Επιχειρηματικότητα, σχολεία, αναπτυξιακά έργα και ανακύκλωση στο… μενού της συζήτησης του περιφερειάρχη με τους δημάρχους Αττικής
Επιχειρήσεις-Αγορά

Επιχειρηματικότητα, σχολεία, αναπτυξιακά έργα και ανακύκλωση στο… μενού της συζήτησης του περιφερειάρχη με τους δημάρχους Αττικής

Στο επίκεντρο οι δράσεις της Περιφέρειας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την καλύτερη θωράκιση των σχολείων από την πανδημία, η υλοποίηση αναπτυξιακών έργων, αλλά και η πορεία εφαρμογής του προγράμματος ανακύκλωσης βιοαποβλήτων

Γ. Πατούλης: «Με ισχυρούς συμμάχους μας τους Δήμους και έχοντας στο επίκεντρο τον πολίτη, υλοποιούμε με συνέπεια και σχέδιο το πρόγραμμά μας για να γίνει η Αττική μία Περιφέρεια-Πρότυπο, σε όλα τα επίπεδα»

Την πρωτοβουλία της Περιφέρειας να σχεδιάσει πλέγμα δράσεων για τη στήριξη του επιχειρείν που δοκιμάζεται σε αυτή την κρίσιμη υγειονομική συγκυρία και οι οποίες θα εφαρμοστούν οριζόντια σε όλους τους Δήμους της Αττικής, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης στους δημάρχους της Αττικής, κατά τη σημερινή τους (8/9) τηλεδιάσκεψη.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Β. Κόκκαλης.

«Αυτή την περίοδο εστιάζουμε στη στήριξη των επιχειρήσεων της Αττικής με έμφαση σε όσες δραστηριοποιούνται στον τομέα της εστίασης, οι οποίες δοκιμάζονται από την πανδημία. Σε αυτό το πλαίσιο είμαστε σε φάση διαμόρφωσης ενός συγκροτημένου σχεδίου δράσεων που θα υλοποιηθούν σε όλους τους Δήμους, με στόχο να υποστηριχθούν οι τοπικές οικονομίες ισόρροπα και ουσιαστικά» ανέφερε ο κ. Πατούλης.

Αναφερόμενος στην πανδημία, υπογράμμισε ότι απαιτείται συνεχή επαγρύπνηση και προσοχή απ’ όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη θωράκιση των πολιτών και πρόσθεσε πως το μεγάλο στοίχημα αυτή την περίοδο είναι η ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς, που φέτος ανοίγει κάτω από πολύ ιδιαίτερες συνθήκες. Ο περιφερειάρχης αναγνώρισε ότι οι δήμαρχοι κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής φιλοξενία των παιδιών και τους διαμήνυσε ότι θα είναι στο πλευρό τους. «Είμαστε σε συνεχή επαφή με τον υπ. Εσωτερικών, Π. Θεοδωρικάκο, για τη διευκόλυνση του έργου των Δήμων» ανέφερε.

«Με συνέπεια συνεχίζουμε την εφαρμογή του προγράμματος ανακύκλωσης στους Δήμους»

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα που εφαρμόζει η Περιφέρεια σε όλους τους Δήμους της Αττικής για την ενίσχυση της ανακύκλωσης, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι η πρώτη φάση, με την παράδοση περίπου 80 σύγχρονων απορριμματοφόρων και καφέ κάδων συλλογής βιοαποβλήτων, ολοκληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου και όπως διευκρίνισε θα ακολουθήσει και β’ φάση.

«Ο ΕΔΣΝΑ και προσωπικά ο πρόεδρος και αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Β. Κόκκαλης, θα συνεχίσει να βρίσκεται κοντά σε όσους Δήμους αντιμετωπίζουν λειτουργικά προβλήματα στην υλοποίηση του προγράμματος, με στόχο να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα. Ο ΕΔΣΝΑ εκσυγχρονίζεται πλήρως και θα αποτελεί το εργαλείο κάθε Δήμου» τόνισε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Παράλληλα προχωρά και η διαδικασία διάθεσης, μέσω του ΕΔΣΝΑ και σε συνεργασία με τους Δήμους, 1.000 γωνιών ανακύκλωσης σε στοχευμένα σημεία, όπως σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, αθλητικούς χώρους, εκκλησίες κ.λπ., ενώ δεκάδες Δήμοι επικαιροποιούν ήδη τα τοπικά τους σχέδια, γεγονός που θα διευκολύνει τη διαδικασία επιλογής των πράσινων σημείων».

«Διασφαλίζουμε συνεχώς πόρους για αναπτυξιακά έργα στην Αττική»

Στην τοποθέτησή του ο κ. Πατούλης επισήμανε, ακόμη, ότι η Περιφέρεια έχει εντάξει στο προϋπολογισμό της μεγάλο αριθμό έργων που συμβάλλουν στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής, κατόπιν και των σχετικών αιτημάτων των Δήμων και εστίασε στη σημασία επιτάχυνσης της διαδικασίας ωρίμανσης των μελετών, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση αναγκαίων έργων για τους πολίτες.

«Με συντονισμένες κινήσεις βρισκόμαστε σε συνεχή διαδικασία εξορθολογισμού και εξυγίανσης του προγράμματος εκτελεστέων έργων της Αττικής, με μεταφορά έργων, όπως η ανάπλαση του παράλιου μετώπου και η προμήθεια εξοπλισμού των νοσοκομείων, σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είναι το ΠΕΠ Αττικής, το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης» τόνισε και πρόσθεσε:

«Υπάρχει και η πρώτη αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για πόρους ύψους 250 εκατ. ευρώ με στόχο τη δρομολόγηση έργων που σχετίζονται με αναπλάσεις, διευθετήσεις ομβρίων υδάτων και ενεργειακής αναβάθμισης, ενώ είναι σε εξέλιξη και η συζήτηση για έργα απαραίτητα για την Αττική, τα οποία θα ενταχθούν στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκμαψης. Παράλληλα και με το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, το οποίο θα είναι εμπροσθοβαρές κατά 60%, σκοπεύουμε στην ταχεία υλοποίηση έργων με αναπτυξιακό πρόσημο».

Στη συνέχεια της συζήτησης ο κ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ετοιμότητα της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση κρίσεων στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, επικαλούμενος τη συνδρομή της Περιφέρειας στον καθαρισμό των παραλιών του Ωρωπού, μετά τις πλημμύρες της Εύβοιας, αλλά και την αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στη Μεταμόρφωση.

Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι της Αττικής -όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας- ευχαρίστησαν τον περιφερειάρχη για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, επισημαίνοντας σε κάποιες περιπτώσεις ότι παθογένειες χρόνων βρήκαν λύση και εστίασαν στη σημασία να δρομολογηθούν έργα στους Δήμους τους, που θα αναβαθμίσουν τη ζωή των πολιτών, με έμφαση στις ασφαλτοστρώσεις.

Παράλληλα, και με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, εξέφρασαν την αγωνία τους για τον μειωμένο αριθμό καθαριστριών στα σχολεία που έχουν στη διάθεσή τους αυτή τη στιγμή, επισημαίνοντας ότι είναι ανάγκη αύξησής τους για την κάλυψη των αναγκών λόγω πανδημίας. Επιπλέον, αναφέρθηκαν στο πρόβλημα που έχει προκληθεί εξαιτίας του νόμου για την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι υπάρχει σημαντική έλλειψη αιθουσών που μπορούν να φιλοξενήσουν τα παιδιά.

Ο κ. Πατούλης αναγνώρισε ότι πρόκειται για δύο ζητήματα που χρήζουν προσοχής και τόνισε πως θα μεταφέρει τα ζητήματα στον υπ. Εσωτερικών προκειμένου να διερευνηθούν λύσεις.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι δήμαρχοι Μαρκοπούλου – Μεσογαίας, Κ. Αλλαγιάννης, Αμαρουσίου, Θ. Αμπατζόγλου, Παπάγου – Χολαργού, Ηλ. Αποστολόπουλος, Πετρούπολης, Στ. Βλάχος, Ν. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Ι. Βούρος, Αχαρνών, Σπ. Βρεττός, Αιγάλεω, Ι. Γκίκας, Πόρου, Ι. Δημητριάδης, Νίκαιας – Ρέντη, Γ. Ιωακειμίδης, Καλλιθέας, Δ. Κάρναβος, Κρωπίας, Δ. Κιούσης, Αλίμου, Ανδρ. Κονδύλης, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρ. Κωνσταντέλλος, Περάματος, Ι. Λαγουδάκης, Λαυρεωτικής, Δ. Λουκάς, Παιανίας, Ισ. Μάδης, Βριλησσίων, Ξ. Μανιατογιάννης, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Αν. Μαυρίδης, εκπροσωπώντας τον Δήμο Αθηναίων ο αντιδήμαρχος Ν. Αβραμίδης, Δάφνης – Υμηττού, Αν. Μπινίσκος, Χαϊδαρίου, Ευ. Ντηνιακός, Ελευσίνας, Αρ. Οικονόμου, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Χρ. Στάθης, Μεγάρων, Γρ. Σταμούλης, Ν. Σμύρνης, Στ. Τζουλάκης, Μαραθώνα, Στ. Τσίρκας, Σαρωνικού, Π. Φιλίππου, Π. Φαλήρου, Ι. Φωστηρόπουλος, Ηλιούπολης, Γ. Χατζηδάκης.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet