Οι Αθηναίοι… έρχονται κοντά στον Υμηττό – Μνημόνιο συνεργασίας για τα μονοπάτια του βουνού
Κοινωνία

Οι Αθηναίοι… έρχονται κοντά στον Υμηττό – Μνημόνιο συνεργασίας για τα μονοπάτια του βουνού

Μπήκαν την Τρίτη 19/5 οι υπογραφές ώστε ο Υμηττός, το βουνό με τους 11 όμορους Δήμους και το 1 εκατομμύριο πολίτες που ζουν σε αυτούς, να αποκτήσει ένα μητροπολιτικό δίκτυο 6 μονοπατιών, συνολικού μήκους 90 χιλιομέτρων.

Με το επονομαζόμενο «Μνημόνιο Συνεργασίας για τα μονοπάτια του Υμηττού» τίθενται πλέον οι βάσεις για να γίνει ο Υμηττός επισκέψιμος για όλους, για ψυχαγωγία, άθληση, περιήγηση και συνάντηση με το φυσικό περιβάλλον.

Το «Μνημόνιο Συνεργασίας για τα μονοπάτια του Υμηττού» συνυπέγραψαν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διά του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), το Μη Κερδοσκοπικό Φυσιολατρικό Σωματείο με την Επωνυμία «Περιπατητική Ομάδα Υμηττού», το «ΜΑΙΝΑΛΟΝ ΚοινΣΕπ», το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Στην τελετή παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στην τοποθέτησή του ανέφερε:

«Υπογράφουμε σήμερα μία συμφωνία για τα μονοπάτια του Υμηττού και τη συνολικότερη αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντός του, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί στέλνει συνολικά ένα μήνυμα της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής. Μήνυμα προστασίας της φύσης και σύνδεσης των κατοίκων με την πλούσια φυσική μας κληρονομιά. Δίνουμε τη δυνατότητα στους Αθηναίους να έρθουν πιο κοντά στον Υμηττό. Να παίρνουν τα παιδιά τους και οι οικογένειες να έρχονται κοντύτερα μεταξύ τους, αλλά και πιο κοντά με τη φύση. Είναι λοιπόν μια συμφωνία ιδιαίτερης προστιθέμενης αξίας».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Αττικής επεσήμανε σχετικά:

«Θέλω να συγχαρώ τον υπ. Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη, τον πρόεδρο του ΣΠΑΥ Γ. Κωνσταντάτο, τους δημάρχους των όμορων περιοχών, καθώς και όλους τους υποστηρικτές γι’ αυτή την πρωτοβουλία, η οποία πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Αττική.

»Εμείς, ως Περιφέρεια, έχουμε θέσει στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας τις δράσεις ανάδειξης και προστασίας του περιβάλλοντος με στόχο να καταστήσουμε την Αττική μία Περιφέρεια-Πρότυπο Υγείας και Ευζωίας. Σε αυτό το πλαίσιο και με αφορμή την καινοτόμο πρωτοβουλία να χρησιμοποιηθούν ηλεκτρικά ποδήλατα για τις διαδρομές στον Υμηττό, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις που κάνουμε και προγραμματίζουμε, στηρίζουμε έμπρακτα την διάδοση και ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης στην Αττική, η οποία συμβάλλει ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Στη συγκεκριμένη δράση που παρουσιάστηκε σήμερα, όπως και σε κάθε άλλη, που στόχο έχει την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών μας, θα είμαστε αρωγοί».

Ο κ. Χατζηδάκης, επικαλούμενος το γεγονός ότι ζουν περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες περιμετρικά του Υμηττού, τόνισε ότι η δράση δίνει τη δυνατότητα σε μεγάλο μέρος πολιτών να συνδεθούν με την πλούσια φυσική κληρονομιά της Αττικής και πρόσθεσε ότι εκπέμπεται ένα ισχυρό μήνυμα για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

Τέλος, ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γ. Κωνσταντάτος, τόνισε ότι πρόκειται για μία πρωτοβουλία με σημαντικό περιβαλλοντικό πρόσημο γιατί θα συνδέσει όλο τον Υμηττό μέσα από αυτές τις ξεχωριστές διαδρομές και ευχαρίστησε την Περιφέρεια Αττικής για την υποστήριξη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, ο γ. γραμματέας Χωροταξίας, Ε. Μπακογιάννης, ο γ. γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Β. Παπαγεωργίου, ο γ. γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος, Κ. Αραβώσης, οι δήμαρχοι Παιανίας, Ι. Μάδης, Αγ. Παρασκευής, Β. Ζορμπάς, Καισαριανής, Χ. Βοσκόπουλος, Κρωπίας, Δ. Κιούσης, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γ. Κωνσταντέλος, Ζωγράφου, Β. Θώδας, Ηλιούπολης, Γ. Χατζηδάκης, Παπάγου – Χολαργού, Η. Αποστολόπουλος, η αντιδήμαρχος Γλυφάδας, Α. Μπίλια. Επίσης, παρευρέθηκαν ο δασάρχης Πεντέλης, Α. Ρέππας, πρυτάνεις του ΕΜΠ, διοικητές Αστυνομικών Τμημάτων και στελέχη του ΣΠΑΥ.

Τα μονοπάτια που συνδέουν και ενώνουν

Ειδικότερα, τα μονοπάτια σχεδιάστηκαν με τέτοια κατεύθυνση ώστε να συνδέουν τα στοιχεία του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος του Υμηττού, όπως αρχαιολογικά μνημεία, σημεία γεωλογικού ενδιαφέροντος, αλλά και να παρέχουν πλούσια θέα στους επισκέπτες. Ακολουθούν ήδη υπαρκτά μονοπάτια και χωματόδρομους και τα αναβαθμίζουν με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων, αλλά και την περαιτέρω προστασία του βουνού.

Επίσης, το δίκτυο μονοπατιών έχει προοπτική σύνδεσής τους με το πλέγμα μεγάλων χώρων πρασίνου, όπως το μητροπολιτικό πάρκο του Γουδή και των Ιλισίων, αλλά και το πάρκο του Ελληνικού. Άλλη μια δυνατότητα που διαθέτει είναι ότι θα μπορεί να συνδεθεί με έναν κυκλικό ποδηλατόδρομο που θα ενώνει σημαντικούς πόλους της Αθήνας (Εμπορικό Κέντρο Αθήνας, Ακρόπολη, Ζάππειο, Παναθηναϊκό Στάδιο, Πολιτιστικό Κέντρο Αθήνας, Πανεπιστημιούπολη, Πολυτεχνειούπολη).

Το δίκτυο των 6 μονοπατιών

Τα 90 χλμ. δικτύου είναι σειριακά χωροθετημένα πάνω στον άξονα Βορά – Νότου, δίνοντας την δυνατότητα στον πεζοπόρο να διασχίσει ολόκληρη την ραχοκοκαλιά του Υμηττού, από την Αγία Παρασκευή ως την Λίμνη Βουλιαγμένης ή και με την αντίθετη φορά.

Η κατάτμηση του συνολικού δικτύου στις 6 διαδρομές γίνεται με σκοπό τη διασύνδεσή του με τα πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα του Λεκανοπεδίου της Αττικής στη δυτική πλευρά του Υμηττού, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες ψυχαγωγίας, άθλησης και περιπάτου των κατοίκων.

Όλες οι διαδρομές ξεκινούν και τελειώνουν στις παρυφές του αστικού ιστού, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στον πεζοπόρο.

Να τονισθεί ότι η ανάπτυξη ενός δικτύου πεζοπορικών διαδρομών κοστίζει ελάχιστα αναλογικά με τα έσοδα και τα οφέλη που μπορεί να αποφέρει. Υπολογίζεται ότι ένα δίκτυο κοστίζει από 500 έως 2.000 ευρώ ανά χιλιόμετρο και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι και πολύ φθηνότερο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet