο και τα στελέχη του ΠΕΣΥΔΑΠ για την ολοκλήρωση ενός έργου αναγκαίου εδώ και δεκαετίες για την περιοχή. Δυστυχώς για πολλά χρόνια, 10 εκατομμύρια τόνοι ραδιενεργών υλικών είχαν αποτεθεί στο συγκεκριμένο σημείο με απρόβλεπτες συνέπειες για το περιβάλλον και για την υγεία των πολιτών. Ο χώρος που δημιουργείται μετά την αποκατάσταση θα πρέπει μέσα από διαβούλευση των εμπλεκόμενων φορέων να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Το επόμενο βήμα λοιπόν θα είναι να συζητήσουμε πώς θα αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος. Ήδη υπάρχουν σκέψεις, είτε για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είτε για τη δημιουργία θεματικού πάρκου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ενεργήσουμε προκειμένου η τελική επιλογή μας να είναι επωφελής για τους πολίτες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος ΠΕΣΥΔΑΠ, Γ. Γουρδομιχάλης ανέφερε: «Είμαστε πάνω στο πεδίο που έχει δημιουργηθεί από τις εναποθέσεις ραδιοενεργού φωσφογύψου και με τη βοήθεια και χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής κλείνει μία πορεία 12 χρόνων της οριστικής και πλήρους αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Σχιστού με επικίνδυνα ραδιενεργά απόβλητα. Ο σκοπός μας είναι πέρα από την αποκατάσταση του περιβάλλοντος να πάμε και σε κάτι ακόμα πιο θετικό όπου θα δούμε, είτε κάποιες ήπιες μορφές ενέργειας, είτε ένα βιοθεματικό πάρκο για την προστασία της άγριας ζωής. Είναι σημαντικό να πούμε ότι αυτή η πληγή στο σώμα της Αθήνας δημιουργήθηκε με την ευθύνη και την ανοχή κάποιων κρατικών υπηρεσιών. Σήμερα έρχεται η συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού με την Περιφέρεια Αττικής να το διορθώσει. Κύριε περιφερειάρχη είμαστε ευγνώμονες εκ μέρους των 20 Δήμων του ΠΕΣΥΔΑΠ. Γιατί πραγματικά η ύπαρξη των 10 εκατομμυρίων τόνων φωσφογύψου επηρεάζει τη ζωή και την υγεία του συνόλου των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Έτσι λοιπόν μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η μόνωση και στη συνέχεια σταδιακά θα μπει το χώμα για να ποτιστεί το βουνό».

H αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς, Σ. Αντωνάκου σημείωσε: «Πρόκειται κατά την προσωπική μου άποψη για ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον περιφερειάρχη γιατί τέθηκε στις προτεραιότητες μας και τον Πρόεδρο του ΠΕΣΥΔΑΠ για τη συνεργασία. Οι πολίτες της Αττικής μπορούν να αισθάνονται λίγο πιο ασφαλείς μετά την αποκατάσταση ενός χώρου στον οποίο μέχρι πρόσφατα εκατομμύρια τόνων ραδιενεργού φωσφογύψου ήταν θαμμένοι χωρίς καμία ιδιαίτερη πρόνοια. Είναι ένα έργο ουσίας και όχι φωτογραφίας και για μας έχει σημασία αυτό, όπως έχει τονίσει και ο περιφερειάρχης και συνεχίζουμε σε αυτό το μοτίβο». 

Τέλος, η εντεταλμένη Τεχνικών Έργων, Ε. Κοσμίδη υπογράμμισε: «Η Αντιπεριφέρεια Πειραιά, πόλος έλξης πολλών θετικών πραγμάτων αλλά και δύσκολων καταστάσεων όπως αυτή εδώ, με την ικανότατη αντιπεριφερειάρχη, με εντολή πάντα του περιφερειάρχη και σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες, φέρνουν ένα αποτέλεσμα για την ασφάλεια των κατοίκων όλης της Αττικής που δεν είναι άλλη παρά η υγεία τους». 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet