Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής ενόψει έκτακτων καιρικών φαινομένων
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής ενόψει έκτακτων καιρικών φαινομένων

Με αφορμή την έκδοση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών φαινομένων με εντολή του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, και η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αποφυγή τυχόν προβλημάτων.  

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής, από κοινού και σε απόλυτη συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Πυροσβεστική, τους Δήμους και όλους τους αρμόδιους φορείς θα συμβάλλει στη θωράκιση του λεκανοπεδίου και στην καλύτερη προστασία των πολιτών.

Ταυτόχρονα γίνεται έκκληση προς όλους τους πολίτες να ενημερώνονται για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας.

Με έγγραφά της, η Περιφέρεια Αττικής ζητά από τους δήμους, τα αρμόδια τμήματα και τις αρμόδιες διευθύνσεις των αντιπεριφερειών να προβούν σε όλες τις προβλεπόμενες προληπτικές ενέργειες λόγω της επικείμενης κακοκαιρίας. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό έχει ζητηθεί από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας να προβούν σε αυτοψίες και καθαρισμό επικίνδυνων σημείων σε ρέματα και φρεάτια ομβρίων. Να σημειωθεί ότι με εντολή του περιφερειάρχη έχει πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα των 2 μηνών ενδελεχής έλεγχος και καθαρισμός των ρεμάτων της Αττικής. Επίσης, έχουν ενημερωθεί και εθελοντικές ομάδες προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα εφόσον απαιτηθεί η συνδρομή τους.   

Εν τω μεταξύ έχει δοθεί εντολή σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων να ενεργοποιούνται οι πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής,  με την ανάρτηση: «Προσοχή! Έντονα καιρικά φαινόμενα στην Αττική».

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από απόψε το βράδυ, ενώ αύριο Τετάρτη προβλέπονται στην Αττική νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ, ενώ το βράδυ θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Μέτρα αυτοπροστασίας

Για την ασφάλεια των πολιτών συνιστάται η αποφυγή μετακινήσεων και να ενημερώνονται από την ΕΜΥ, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τα ΜΜΕ για εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων παρακαλούνται οι πολίτες:

 • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
 • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
 • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
 • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
 • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτήριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
 • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ. 

Χρήσιμα τηλέφωνα ανάγκης

Σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στις γραμμές έκτακτης ανάγκης 24ωρης λειτουργίας:

 • 100: Ελληνική Αστυνομία.
 • 166: Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) – για επείγοντα θέματα ιατρικής βοήθειας.
 • 199: Πυροσβεστική Υπηρεσία.
 • 108:  Άμεση Δράση Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.
 • 210 7793777: Κέντρο Δηλητηριάσεων
 • 210 5212000: Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)
 • 210 3359002-3: Χρήσιμα Τηλέφωνα Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
 • 213 2063669: Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής 
 • Παράλληλα με τα ανωτέρω υπάρχει και ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112.

Επιπλέον οδηγίες αυτοπροστασίας υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας και στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet