Παρέμβαση του περιφερειάρχη Αττικής στο 5ο Επιστημονικό Forum για τη Μείωση της Διακινδύνευσης από Καταστροφές στην Ελλάδα
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Παρέμβαση του περιφερειάρχη Αττικής στο 5ο Επιστημονικό Forum για τη Μείωση της Διακινδύνευσης από Καταστροφές στην Ελλάδα

Την ανάγκη διαμόρφωσης μιας σύγχρονης, ολοκληρωμένης πολιτικής για την πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, προκειμένου να υπάρχει έγκαιρη, στοχευμένη και αποτελεσματική ανταπόκριση στην πρόκληση της κλιματικής κρίσης, επεσήμανε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά την ομιλία – παρέμβαση του στο 5ο Επιστημονικό Forum για τη Μείωση της Διακινδύνευσης από Καταστροφές στην Ελλάδα, που διοργάνωσε το ΕΚΠΑ, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Ο κ. Πατούλης στην ομιλία του τόνισε χαρακτηριστικά ότι «καθώς η κλιματική κρίση καλπάζει και εκδηλώνεται ποικιλόμορφα, η ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και η οικοδόμηση ανθεκτικότητας σε πόλεις και περιφέρειες γίνεται όλο και περισσότερο το μέτρο της προσαρμογής στα νέα δεδομένα».

Εστιάζοντας στην εμπειρία και στην προσπάθεια που γίνεται από την Περιφέρεια Αττικής για μια ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση κινδύνων, ο κ. Πατούλης προσδιόρισε τρία καθοριστικά σημεία που θα εξυπηρετήσουν την προσαρμογή στις νέες διαμορφούμενες συνθήκες αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αυτή πρέπει να είναι: εξυπνότερη και να στηριχτεί στις νέες τεχνολογίες και τα επιτεύγματα της τεχνητής νοημοσύνης, ταχύτερη σε αντιστοιχία με την ταχύτητα εξέλιξης της κλιματικής κρίσης, αλλά και της επιστήμης και τεχνολογίας και τέλος πιο συστημική.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον περιφερειάρχη στην κατάρτιση γενικού σχεδίου (Masterplan) για την αντιμετώπιση πλημμυρικού κινδύνου και επιπτώσεων των πυρκαγιών στην Περιφέρεια Αττικής 2021, καθώς και στην εκπόνηση του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή το οποίο:

  • Καθορίζει τις άμεσες προτεραιότητες προσαρμογής.
  • Αναλύει τις αναγκαίες τομεακές πολιτικές.
  • Ιεραρχεί μέτρα και δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν.

«Το σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής για την προσαρμογή αποτελεί βασικό εργαλείο εφαρμογής πολιτικών που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδατικών πόρων (ξηρασία λειψυδρία), τις παράκτιες ζώνες, τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος την προστασία της βιοποικιλότητας, τη θωράκιση των υφιστάμενων υποδομών (κυρίως οδικών και αντιπλημμυρικών), αλλά και τον σχεδιασμό μελλοντικών», εξήγησε ο κ. Πατούλης προσδιορίζοντας τους στόχους για την αντιμετώπιση των κλιματικών κρίσεων.

Το 5ο Επιστημονικό Forum για τη Μείωση της Διακινδύνευσης από Καταστροφές στην Ελλάδα (Hellenic Disaster Risk Reduction Forum – HDRRF), του οποίου η θεματολογία εστίασε στη συμβολή των θεσμικών φορέων της χώρας, με την παρουσίαση των επιτευγμάτων και των προκλήσεων στον χώρο από κορυφαίες προσωπικότητες, διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 1oυ Συνεδρίου για την Κλιματική Κρίση με θέμα «Η συμβολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης: από τη διεπιστημονική έρευνα και εκπαίδευση στην παροχή επιστημονικής γνώσης για τη λήψη αποφάσεων πολιτικής».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet