Στην Περιφέρεια Αττικής το πρώτο βραβείο στα GreenAwards για το Πρόγραμμα Ανακύκλωσης με Διαλογή στην Πηγή
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Στην Περιφέρεια Αττικής το πρώτο βραβείο στα GreenAwards για το Πρόγραμμα Ανακύκλωσης με Διαλογή στην Πηγή

Το πρώτο βραβείο των Green Awards για το Πρόγραμμα Ανακύκλωσης με διαλογή στην Πηγή απονεμήθηκε στην Περιφέρειας Αττικής.

Το βραβείο παρέλαβε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, από τον αν. υπουργό Εσωτερικών, Στ. Πέτσα, ο οποίος τον συνεχάρη για την προσπάθεια να βρεθεί μία βιώσιμη και ρεαλιστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Τα βραβεία Green Awards διοργανώθηκαν από το Economist και το Power Game στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Βραβεία απένειμαν επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης και ο υπ. Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκας.

Γ. Πατούλης: Υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων στην Ευρώπη

Στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης αφού ευχαρίστησε τον αν. υπουργό Εσωτερικών και τα μέλη της κριτικής επιτροπής για την τιμητική, όπως ανέφερε, βράβευση και συνεχάρη τους διοργανωτές για την άψογη εκδήλωση της απονομής, επισήμανε ότι «το βραβείο αυτό επιβραβεύει μια συλλογική προσπάθεια του επιτελείου μου, των στελεχών και των εργαζόμενων στην Περιφέρεια και τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής, που έχει ως στόχο να κάνουμε την Αττική περιφέρεια πρότυπο στην κυκλική οικονομία και να τελειώνουμε για πάντα με το χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων».

Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή στον τομέα των οργανικών αποβλήτων υλοποιείται στην Περιφέρεια Αττικής το μεγαλύτερο πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων στην Ευρώπη.

Ειδικότερα συνόψισε τις βασικές δράσεις της Περιφέρειας στις εξής:

  • Έχουν ήδη διανεμηθεί 80 νέα απορριμματοφόρα και 9.000 καφέ κάδοι στους δήμους για να επιταχυνθεί η χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί η προμήθεια και επιπλέον εξοπλισμού.
  • Προχωράμε στη δημιουργία 15 αποκεντρωμένων μονάδων Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, σε κατάλληλους χώρους εντός της Αττικής, διαδημοτικών όπου είναι δυνατόν, που θα μπορούν να φιλοξενήσουν αυτή τη δραστηριότητα και σε συνεργασία πάντοτε με τους δήμους. Με τη λειτουργία αυτών των μονάδων όχι μόνο θα αυξηθούν κατακόρυφα τα ποσοστά ανακύκλωσης στην Αττική, αλλά θα μειωθούν δραστικά και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την ταφή απορριμμάτων.
  • Έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει τον μεγαλύτερο διαγωνισμό εξοπλισμού ανακύκλωσης στην Ευρώπη και σταδιακά, από το 2022 θα διατεθούν, μέσω του ΕΔΣΝΑ και σε συνεργασία με τους δήμους, 1.000 γωνιές ανακύκλωσης σε στοχευμένα σημεία, όπως σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, αθλητικούς χώρους, εκκλησίες κ.λπ.
  • Έχουν ήδη δρομολογηθεί 60 φορτηγά που θα λειτουργούν ως κινητά πράσινα σημεία, με στόχο να φτάσει το μήνυμα της ανακύκλωσης σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πολίτη, ενώ σύντομα θα προχωρήσουμε και σε κινητά σημεία επαναχρησιμοποίησης.
  • Τέλος, έχει ήδη ξεκινήσει μια ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, για την ευαισθητοποίηση και συντονισμένη ενεργοποίησή τους στην ανακύκλωση, που θα διαρκέσει δύο χρόνια και θα ανεβάσει σημαντικά τόσο τα ποσοστά συμμετοχής των πολιτών όσο και την καθαρότητα των υλικών στους κάδους ανακύκλωσης.

Κλείνοντας, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια «θα συνεχίσει αταλάντευτα το έργο της για μία βιώσιμη και ρεαλιστική λύση στον ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, συνεχίζοντας την αγαστή συνεργασία που έχει με τα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet