Συνάντηση περιφερειάρχη με τους προέδρους ΣΠΑΠ και ΠΕΣΥΔΑΠ για την προστασία των δασών της Αττικής
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Συνάντηση περιφερειάρχη με τους προέδρους ΣΠΑΠ και ΠΕΣΥΔΑΠ για την προστασία των δασών της Αττικής

Στο πλαίσιο των συναντήσεων που πραγματοποιεί ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, με αρμόδιους φορείς με στόχο τη δρομολόγηση συνεργειών για την αποτελεσματικότερη προστασία των πνευμόνων πρασίνου της Αττικής, δέχθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας τον πρόεδρο του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), Βλ. Σιώμο και τον πρόεδρο του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων περιοχής Αθήνας-Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ), Γ. Γουρδομιχάλη.

Στο πλαίσιο της προτεραιότητας που δίνει η διοίκηση της Περιφέρειας σε πολιτικές πρόληψης αλλά και εκπαίδευσης πολιτών και εθελοντών σε ζητήματα πολιτικής προστασίας, κατά τη συζήτηση εξετάστηκαν τρόποι συνεργασίας της με τους Συνδέσμους Δήμων της Αττικής για την καλύτερη προστασία των δασών της Αττικής.

Μετά την τραυματική εμπειρία των μεγάλων πυρκαγιών που έπληξαν την Αττική και κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα δασών, κοινή διαπίστωση είναι ότι τόσο η Περιφέρεια όσο και οι Σύνδεσμοι των Δήμων, επιφορτίζονται με νέα «προστάγματα» και ευθύνες. Όσα έγιναν τους προηγούμενους μήνες επιβεβαίωσαν ότι η κεντρική διοίκηση από μόνη της δεν επαρκεί για την πρόληψη και τη διαχείριση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι ορεινοί όγκοι και τα εναπομείναντα δάση της Αττικής, στην οποία κατοικεί ο μισός σχεδόν πληθυσμός της χώρας.

«Ο Υμηττός, το Όρος Αιγάλεω, το Ποικίλο όρος, η Πεντέλη και η Πάρνηθα αντιπροσωπεύουν τα τελευταία φυσικά αποθέματα της Αττικής και μετά το φετινό καλοκαίρι δεν υπάρχουν περιθώρια νέων απωλειών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης και επισήμανε ότι, με τη συνδρομή των Συνδέσμων Δήμων της Αττικής και αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους, μπορούν να αναληφθούν πρωτοβουλίες προληπτικού χαρακτήρα, προκειμένου να προστατεύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα δάση της Αττικής.

«Σε αυτή την εθνική προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Είναι ανάγκη να αναπτυχθεί ένα νέο μοντέλο πολιτικής προστασίας βασισμένο στην περιφερειακή διακυβέρνηση, καθώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β΄ Βαθμού γνωρίζει τις τοπικές ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της πολιτικής προστασίας για την καλύτερη θωράκιση των πολιτών» υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.

Από την πλευρά τους οι δύο πρόεδροι των Συνδέσμων διατύπωσαν τη βούλησή τους να συνδράμουν το έργο της Περιφέρειας με όσα μέσα διαθέτουν. «Με την ουσιαστική υποστήριξη και τον συντονισμό της Περιφέρειας Αττικής, οι αντίστοιχοι Σύνδεσμοι των Δήμων μπορούν να συγκροτήσουν αποτελεσματικούς μηχανισμούς στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, αλλά και να υποστηρίξουν με επιτυχία ολοκληρωμένα σχέδια περιβαλλοντικής διαχείρισης και αποκατάστασης», τόνισαν οι πρόεδροι του ΠΕΣΥΔΑΠ και του ΣΠΑΠ κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκαν η εγκατάσταση και συντήρηση υποδομών αντιπυρικής προστασίας, η συγκρότηση εθελοντικών ομάδων πολιτών, η λειτουργία και στελέχωση παρατηρητηρίων και περιπόλων, που θα μειώνουν τον χρόνο αντίδρασης σε περίπτωση πυρκαγιάς και θα λειτουργούν και ως αποτρεπτικός παράγοντας σε δράσεις δολιοφθοράς, η συντήρηση των δασικών δρόμων, η απομάκρυνση ογκωδών και εύφλεκτων υλικών, οι αποψιλώσεις, οι αναδασώσεις κ.λπ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet