Ο Γ. Πατούλης στο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα»
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Ο Γ. Πατούλης στο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα»

Στο 10ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο που διοργανώθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, παραβρέθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, των υπουργών Παιδείας και Υγείας, και του υφυπουργού Αθλητισμού, της Pρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννας Βαρδινογιάννη, και πολλών μαθητών. Το Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο πραγματοποιήθηκε για δέκατη συνεχή χρονιά από το ερευνητικό κέντρο Μπεχράκη της Αντικαρκινικής Εταιρείας και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος υπό την επίβλεψη του καθηγητή Πνευμονολογίας Παναγιώτη Μπεχράκη, στο πλαίσιο του αντικαπνιστικού επιμορφωτικού προγράμματος που εκπονείται σε μαθητές του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου στην Αττική και σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Ο περιφερειάρχης Αττικής χαιρέτισε το κατάμεστο μαθητικό ακροατήριο, και τόνισε ότι η ενεργή και αποφασιστική συμβολή της μαθητικής γενιάς στην μάχη κατά του καπνίσματος είναι καθοριστική για την εξυγίανση της κοινωνίας μας από τη βλαπτική συνήθεια του τσιγάρου, που εξακολουθεί να καταγράφεται σε ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών στην Ελλάδα και διεθνώς.

Ο περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2030 τη δημιουργία της νέας παγκόσμιας γενιάς που δεν θα αγγίξει τσιγάρο ποτέ.

«Σε αυτόν τον στόχο συμβαλλόμαστε από πλευράς της χώρας μας και ως Περιφέρεια Αττικής, με στοχευμένα προγράμματα Ενημέρωσης και επιτήρησης, που απευθύνονται σε νεότερες γενιές, μαθητές αλλά και γονείς. Έχει καταγραφεί ότι τα παιδιά των καπνιστών είναι επιρρεπή στην εξάρτηση από την νικοτίνη πριν ενηλικιωθούν, και έχουν διπλάσια με τριπλάσια πιθανότητα να γίνουν καπνιστές σε σχέση με τα παιδιά που μεγαλώνουν από μη καπνιστές γονείς» τόνισε ο κ. Πατούλης.

«Τα νέα μέτρα του αντικαπνιστικού νόμου τα στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή ως Περιφέρεια Αττικής, με προσωπική μου εντολή να ενισχυθούν όλες οι δράσεις σε επίπεδο πρόληψης, να εντατικοποιηθούν τα προγράμματα ενημέρωσης καθώς και η επιτήρηση των μέτρων, ώστε ο αντικαπνιστικός νόμος να φέρει σύντομα στην κοινωνία μας τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οφείλουμε, με την αυστηρή περιφρούρηση, να διδάξουμε στους καπνιστές το χρέος τους για τη φροντίδα των μη καπνιστών, και την υποχρέωσή τους να προστατέψουν το κοινωνικό σύνολο από το παθητικό κάπνισμα που εξακολουθεί να κοστίζει ανθρώπινες ζωές» σημείωσε.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, μιλώντας και με την ιδιότητα του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, επεσήμανε στην ομιλία του ότι μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος της «γενιάς χωρίς καπνό στην Ελλάδα», είναι υποχρέωση του γιατρού να προάγει τη διακοπή του καπνίσματος στους ασθενείς του, και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να επαυξήσει τις δράσεις επικοινωνίας στις τοπικές κοινωνίες, όπου η συχνότητα του καπνίσματος είναι μεγαλύτερη.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, χαιρετίζοντας το συνέδριο, υπογράμμισε ότι το δεκαετές πρόγραμμα της αντικαπνιστικής επιμόρφωσης στα σχολεία, υπό τις επίμονες προσπάθειες του καθηγητή Πνευμονολογίας Παναγιώτη Μπεχράκη τελείται υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας με την έννοια της αναγνώρισης της σημαντικότητας του στόχου για τη χώρα. Τόνισε, επίσης, ότι ο φετινός διαγωνισμός των μαθητών «Ναι στον αθλητισμό, Όχι στο κάπνισμα» αποτελεί πολλαπλό μήνυμα και στόχο, διότι καλλιεργεί ευρύτερα τις αντιστάσεις των μαθητών στους βλαπτικούς πειρασμούς που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, την ζωή και την εξέλιξή τους .

Ο ΠτΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, στη συνέχεια απένειμε βραβεία στους μαθητές και τα σχολεία που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό.

Η υπουργός Υγείας, Νίκη Κεραμέως, καλωσορίζοντας μαθητές και επισήμους στην ημερίδα, μίλησε για το κοινό όραμα και τον εθνικό στόχο να απαλλάξουμε τους μαθητές από τους κινδύνους, τη βλάβη, και τη συνήθεια του καπνίσματος, και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει την οδηγία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος στην Ελλάδα. Πρόσθεσε επίσης ότι σε αυτό το πλαίσιο, ειδικές θεματικές ενότητες στο σχολικό πρόγραμμα θα αφορούν τη μάχη κατά των εθισμών.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, απευθυνόμενος στους μαθητές τόνισε ότι η νέα γενιά, που αποτελεί την ελπίδα της χώρας μας, χρειάζεται πρότυπα Υγείας και δύναμης, ψυχικής και σωματικής. Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Παιδείας θα υπάρξει εκτενής συνεργασία για προώθηση ενημερωτικού υλικού κατά του καπνίσματος, που θα απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ο υπουργός Υγείας ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον περιφερειάρχη Αττικής για την συνδρομή του στο αντικαπνιστικό πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας, και την απόφασή του να στηρίξει ενεργά τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού από τον εθισμό και τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet