Επιτυχώς ολοκληρώθηκε η ημερίδα για την αντιμετώπιση των κουνουπιών από την Περιφέρεια Αττικής
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Επιτυχώς ολοκληρώθηκε η ημερίδα για την αντιμετώπιση των κουνουπιών από την Περιφέρεια Αττικής

Στο στρατηγικό σχέδιο το οποίο υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Τριετούς Προγράμματος Διαχείρισης και Αντιμετώπισης των Κουνουπιών, καθώς και στον συντονισμό των δράσεων και των πρωτοβουλιών της Περιφέρειας Αττικής με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, τους Δήμους της Αττικής και τον ΕΟΔΥ, αναφέρθηκε κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και είχε ως θέμα «Το Ολοκληρωμένο τριετές Πρόγραμμα Διαχείρισης και Αντιμετώπισης Κουνουπιών».

Στην ημερίδα, στην οποία συμμετείχαν δήμαρχοι της Αττικής, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί υπάλληλοι και στελέχη της Περιφέρειας, πραγματοποιήθηκε διεξοδική παρουσίαση των δράσεων, τόσο της Περιφέρειας Αττικής, όσο και του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, καθώς και η δυνατότητα συντονισμού των ενεργειών του ΕΟΔΥ και των Δήμων, όπως ενημερώνει η περιφερειακή αρχή.

Στην ημερίδα έκαναν τοποθετήσεις η Άννα Μεγάλου, γενική διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Αττικής-συντονίστρια του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Καταπολέμησης Κουνουπιών, ο δρ. Αντώνιος Μιχαηλάκης, διευθυντής Ερευνών της Επιστημονικής Διεύθυνσης Εντομολογίας και Γ. Ζωολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και η Δανάη Περβανίδου, ιατρός Δημόσιας Υγείας, προϊσταμένη τμήματος Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές, διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα, Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για την καλύτερη αντιμετώπιση και διαχείριση του προβλήματος.

Επιπροσθέτως, στην ημερίδα συμμετείχαν και οι δημοτικοί υπάλληλοι που ορίστηκαν από τους Δήμους και οι οποίοι θα προσκληθούν στο άμεσο μέλλον για να εκπαιδευτούν σε θέματα σχετικά με τη διαχείριση και την αντιμετώπιση των κουνουπιών, μέσω του προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής και του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.

Ο κ. Πατούλης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του για την μεγάλη ανταπόκριση και το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων και  αναφέρθηκε στον τριετή σχεδιασμό και στην επιστημονική υποστήριξη του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου. Ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια Αττικής και η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας εξασφαλίζουν στους Δήμους, χάρτες ενημέρωσης, εκπαίδευση των δημοτικών υπαλλήλων και ενημερωτικό υλικό που θα μπορεί να διανέμεται από τους Δήμους.

Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Βασικό όπλο για την υγεία του ανθρώπου, είναι η έγκαιρη παρέμβαση και στοχευμένη στρατηγική Πρόληψης από την Πολιτεία. Αυτό πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με την  συστηματική τήρηση των μέτρων σε ατομικό επίπεδο και την κοινότητα.

»Από την πρώτη ημέρα που βρεθήκαμε στο τιμόνι της Περιφέρειας Αττικής, με αποφασιστικότητα καταφέραμε να διαμορφώσουμε, ένα δυναμικό πρόγραμμα αντιμετώπισης του προβλήματος και πράγματι, με τις έγκαιρες παρεμβάσεις μας, έχουμε περιορίσει θεαματικά τα κρούσματα.

»Το τριετές πρόγραμμα 2021-2023 που παρουσιάζουμε, περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων στρατηγικής, που ξεκινούν από τη δημιουργία παρατηρητήριου, σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και τη συστηματική συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τους Δήμους. Προβλέπει στοχευμένες ενημερωτικές καμπάνιες, καθώς και την υλοποίηση κύκλου εφαρμογών προνυμφοκτονίας, με εξειδικευμένους ψεκασμούς, από την Περιφέρεια, με την εφαρμογή εγκεκριμένων βιοκτόνων και την εντομολογική παρακολούθηση.

»Με συντονισμένο σχέδιο δράσης, προχωρούμε στον σχεδιασμό και την  εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων. 

»Το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η καμπάνια ενημέρωσης, όπως θα διαπιστώσετε, με επιπλέον υλικό ενώ θα συστηματοποιηθεί η συνεργασία με τους δήμους. Οι υπάλληλοι που έχουν οριστεί από τους Δήμους και συμμετέχουν στην ημερίδα θα προσκληθούν στο άμεσο μέλλον για να εκπαιδευτούν σε θέματα σχετικά με τη διαχείριση και την αντιμετώπιση των κουνουπιών, μέσω του προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής και του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.

»Ο σκοπός μας είναι να θωρακίσουμε όλες τις ομάδες του πληθυσμού, ξεκινώντας από τους παιδικούς σταθμούς μέχρι τα ΚΑΠΗ, προστατεύοντας τους πολίτες όλων των ηλικιών.

»Έχουμε δεσμευθεί να προασπίσουμε κάθε γωνιά της Αττικής, με αποτελεσματικά μέτρα δράσης, έγκαιρη πρόληψη και στοχευμένες εκστρατείες. Έτσι κάναμε πράξη τις υποσχέσεις μας, για επαγρύπνηση μας και εντατικοποίηση των μέτρων, με την αρωγή υψηλής επιστημονικής τεχνογνωσίας και αποσκοπούμε στην καλύτερη συνεργασία με τους Δήμους και το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet