Ξεκίνησαν από τον Πειραιά τα rapid tests Covid-19 σε ευπαθείς πολίτες και εργαζόμενους κοινωνικών δομών
Κοινωνία

Ξεκίνησαν από τον Πειραιά τα rapid tests Covid-19 σε ευπαθείς πολίτες και εργαζόμενους κοινωνικών δομών

Ξεκίνησε σήμερα (3/3) από τον Πειραιά, η τυχαιοποιημένη δειγματοληψία των ρινοφαρυγγικών τεστ, με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης (rapid tests), όπως ενημερώνει η περιφερειακή αρχή Αττικής.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η έναρξη της δράσης έγινε στον Πειραιά, καθώς πρόκειται για μια περιοχή επιβαρυμένη επιδημιολογικά. Πρώτοι σταθμοί ήταν το Β’ ΚΑΠΗ του Δήμου Περάματος, το κτήριο των αντιπεριφερειών Πειραιώς και Νήσων, αλλά και δομή αστέγων στο Μοσχάτο. Οι 463 έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σε εργαζόμενους των δομών και των αντιπεριφερειών.

Η διοίκηση της Περιφέρειας σημειώνει πως στη διαδικασία, εκτός από τα rapid tests προβλέπεται και δυνατότητα ελέγχων με μοριακή τεχνική προς επιβεβαίωση, πιθανών κρουσμάτων.

Οι Κινητές Ομάδες Επισκέψεων Σπίτι (ΚΟΕΣ), για τις επόμενες 15 ημέρες, θα εξετάσουν στο σύνολο των Διοικητικών Δομών της Περιφέρειας Αττικής, κοινωνικές δομές, αλλά και μονάδες που φιλοξενούν ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες πολιτών, σε μία προσπάθεια καταγραφής ενός μεγάλου αριθμού εξετασθέντων πολιτών και προσδιορισμού των πιθανών κόκκινων περιοχών στην Αττική, επισημαίνει η περιφερειακή αρχή.

Στο πλαίσιο της δράσης θα υπάρχει συνεχής συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, στον οποίο θα παρέχεται ενημέρωση για τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών, προσθέτει η διοίκηση.

Σήμερα, παρουσία του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη και του δημάρχου Περάματος, Ι. Λαγουδάκη, οι Κινητές Ομάδες Επισκέψεων Σπίτι (ΚΟΕΣ) της Περιφέρειας και του ΙΣΑ, διενήργησαν δειγματοληπτικά rapid tests σε πολίτες που προσήλθαν στο Β’ ΚΑΠΗ Περάματος. Επίσης, με την παρουσία των αντιπεριφερειαρχών Πειραιώς, Σ. Αντωνάκου και Νήσων, Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε περίπου 200 εργαζόμενους, που απασχολούνται στο κτήριο των αντιπεριφερειών Πειραιώς και Νήσων.

Δήμος Περάματος

Κατά τη διενέργεια των δειγματοληπτικών rapid tests στο ΚΑΠΗ του Δήμου Περάματος, παρόντες εκτός από τον κ. Πατούλη, ήταν ο δήμαρχος Περάματος, Γ. Λαγουδάκης και ο επικεφαλής του Κέντρου Επιχειρήσεων της Περιφέρειας και του ΙΣΑ, δρ. Π. Ευσταθίου.

Ο κ. Πατούλης, κατά τη διάρκεια των tests, δήλωσε:

«Σήμερα βρισκόμαστε στον Πειραιά και συγκεκριμένα στο Δήμο Περάματος σε μία επιβαρυμένη επιδημιολογικά περιοχή, προκειμένου να ξεκινήσουμε τη δράση μας ως Περιφέρεια Αττικής και ΙΣΑ για τη διενέργεια rapid tests σε μεγάλο εύρος πληθυσμού στην Αττική.

»Με τη σχετική πρωτοβουλία μας συνδράμουμε την εθνική προσπάθεια για την καταπολέμηση της πανδημίας. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που συντονίσαμε από κοινού με τον δήμαρχο Περάματος, Ι. Λαγουδάκη, τον οποίο ευχαριστώ για τη συνεργασία, την αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς, Σ. Αντωνάκου και τον υπεύθυνο του προγράμματος, κ. Πάνο Ευσταθίου.

»Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η δράση που ξεκινάμε σήμερα και στοχεύει μέσω του εντοπισμού πιθανών κρουσμάτων, να συμβάλει στην επιτάχυνση των ιχνηλατήσεων και στην ανακοπή της αλυσίδας της μεταδοτικότητας του ιού.

»Υπενθυμίζω πως το περασμένο καλοκαίρι βρεθήκαμε πάλι εδώ στο λιμάνι του Πειραιά με τις Κινητές Ομάδες μας και διενεργήσαμε μοριακά τεστ σε ταξιδιώτες. Τώρα αγαπητέ δήμαρχε αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε rapid tests με δεδομένο ότι η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, βρίσκεται επιδημιολογικά στο “κόκκινο”, σε μία προσπάθεια να βελτιώσουμε την κατάσταση. Σε αυτή τη διαδικασία είμαι σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ τον οποίο και θα ενημερώνουμε για τα αποτελέσματα των ελέγχων, προκειμένου, σε περίπτωση ανίχνευσης πολιτών θετικών στον κορωνοϊό, να προσμετρηθούν στη λίστα του ΕΟΔΥ.   

»Έχουμε μπροστά μας αρκετή δουλειά, ωστόσο είμαστε αισιόδοξοι πως αν δώσουμε όλοι μαζί συντονισμένα τη μάχη θα τα καταφέρουμε για να περάσουμε σε μία καλύτερη εποχή, μετά την πανδημία».  

Από την πλευρά του ο κ. Λαγουδάκης ανέφερε:

«Χαιρετίζουμε την εξαιρετική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής και ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον περιφερειάρχη κ. Πατούλη και την αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς κ. Αντωνάκου, οι οποίοι σε κάθε δύσκολη στιγμή βρίσκονται κοντά στην πόλη του Περάματος.

»Είναι τιμή για την πόλη μου, μία πόλη που έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθώς είναι μία περιοχή ευάλωτη απέναντι στην πανδημία, λόγω του λιμανιού και του πορθμείου, αλλά και επειδή αποτελεί πέρασμα.

»Θεωρούμε λοιπόν ότι στο πλαίσιο της εξαιρετικής συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ του Δήμου και της Περιφέρειας, είναι πραγματικά ιδιαίτερη τιμή για το Πέραμα που αυτή η προσπάθειά της Περιφέρειας ξεκινά από τον δικό μας Δήμο. Πέρα από τον συμβολισμό που είναι σημαντικός πιστεύω και στην ουσία αυτής της προσπάθειας, η οποία θεωρώ ότι θα φέρει πολύ θετικά αποτελέσματα».

Ακολούθως διενεργήθηκαν τεστ σε εργαζόμενους στο κτήριο των αντιπεριφερειών Πειραιώς και Νήσων, παρουσία των αντιπεριφερειαρχών Πειραιώς, Σ. Αντωνάκου και Νήσων, Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Ο κ. Πατούλης επεσήμανε πως στόχος της σημερινής δράσης είναι η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων στους εργαζόμενους και η διασφάλιση της προστασίας της υγείας τους. Στη συνέχεια τους ευχαρίστησε θερμά που σε αυτήν την πολύ δύσκολη εποχή δίνουν καθημερινά μεγάλο αγώνα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών καθώς και τις κυρίες Αντωνάκου και Μπόγρη για τη συνεργασία.

«Ξεκινήσαμε από τον Πειραιά γιατί πρόκειται για μία περιοχή με μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση και θα συνεχίσουμε με τη διενέργεια χιλιάδων τεστ σε όλη την Αττική. Λόγω της έξαρσης που παρατηρείται αυτή την περίοδο, πρέπει όλοι να κάνουμε λίγη ακόμα υπομονή. Πρόκειται για μία παγκόσμια κατάσταση η οποία απαιτεί να δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό. Η ανθρωπότητα δοκιμάζεται, άλλα ιστορικά έχει αποδείξει ότι κερδίζει τις δοκιμασίες» ανέφερε.

Σε δηλώσεις της η κ. Αντωνάκου τόνισε:

«Πρόκειται για μία εξαιρετική πρωτοβουλία από την Περιφέρεια Αττικής και τον περιφερειάρχη τον κύριο Γιώργο Πατούλη και είναι ιδιαίτερης σημασίας το γεγονός ότι ξεκινάμε σήμερα από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά στην οποία έχει καταγραφεί  μία μεγάλη αύξηση στα κρούσματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

»Παράλληλα είναι σημαντικό που ή έναρξη της δράσης έγινε από τον Δήμο Περάματος, όπου βρίσκεται η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και υπάρχουν πάρα πολλοί εργαζόμενοι. Αυτήν τη στιγμή είμαστε στο κτήριο των αντιπεριφερειών Πειραιά και Νήσων, όπου οι εργαζόμενοί μας και οι ελεγκτές δίνουν κάθε μέρα τον καλύτερό τους εαυτό και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες θα είναι ασφαλείς.

»Θα συνεχίσουμε να είμαστε συμμέτοχοι στην εθνική προσπάθεια που γίνεται για να περιοριστούν τα κρούσματα Covid-19 και να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα.

H κ. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη επεσήμανε:

«Για άλλη μία φορά η Περιφέρεια Αττικής, η διοίκηση και ο περιφερειάρχης δείχνουν το έμπρακτο ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους στην Περιφέρεια, τους οποίους ευχαριστώ, καθώς σε όλο αυτό το διάστημα, μαζί με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τις υπηρεσίες υγείας έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό, ώστε να κρατήσουμε μία ισορροπία και να είμαστε πάντα αρωγοί όπου μας χρειάζονται οι πολίτες. Σήμερα έγιναν και οι έλεγχοι εκτός από το κτήριο της αντιπεριφέρειας Πειραιά και Νήσων και στο Πέραμα και η προσπάθεια θα συνεχιστεί και στους άλλους Δήμους.

»Σε ό,τι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε έξαρση στην Σαλαμίνα και την Τροιζηνία και θα είμαστε δίπλα στις περιοχές αυτές και όπου μας ζητηθεί πάντα με τη στήριξη του Περιφερειάρχη Αττικής».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet