Σε κλοιό χιονιά η Αττική από την «Μπάρμπαρα» – Κλειστά σχολεία, δικαστήρια, λαϊκές αγορές τη Δευτέρα, τηλεργασία στο Δημόσιο
Φωτογραφία: penteli.gov.gr
Κοινωνία

Σε κλοιό χιονιά η Αττική από την «Μπάρμπαρα» – Κλειστά σχολεία, δικαστήρια, λαϊκές αγορές τη Δευτέρα, τηλεργασία στο Δημόσιο

Σοβαρά προβλήματα προκαλεί στην Αττική η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», ενώ οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ώρες.

Ως αποτέλεσμα, τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, τα δικαστήρια, οι λαϊκές αγορές, ενώ το Δημόσιο θα λειτουργήσει με τηλεργασία, ως επί το πλείστον. Επίσης, κλειστά θα είναι τα εμπορικά καταστήματα σε όλη τη Βόρεια και Βορειοανατολική Αττική.

Κλειστά τα σχολεία τη Δευτέρα, αύριο οι αποφάσεις για την Τρίτη

Τα σχολεία, με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα, ενώ για το τι θα γίνει την Τρίτη θα υπάρξει σύσκεψη αύριο.

«Με αφορμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα που ξεκίνησαν να εκδηλώνονται σήμερα το πρωί στην Αττική και τις μετεωρολογικές προβλέψεις ότι τα φαινόμενα αυτά θα επιδεινωθούν το επόμενο 24ωρο, με απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, κατόπιν και σχετικής διαβούλευσης με τους δημάρχους της Αττικής, κλειστά θα είναι αύριο Δευτέρα 6 Ιανουαρίου όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής», αναφέρει η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής.

Και συνεχίζει: «Κλειστοί θα είναι και όλοι οι παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί της Αττικής, κατόπιν ομόφωνης απόφασης των Δημάρχων των οποίων είναι αρμοδιότητα τους. Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη με στόχο την προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας (μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού) από ενδεχόμενους κινδύνους μετακίνησης, από και προς τις σχολικές μονάδες.

Παράλληλα ελήφθη υπόψιν, το γεγονός ότι μαθητές, εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και γονείς-κηδεμόνες ενδέχεται να μετακινούνται από και προς περιοχές του Νομού Αττικής που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα λόγω της χιονόπτωσης, της χιονόστρωσης αλλά και του παγετού, αλλά και το γεγονός ότι, σύμφωνα και με τις σχετικές οδηγίες της αρμόδιας Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, θα πρέπει να περιοριστούν οι μετακινήσεις των πολιτών για την αποφυγή ατυχημάτων και φαινομένων κυκλοφοριακής συμφόρησης. Τέλος κρίθηκε αναγκαία η συγκεκριμένη απόφαση για την εξασφάλιση απαιτούμενου χρόνου για τον καθαρισμό των οδικών αρτηριών του Νομού, καθώς και των προαύλιων χώρων των σχολικών μονάδων.

Σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση, αφού αξιολογηθούν τα νεότερα μετεωρολογικά δεδομένα».

Δεν θα λειτουργήσουν τα δικαστήρια

Την ίδια στιγμή, κλειστά θα παραμείνουν τα δικαστήρια αύριο Δευτέρα και την Τρίτη, 6 και 7 Φεβρουαρίου αντίστοιχα, στην Αττική (Αθηνών-Πειραιώς), στη Βοιωτία (Θήβας-Λιβαδειάς) και στην Εύβοια (Χαλκίδας) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα, «αναστέλλεται λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για το χρονικό διάστημα της 6ης και 7ης Φεβρουαρίου 2023 η λειτουργία όλων των δικαστηρίων της περιφέρειας Αττικής (Αθηνών- Πειραιώς) και των περιφερειακών ενοτήτων Βοιωτίας (Θήβών- Λειβαδιάς) και Εύβοιας (Χαλκίδας) της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος».

Χωρίς λαϊκές αγορές τη Δευτέρα

Επίσης, κλειστές θα είναι αύριο οι λαϊκές αγορές σε όλη την Αττική, όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Αττικής.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Με στόχο την προστασία των Πωλητών Λαϊκών Αγορών αλλά και των καταναλωτών και με αφορμή τις μετεωρολογικές προβλέψεις για ραγδαία επιδείνωση των καιρικών φαινομένων το επόμενο 24ωρο, με απόφαση της Περιφέρειας και κατόπιν σχετικής σύστασης από το Υπ. Πολιτικής Προστασίας, κλειστές θα είναι αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, οι Λαϊκές Αγορές σε όλους τους Δήμους της Αττικής.

Με νεότερη ανακοίνωση και αφού αξιολογηθούν τα νέα μετεωρολογικά δεδομένα, θα υπάρξει ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών στην Αττική, την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου».

Τηλεργασία στο Δημόσιο, εγκύκλιος του ΥΠΕΣ

Με τηλεργασία θα εργαστούν αύριο, Δευτέρα, οι δημόσιοι υπάλληλοι, λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών. Σε εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, συνιστά την παροχή εργασίας εξ αποστάσεως σε περιπτώσεις όπου, με βάση τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων είναι αυτό δυνατό, αρκεί να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του Δημοσίου.

Η παρασχεθείσα εξ αποστάσεως εργασία βεβαιώνεται από τον προϊστάμενο της οργανικής μονάδας, όπου υπηρετεί ο υπάλληλος προς την αρμόδια υπηρεσία προσωπικού. Για όσους δεν δύνανται λόγω της φύσης των καθηκόντων τους να παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως ή μεσολαβούντος του Σαββατοκύριακου, δεν είναι δυνατή, η παροχή αυτής λόγω μη προετοιμασίας των υπαλλήλων για παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, θα πρέπει να δικαιολογήσουν την ενδεχόμενη απουσία τους από την εργασία με άδεια που θα χορηγηθεί με βάση τις κείμενες για κάθε κατηγορία προσωπικού διατάξεις.

Εναλλακτικά συνιστάται να μετακινηθούν προς τον τόπο εργασίας τους με όρους ασφάλειας, δηλαδή ακόμα και σε ώρα προσέλευσης αργότερα από την καθορισμένη, χωρίς να υπάρχει δυσμενή συνέπεια, οπότε και για λόγους ανωτέρας βίας η καθυστερημένη προσέλευσή τους είναι δικαιολογημένη.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι τα ανωτέρω αφορούν εκείνους τους υπαλλήλους τα καθήκοντα των οποίων δεν συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Για τους υπαλλήλους αυτούς, αρμόδιοι να παρέχουν οδηγίες για τον τρόπο παροχής εργασίας είναι οι επικεφαλής των υπηρεσιών αιχμής, στην οποία ανήκουν οργανικά, ιδίως αρμόδιος επικεφαλής των οτα α΄ και β΄ βαθμού, νοσηλευτικών ιδρυμάτων κλπ.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet