Η Περιφέρεια Αττικής παρέλαβε μελέτη για πιθανούς πλημμυρικούς κινδύνους στην υδρολογική λεκάνη Αιγειρουσών-Αλεποχωρίου
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Η Περιφέρεια Αττικής παρέλαβε μελέτη για πιθανούς πλημμυρικούς κινδύνους στην υδρολογική λεκάνη Αιγειρουσών-Αλεποχωρίου

Την πρώτη μελέτη που αφορά στην υδρολογική λεκάνη Αιγειρουσών-Αλεποχωρίου σχετικά με τις επιπτώσεις των πρόσφατων πυρκαγιών και τους πιθανούς πλημμυρικούς κινδύνους στην περιοχή παρέδωσε το Αστεροσκοπείο Αθηνών στην Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο της σχετικής προγραμματικής σύμβασης που έχουν υπογράψει.

Όπως ανέφερε ο επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης Κ. Κοντοές, «στη μελέτη καταγράφονται τα συμπεράσματα της επιστημονικής μας ομάδας κατόπιν συνδυασμού αποτελεσμάτων μοντέλων εκτίμησης αναμενόμενων κινδύνων σε περίπτωση ακραίων συνθηκών καιρού και συνεκτιμώντας τις καταγραφές των σχετικών αυτοψιών που διενεργήσαμε στη συγκεκριμένη υδρολογική λεκάνη, που κάηκε σε ποσοστό περισσότερο από 80% από την πυρκαγιά του Μαΐου στην περιοχή».

Στην μελέτη συμμετείχε η ομάδα του αν. καθηγητή Κωνσταντίνου Λουπασάκη,του συνεργαζόμενου Εργαστηρίου Τεχνικής Γεωλογίας και Υδρογεωλογίας της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του ΕΜΠ.

Ειδικότερα, η μελέτη περιλαμβάνει μοντέλα πρόγνωσης πλημμύρας, κατολίσθησης και εδαφικής διάβρωσης και φωτογραφική τεκμηρίωση της κατάστασης των ρεμάτων στην περιοχή (ανάντη και κατάντη), προτεραιοποίηση των σημείων παρεμβάσεων για αντιμετώπιση εκδήλωσης των πιθανών κινδύνων πλημμυρικών φαινομένων ή και κατολισθήσεων εξαιτίας των επιπτώσεων της πυρκαγιάς, αλλά και προτάσεις μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων και διενέργειας μελετών, με σκοπό την καλύτερη προστασία των όμορων, στην υδρολογική λεκάνη οικισμών.

Επισημαίνεται από την περιφερειακή αρχή ότι θα ακολουθήσουν άλλες πέντε αντίστοιχες μελέτες και για τις υπόλοιπες υδρολογικές λεκάνες της Αττικής που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, στις περιοχές, Ν. Πέραμος, Μάνδρα, Ελευσίνα, Μαραθώνας και στη Β.Α. Αττική, οι οποίες και θα έχουν παραδοθεί στο σύνολό τους στην Περιφέρεια Αττικής μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Στη σύσκεψη παρουσίασης της μελέτης στον περιφερειάρχη Αττικής, συμμετείχαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λ. Κοσμόπουλος, η προϊσταμένη Τεχνικών Έργων Δυτικής Αττικής, Μ. Κάραλη, ο διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, Αλ. Καλογερόπουλος, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Ανατολικής Αττικής, Ι. Ασπρουλάκης και η επιστημονική συνεργάτης του κ. Κοντοέ Α. Τσούνη.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, δήλωσε σχετικά:

«Μέσω των συγκεκριμένων επιστημονικών μελετών έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε πλήρη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στις πληγείσες περιοχές, αλλά και για τα σημεία που, βάσει της σχετικής προτεραιοποίησης, απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις, λόγω υψηλής επικινδυνότητας». O κ. Πατούλης επισήμανε ότι η Περιφέρεια Αττικής, παράλληλα με τις τοπικές παρεμβάσεις στα ρέματα τις οποίες συνεχίζει σε καθημερινή βάση, με εντατικούς ρυθμούς, θα προχωρήσει και σε μελέτες για στοχευμένα έργα στα σημεία υψηλού κινδύνου, που υποδεικνύονται από τις επιστημονικές  μελέτες.

Ο περιφερειάρχης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών σε ζητήματα που αφορούν στον τρόπο αντιμετώπισης και προστασίας τους από πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα και σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι η Περιφέρεια, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς, αναλαμβάνει ήδη συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. «Προτεραιότητά μας είναι η προστασία των πολιτών και η καλύτερη θωράκιση της Αττικής μας και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε καθημερινά και στοχευμένα», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet