Μάτι: Ξεκινά η δίκη για τη φονική πυρκαγιά – Στο εδώλιο 21 άτομα με βαρύ κατηγορητήριο
Φωτογραφία: Eurokinissi.gr
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Μάτι: Ξεκινά η δίκη για τη φονική πυρκαγιά – Στο εδώλιο 21 άτομα με βαρύ κατηγορητήριο

Ενα εγκληματικό λάθος ηλικιωμένου που αποφάσισε να κάψει χόρτα μέσα στο κατακαλόκαιρο στην Νταού Πεντέλης οδήγησε στην ανείπωτη εθνική τραγωδία με τους νεκρούς στο Μάτι να αναζητούν ακόμα δικαίωση. Λίγο πριν τις 5 απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018 η φωτιά που έβαλε ο ηλικιωμένος ξέφυγε από τον έλεγχό του. Το δίωρο που ακολούθησε, καθώς στην περιοχή έπνεαν ισχυρότατοι άνεμοι, ήταν αρκετό για να κατέβει η φωτιά από τις πλαγιές του Πεντελικού όρους, να εξαϋλώσει τα πάντα στο διάβα της και να σταματήσει στη θάλασσα.

Σήμερα το πρωί αναβιώνει ο όλεθρος ενώπιον του ΣΤ’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, το οποίο τέσσερα χρόνια μετά, καλείται να δικάσει 21 κατηγορούμενους, υπεύθυνοι τότε υπηρεσιών και φορέων, για ευθύνες που τους καταλογίζονται σε όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πυρκαγιά που άφησε πίσω της 104 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και τεράστιες καταστροφές.

Ποιοι δικάζονται

Στο εδώλιο θα καθίσουν η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, οι τότε δήμαρχοι της περιοχής, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και στελέχη της Υπηρεσίας, υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ, αλλά και ο ιδιώτης που προκάλεσε την έναρξη της πυρκαγιάς, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια. Οι κατηγορούμενοι ανά περίπτωση θα δικαστούν για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή δια παραλείψεως.

Στο δικαστήριο θα προσέλθουν σήμερα και τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς, οι άνθρωποι που οικείοι τους χάθηκαν με μαρτυρικό θάνατο, που τραυματίστηκαν σοβαρά οι ίδιοι ή μέλη των οικογενειών τους, κάποιοι από αυτούς με σοβαρά προβλήματα από τα εγκαύματα που υπέστησαν. Άνθρωποι που επί σειρά ετών προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους και αναμένουν από τη δικαιοσύνη να βρει αν και ποιοι έχουν ευθύνη για όσα έγιναν, για τις απώλειες, για την πολύχρονη ταλαιπωρία τους, για την κάθε μία από τις τραγωδίες που απαρτίζουν αυτό που συνολικά αποκαλείται «τραγωδία στο Μάτι».

Η προανάκριση, το κατηγορητήριο και το «όχι» του Συμβουλίου Εφετών

Για την υπόθεση διενεργήθηκε πολύμηνη ανάκριση με το πέρας της οποίας ο Ανακριτής ζήτησε την αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα για συγκεκριμένους κατηγορούμενους. Η θέση του υιοθετήθηκε από τα μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με βούλευμα που εξέδωσαν. Το θέμα κρίθηκε οριστικά από το Συμβούλιο Εφετών που, υιοθετώντας ανάλογη εισαγγελική πρόταση, απέρριψε την αναβάθμιση σε κακούργημα και εξέδωσε τον περασμένο Ιούνιο βούλευμα που διατάσσει να δικαστούν 21 από τους 23 κατηγορούμενους, για πλημμελήματα. Οι εφέτες απάλλαξαν τρεις κατηγορούμενους από την Αστυνομία που είχαν κατηγορηθεί, κρίνοντας ότι έχουν δώσει επαρκείς εξηγήσεις για τις ενέργειές τους.

Οι υπόλογοι είναι αντιμέτωποι με ένα κατηγορητήριο το οποίο, με βάση τις αρμοδιότητες που είχαν κατά τον επίμαχο χρόνο, καταλογίζει ανετοιμότητα, λάθος εκτιμήσεις για τον κίνδυνο της κατάστασης, μη άμεση επέμβαση με χρήση κάθε μέσου για την αντιμετώπιση της φωτιάς κατά την έναρξή της, καθυστερημένη κινητοποίηση τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο περιστολής των συνεπειών της μεγάλης φωτιάς με έγκαιρη εκκένωση οικισμών και κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη διάσωση πολιτών σε ανάγκη. Σωρεία στοιχείων που έχουν συλλεχθεί κατά τη διάρκεια της ανάκρισης και θα μελετηθούν από το δικαστήριο εμφανίζουν μία εικόνα χάους και σύγχυσης που επικράτησε τις κρίσιμες ώρες μεταξύ των υπηρεσιών που είχαν αρμοδιότητα να συντονίσουν την κατάσταση ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες της πυρκαγιάς.

Η δίκη και τα πρόσωπά της

Η υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι είναι άλλη μία πολυπρόσωπη δίκη για τη διεξαγωγή της οποίας απαιτούνται δικαστικές αίθουσες με ειδικές προδιαγραφές, τις οποίες η Αθήνα, μεγαλύτερη δικαστική περιφέρεια της χώρας, δεν διαθέτει. Η δίκη με τους 21 κατηγορούμενους αφορά 102 θύματα ανθρωποκτονίας από αμέλεια και 32 εγκαυματίες θύματα σωματικής βλάβης από αμέλεια. Μάρτυρες κατηγορίας έχουν κληθεί 213 πρόσωπα, ενώ δεκάδες θα είναι και οι μάρτυρες που θα κληθούν από τους κατηγορούμενους να τους υπερασπιστούν. Στους αριθμούς αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και οι συνήγοροι των θυμάτων όσο και των κατηγορουμένων, αλλά και οι δημοσιογράφοι που θα καλύψουν την εκδίκαση της υπόθεσης. Απαιτείται δε, και χώρος για τη δικογραφία, η οποία περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες σελίδες εγγράφων και άλλο υλικό που καταλαμβάνουν ένα δωμάτιο.

Για τη «στέγαση» της δίκης απορρίφθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης η πρόταση της νέας Διοίκησης του Πρωτοδικείου προκειμένου να διατεθεί η αίθουσα Τελετών του Εφετείου, καθώς το εγχείρημα κρίθηκε «δυσχερές», λόγω της διεξαγωγής εκεί της δίκης της Χρυσής Αυγής. Ετσι παραχωρήθηκε μία αίθουσα στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων (κτήριο 9 αίθουσα 12) για την έναρξη της δίκης, ιδιαίτερα μικρή για τα δεδομένα της υπόθεσης. «Θα ληφθεί πρόνοια για την κατά το δυνατόν διευκόλυνση της πρόσβασης όλων των παραγόντων της δίκης στην ανωτέρω αίθουσα», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του ο πρόεδρος της Τριμελούς Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Χριστόφορος Λινός, ο οποίος ενημερώνει ότι οι επόμενες συνεδριάσεις του δικαστηρίου θα γίνουν «στην αίθουσα 3 του κτηρίου 13 της Πρώην Σχολής Ευελπίδων, η οποία εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα έχει διαρρυθμισθεί καταλλήλως, με την προσθήκη επιπλέον εδράνων για τους συνηγόρους, θέσεων για τους μάρτυρες, καθώς και μικροφώνων». Παράλληλα το Πρωτοδικείο θα έχει ήδη σήμερα τοποθετήσει τη δικογραφία σε χώρο παρακείμενο της αίθουσας του κτηρίου 13, όπου θα μεταφερθεί τις επόμενες ημέρες η δίκη.

Εφόσον η δίκη ξεκινήσει, αναμένεται ότι θα διαρκέσει επί σειρά μηνών με τον χρόνο παραγραφής των αδικημάτων (2026) να έρχεται όλο και πιο κοντά.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet