Ο περιφερειάρχης Αττικής στο «Ε»: Έτσι δώσαμε τη μάχη με το πρώτο… κύμα του κορωνοϊού
Κοινωνία

Ο περιφερειάρχης Αττικής στο «Ε»: Έτσι δώσαμε τη μάχη με το πρώτο… κύμα του κορωνοϊού

«Κατανοήσαμε ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας και να ξεχωρίσουμε τα ασήμαντα από τα σημαντικά». Αυτή είναι ίσως η φράση που συμπυκνώνει την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, στο ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ, στην οποία μας περιγράφει την αντίδραση της πρώτης Περιφέρειας της χώρας από τη στιγμή που ο εφιάλτης της Covid-19 αρχίζει να εκτυλίσσεται μέχρι και την επίτευξη της πρώτης μεγάλης νίκης εναντίον της πανδημίας.

Συνέντευξη στον Θάνο Σταθόπουλο

Ο κ. Πατούλης κλήθηκε να χειριστεί την κρίσιμη αυτή κατάσταση υπό δύο ιδιότητες: αυτή του πολιτικού – αυτοδιοικητικού και αυτή του επιστήμονος – ιατρού. Πρώτιστες αποστολές του ήταν αφ’ ενός να συμβάλλει στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, στον τομέα ευθύνης του, αλλά και να κρατήσει τους Δήμους της Αττικής όρθιους, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πρωτόγνωρων συνθηκών που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν.

Τα κατάφερε; Θα μπορούσε να κάνει περισσότερα; Είναι έτοιμος για την επόμενη αναμέτρηση με το νέο κύμα κορωνοϊού, που όλοι φοβούνται ότι θα έρθει;

Σε αυτά και σε πολλά άλλα ερωτήματα απαντά ο περιφερειάρχης Αττικής, ο οποίος δείχνει να έχει και ο ίδιος αλλάξει κάπως από την κρίση, αφού δηλώνει, με αφορμή ένα ερώτημά μας, ότι «σημασία δεν έχει πόσο φωνάζεις, αλλά πόσο αποτελεσματικός είσαι».

Κύριε Πατούλη, οι περισσότεροι από εμάς κάπου στα τέλη Φεβρουαρίου αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε εάν τελικώς αυτός ο περίεργος ιός, Covid-19, είναι όντως σοβαρή απειλή και όχι μία ακόμη υπερβολή των ΜΜΕ. Είναι τότε που εντοπίζονται τα πρώτα κρούσματα κι αρχίζουν να κλείνουν μεμονωμένα κάποια σχολεία. Εσείς, κι επικαλούμαι και την ιατρική ιδιότητά σας, πότε αρχίζετε να συνειδητοποιείτε ότι η κατάσταση δεν είναι «παίξε-γέλασε»;

«Αυτό που ήθελα σε πρώτη φάση να διασφαλιστεί ήταν η προστασία της υγείας των εργαζομένων της Περιφέρειας…»

Με την ιδιότητα του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου είχα τη δυνατότητα να καταστώ κοινωνός πληροφοριών, αλλά και της ανησυχίας της επιστημονικής κοινότητας σε διεθνές επίπεδο.

Από την πρώτη στιγμή έγινε κατανοητό ότι πρόκειται για ένα ιό ο οποίος είναι άγνωστος και έχει υψηλή μεταδοτικότητα, κάτι που λειτούργησε σαν «καμπανάκι κινδύνου».

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η εξέλιξη στη γειτονική Ιταλία νομίζω ότι έπεισε και τον πλέον δύσπιστο ότι επρόκειτο για μια απειλή που δεν μπορούσε κανένας να υποτιμήσει και να παραβλέψει.

Ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις που κάνετε όταν πλέον έχετε βεβαιωθεί για τη σοβαρότητα της απειλής και ποιες οι πρώτες εντολές που δίνετε στους συνεργάτες σας στην Περιφέρεια Αττικής;

Αυτό που ήθελα σε πρώτη φάση να διασφαλιστεί ήταν η προστασία της υγείας των εργαζομένων της Περιφέρειας και βέβαια να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή λειτουργικότητα των υπηρεσιών με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Από εκεί και πέρα, αυτό που προκρίναμε μαζί με τους συνεργάτες μου είναι η δημιουργία δομών για την καλύτερη ενημέρωση, αλλά και τη στήριξη όσων συνανθρώπων μας είχαν ανάγκη.

Δεδομένων του πρωτόγνωρου της κατάστασης, αλλά και της έκτασης του κινδύνου, πώς αντέδρασαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας σε «πρώτο χρόνο»; Υπήρξε «σοκ» και πότε άρχισε αυτό να είναι διαχειρίσιμο;

Εάν εξαιρέσετε μια αρχική αμηχανία, που πάντα υπάρχει όταν καλείσαι να αντιμετωπίσεις κάτι άγνωστο, όλοι συνειδητοποίησαν τη σημασία της καλής λειτουργίας της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας στην αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης. Και γι’ αυτό ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στις αυξημένες ανάγκες εκείνης της περιόδου.

Κύριε Πατούλη, η χώρα ολόκληρη, αλλά και η Περιφέρεια Αττικής, έδωσαν σκληρή μάχη ώστε να περιοριστούν σε όσο το δυνατόν μικρότερο αριθμό οι απώλειες ανθρώπων από την επέλαση της πανδημίας Covid-19. Τι αίσθηση έχετε, τα πήγαμε καλά ή, μήπως, κρίνοντας εκ των υστέρων, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει κάποια λάθη, που πιθανόν να στοίχισαν ζωές;

«Νομίζω ότι οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειονότητα επέδειξαν ωριμότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα…»

Νομίζω, χωρίς καμία δόση υπερβολής, ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που αντιμετώπισαν με το καλύτερο δυνατό τρόπο την πρωτοφανή πανδημία. Κι αυτό το αναγνωρίζουν διεθνείς οργανισμοί, αλλά και τα σημαντικότερα διεθνή ΜΜΕ, που αποδίδουν ιδιαίτερα εύσημα στη χώρα μας.

Είμαι βέβαιος ότι η αναβάθμιση της διεθνούς εικόνας της χώρας θα έχει πολλαπλά οφέλη και σε άλλα επίπεδα. Αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα να διαπραγματεύεσαι και να διεκδικείς με ισχυρή εικόνα και αυξημένη αξιοπιστία.

Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Αττικής ποιες θεωρείτε ως κομβικής σημασίας ενέργειες – δράσεις που αναλάβατε ώστε να προστατευθεί, πρώτα απ’ όλα η δημόσια υγεία;

Από την πρώτη στιγμή αναδείξαμε την ανάγκη να κλείσουν τα σχολεία, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της πανδημίας  και εκδώσαμε αναλυτικές οδηγίες για τα μέτρα προφύλαξης των πολιτών.

Στο πλαίσιο υλοποίησης ενός προγράμματος που ήδη «τρέχει» και αφορά την ενίσχυση του εξοπλισμού των νοσοκομείων της Αττικής, προχωρήσαμε στη λήψη απόφασης για αγορά αναπνευστήρων και κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, ύψους 740.000 ευρώ, για τα νοσοκομεία της Αττικής.

Παράλληλα υλοποιήσαμε και άλλες δράσεις για τη στήριξη των συμπολιτών μας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Διασφαλίσαμε σε περισσότερους από 120.000 μαθητές της Αττικής τη δυνατότητα πρόσβασης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, από την επόμενη κιόλας μέρα που έκλεισαν τα σχολεία.

Επίσης, ενεργοποιήσαμε την τηλεφωνική γραμμή 1110, μέσα από την οποία πάνω από 70.000 πολίτες είχαν τη δυνατότητα να απευθυνθούν δωρεάν για να καταγγείλουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, να ζητήσουν ιατρική βοήθεια και ενημέρωση για τον κορωνοϊό, να αναζητήσουν ψυχολογική υποστήριξη.

Τέλος, με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών και σε συνεργασία με τους 66 Δήμους της Αττικής, παρείχαμε καθημερινά γεύματα σε περίπου 40.000 πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Εκτός από απειλή για τη ζωή μας, η Covid-19, με τα συνεπαγόμενα αυστηρά μέτρα περιορισμού που επέβαλε στην καθημερινότητά μας, αποδείχθηκε ιδιαίτερα απειλητική και για την ψυχική υγεία μας. Ποια σημαντικότερα προβλήματα εντοπίσατε στο επίπεδο αυτό -και μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1110- και πώς τα διαχειριστήκατε;

Το άγχος και οι κρίσεις πανικού, που απέρρεαν από τον περιορισμό στο σπίτι, την απομάκρυνση από την εργασία και τις δραστηριότητες, το άγχος μήπως νοσήσουν οι ίδιοι ή οι οικείοι τους, τα καταθλιπτικά συμπτώματα, καθώς ένιωθαν αβοήθητοι και περιορισμένοι από τη ρουτίνα τους, η ενδοοικογενειακή βία, καθώς και  η καθημερινή τριβή και το συσσωρευμένο άγχος και τα νεύρα, σε βίαιες και επιθετικές προσωπικότητες, λειτουργούσαν πιο έντονα όλη την περίοδο έξαρσης της πανδημίας.

Παράλληλα, όλοι όσοι είχαν προϋπάρχουσα ψυχική νόσο, με την ελλιπή φροντίδα -λόγω περιορισμού- είχαν έξαρση των συμπτωμάτων. Έντονο πρόβλημα παρουσιάστηκε επίσης και στα παιδιά όλων των ηλικιών, με τα μικρότερα να αναπτύσσουν συμπεριφορές όπως έντονο κλάμα, επιθετικότητα, διαταραχές στον ύπνο ή το φαγητό και τα μεγαλύτερα να βυθίζονται στην ενασχόληση με το διαδίκτυο. 

Για όλα αυτά τα περιστατικά υπήρχαν έμπειροι και ειδικευμένοι ψυχολόγοι, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1110, οι οποίοι έδιναν οδηγίες και ανακούφιζαν από τα συμπτώματα όσους πολίτες αναζητούσαν βοήθεια.

Ταυτόχρονα υπήρχε online μονάδα επικοινωνίας με ψυχιάτρους και ψυχολόγους για ψυχιατρική εκτίμηση, συνταγογράφηση και ψυχοθεραπεία όσων είχαν ανάγκη. 

Ακόμη, ειδικευμένοι παιδοψυχολόγοι αντιμετώπιζαν τις απορίες και το άγχος όλων των γονέων και καθοδηγούσαν σε σχέση με τα θέματά που προέκυπταν.

Γενικότερα, ως πολίτες, πώς μας βαθμολογήσατε εδώ στην Αττική; Συμμορφωθήκαμε εύκολα στις -είναι αλήθεια- δύσκολες εντολές περιορισμού ή σας κάναμε τη ζωή ακόμη δυσκολότερη;

«Πολύ έγκαιρα προμηθεύσαμε τους Δήμους με υγειονομικό υλικό προστασίας, που περιελάμβανε χιλιάδες μάσκες προστασίας και συσκευασίες αντισηπτικών, ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες…»

Νομίζω ότι οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειονότητα επέδειξαν ωριμότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Η καραντίνα δεν είναι εύκολο πράγμα, ειδικά σε ένα αστικό περιβάλλον. Όταν όμως οι πολίτες πείστηκαν για την ορθότητα των περιορισμών και συνειδητοποίησαν το μέγεθος του κινδύνου, λειτούργησαν υποδειγματικά.

Η Αυτοδιοίκηση σήκωσε μεγάλο βάρος στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι πολλοί Δήμοι «μάτωσαν» για να κρατήσουν όρθιες τις τοπικές κοινωνίες μπροστά στον πρωτόγνωρο αυτόν κίνδυνο. Εσείς, ως Περιφέρεια Αττικής, πώς σταθήκατε στο πλευρό τους;

Η Αυτοδιοίκηση απέδειξε, για άλλη μία φορά, ότι αποτελεί πυλώνα διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και ουσιαστικής στήριξης των τοπικών κοινωνιών. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό των Δήμων, σε μία συμμαχία ευθύνης και έμπρακτης στήριξης των πολιτών.

Πολύ έγκαιρα προμηθεύσαμε τους Δήμους με υγειονομικό υλικό προστασίας, που περιελάμβανε χιλιάδες μάσκες προστασίας και συσκευασίες αντισηπτικών, ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τους Δήμους και το «Όλοι Μαζί Μπορούμε», διοργανώσαμε εθελοντικές αιμοδοσίες στους Δήμους για την κάλυψη των αναγκών σε αίμα, ενώ πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε και το πρόγραμμα σίτισης ευπαθών κοινωνικών ομάδων, μέσω των Δήμων της Περιφέρειας, εκτός από αυτούς του Κεντρικού Τομέα, όπου εκκρεμούν ακόμα κάποιες ενστάσεις. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο και ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι διανεμήθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο γεύματα, ανακουφίζοντας χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω ότι με τους Δήμους διατηρούμε διαρκή ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και μέσω τηλεδιασκέψεων, όπου καταγράφονται οι ανάγκες τους και γίνονται παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία με στόχο να βρίσκονται άμεσα λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Σε αυτή την προσπάθεια, Περιφέρεια και Δήμοι κινούμαστε συντεταγμένα, με ενότητα, προς όφελος των πολιτών. 

Και με την οικονομία τι γίνεται κ. Πατούλη; Αυτή η υγειονομική κρίση αφήνει πίσω της βαθιές πληγές τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους επιχειρηματίες. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, πώς σκοπεύετε να ανακουφίσετε τις συγκεκριμένες πληττόμενες ομάδες του πληθυσμού;

Η  στήριξη της επιχειρηματικότητας και η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας αποτελούν βασικές μας προτεραιότητες σε κάθε περίπτωση, ειδικά όμως στη σημερινή συγκυρία.

Στο πλαίσιο αυτό  η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί ήδη δράσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ που αφορούν στην παροχή μικρο-εγγυήσεων, μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ και στην ενίσχυση νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων τουρισμού.

Επίσης, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, προετοιμάζουμε δράσεις αντιμετώπισης των επιπτώσεων της Covid-19 στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής, μέσω της ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών, της ενίσχυσης κλάδων που επλήγησαν με σημαντικές απώλειες εισοδήματος, της στήριξης ερευνητικών υποδομών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας κ.λπ.

Επιπλέον, έχουμε προχωρήσει στην κατάρτιση συμφώνου συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού για την υλοποίηση δράσεων που θα αφορούν στον θεματικό τουρισμό, όπως είναι αυτοί της υγείας και ευεξίας.

Έχουμε εισέλθει σε κάποια ύφεση σε ό,τι αφορά την εξάπλωση ου ιού, αλλά από παντού ακούγεται ότι το προσεχές φθινόπωρο ίσως να βρεθούμε και πάλι αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις. Υπάρχουν «των φρονίμων τα παιδιά» στην Περιφέρεια Αττικής και πώς προετοιμάζονται για ένα πιθανό δεύτερο «κύμα»;

«Η πρώτη και σημαντικότερη ιδιότητα που έχουμε όλοι μας είναι ότι είμαστε άνθρωποι, κάτι που σημαίνει ότι οφείλουμε να σεβόμαστε την αξία της ανθρώπινης ζωής…»

Με δεδομένη την εμπειρία από το πρώτο «κύμα», αλλά και τη σταθερή μας επιλογή να στηρίξουμε τις υγειονομικές και κοινωνικές δομές, όπως και να ενθαρρύνουμε την πρόληψη, υλοποιούμε ένα στοχευμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων.

Αξιοποιούμε πάνω από 20 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 για εξοπλισμό Πρωτοβάθμιας Υγείας και Νοσοκομείων (ασθενοφόρα και Κινητές Μονάδες του ΕΚΑΒ κ.λπ.), ενώ υλοποιούμε πιλοτικές δράσεις όπως η Προληπτική Ιατρική και ο Προσυμπτωματικός έλεγχος, με στόχο την πρόληψη εμφάνισης μεταδοτικών και λοιμωδών νοσημάτων.

Παράλληλα, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» 2014-2020, επεκτείναμε τη χρηματοδότηση για τρία ακόμα χρόνια για όλες τις Κοινωνικές Δομές της Περιφέρειας Αττικής που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ (Κέντρα Κοινότητας, Δομές Αστέγων, Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών, Κέντρα Ημερήσια Φροντίδας Ηλικιωμένων, Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑΜΕΑ κ.ά.) και προχωρούμε σε έκδοση νέας πρόσκλησης για την επιχορήγηση λειτουργίας Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, συνολικού προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ. 

Κύριε περιφερειάρχα, τι νομίζετε ότι μας «δίδαξε» η συγκεκριμένη υγειονομική κρίση, σε πολιτικό, αλλά και προσωπικό επίπεδο;

Σε πολιτικό επίπεδο αποδείχθηκε ότι όταν υπάρχει σχέδιο, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, τότε υπάρχει και κοινωνική συναίνεση και αποτελεσματικότητα.

Σε προσωπικό επίπεδο κατανοήσαμε ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας και να ξεχωρίσουμε τα ασήμαντα από τα σημαντικά.

Εκτός από περιφερειάρχης -άρα, πολιτικός- είστε και ιατρός. Υπήρξαν κάποιες στιγμές, όλο αυτό το διάστημα, που να συγκρούστηκαν μέσα σας η πολιτική και επιστημονική ιδιότητά σας;

«Σημασία δεν έχει πόσο φωνάζεις, αλλά πόσο αποτελεσματικός είσαι. Από αυτό καθορίζεται και η δική μου συμπεριφορά και στάση…»

Η πρώτη και σημαντικότερη ιδιότητα που έχουμε όλοι μας είναι ότι είμαστε άνθρωποι, κάτι που σημαίνει ότι οφείλουμε να σεβόμαστε την αξία της ανθρώπινης ζωής. Όταν ξεκινάς από αυτό είναι πολύ πιο εύκολες οι απαντήσεις σε κάθε πιθανό δίλημμα.

Και μια τελευταία ερώτηση. Σας έχουμε συνηθίσει κατά καιρούς να «γκρινιάζετε» με κυβερνήσεις και υπουργεία για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα στην Αυτοδιοίκηση.  Το τελευταίο διάστημα είστε «ήσυχος». Να φταίει η κρισιμότητα των στιγμών, τα κάνει όλα καλά αυτή η κυβέρνηση ή -όπως λένε οι πολιτικοί αντίπαλοί σας- αισθάνεστε περισσότερο… φιλικά απέναντι στους σημερινούς «ενοίκους» του Μεγάρου Μαξίμου;

Τις τελευταίες δεκαετίες ως δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, λειτούργησα χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις, πάντα με βάση τη λογική, τη σύνθεση και κυρίως την αποτελεσματικότητα. Γι’ αυτό και κατάφερνα πάντα να διασφαλίζω και τη συναίνεση συναδέλφων από άλλους πολιτικούς χώρους.

Σημασία, λοιπόν, δεν έχει πόσο φωνάζεις, αλλά πόσο αποτελεσματικός είσαι. Από αυτό καθορίζεται και η δική μου συμπεριφορά και στάση.

Σας ευχαριστούμε πολύ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet