Υπεγράφη η Σύμβαση για την 4η φάση του έργου «Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Λακκώματα Σχιστού Περάματος»
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Υπεγράφη η Σύμβαση για την 4η φάση του έργου «Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Λακκώματα Σχιστού Περάματος»

Ένα σημαντικό έργο που αφορά στην περιοχή του Σχιστού προχωρά στην 4η και τελική φάση ολοκλήρωσής του, όπως ενημερώνει η περιφερειακή αρχή Αττικής.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, μετά από συντονισμένες ενέργειες  του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη και της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχη, Σ. Αντωνάκου, το έργο μπαίνει στην τελική ευθεία.

Ο κ. Πατούλης και ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας-Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ), Γ. Γουρδομιχάλης, υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση στην οποία προβλέπεται η υλοποίηση του έργου αποκατάστασης του ΧΑΔΑ στη θέση Λακκώματα Σχιστού. Το έργο, το οποίο λύνει ένα περιβαλλοντικό ζήτημα, που απασχολεί την περιοχή για πολλές δεκαετίες, είναι προϋπολογισμού 1.001.088,31 ευρώ και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε 36 μήνες.

Σκοπός του έργου είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής επέμβασης, επισημαίνει η διοίκηση, προσθέτοντας ότι με την ολοκλήρωσή του εξασφαλίζεται η στεγανότητα της μάζας των 10.000.000 τόνων αποβλήτων με αυξημένη φυσική ραδιενέργεια (φωσφογύψος), που βρίσκονται κάτω από επιφάνεια 125 στρεμμάτων. Στο έργο προβλέπονται χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης και τελικής κάλυψης, προμήθεια και τοποθέτηση γεωσυνθετικών υλικών, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, έργα υποδομής και περιβαλλοντικής προστασίας και έργα φυτεύσεων, συμπληρώνει η περιφερειακή αρχή.

Με αφορμή την υπογραφή της Σύμβασης ο περιφερειάρχης Αττικής επισημαίνει ότι «η θεραπεία περιβαλλοντικών πληγών και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών είναι προτεραιότητα της Περιφέρειας Αττικής. Καθημερινά αποδεικνύουμε με συγκεκριμένες πράξεις και δράσεις μας ότι μπορούμε να παρέμβουμε αποτελεσματικά για να μπει τέλος σε προβλήματα που ταλαιπωρούν χρόνια τους κατοίκους της Αττικής».

Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ ευχαρίστησε τον κ. Πατούλη για το προσωπικό ενδιαφέρον και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε, προκειμένου να μπει στην τελική ευθεία η αποκατάσταση του συγκεκριμένου ΧΑΔΑ και να κλείσει μια πληγή η οποία αποτελούσε κίνδυνο για χιλιάδες κατοίκους. Επιπλέον, εξέφρασε την ικανοποίηση του καθώς τόσο, ο ίδιος ο περιφερειάρχης, όσο και η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, Σ. Αντωνάκου, βρίσκονται δίπλα στον Σύνδεσμο και συμβάλλουν στην επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων και ζητημάτων που αφορούν στο Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων.

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Σ. Αντωνάκου τόνισε ότι με το συντονισμό των ενεργειών και των δράσεων Περιφέρειας και ΠΕΣΥΔΑΠ, εξασφαλίστηκε η ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου. «Η στενή συνεργασία μας με τον Σύνδεσμο θα συνεχιστεί και στο μέλλον, με σκοπό να υπάρξουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις και δράσεις» ανέφερε.

Τέλος η Περιφέρεια Αττικής υπενθυμίζει ότι μέλη του ΠΕΣΥΔΑΠ είναι συνολικά 19 Δήμοι της Αθήνας και του Πειραιά: Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι και Καματερό, Αθηναίων, Αιγάλεω, Αχαρνές, Ελευσίνα, Κερατσίνι και Δραπετσώνα, Κορυδαλλός, Μοσχάτο και Ταύρος, Νέα Σμύρνη, Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα, Νίκαια και Αγ. Ιωάννης-Ρέντη, Πειραιάς, Πέραμα, Περιστέρι, Σαλαμίνα, Σαρωνικός, Φυλή, Χαϊδάρι.

Τοποθέτηση ΠΕΣΥΔΑΠ

Ύστερα από πολύχρονη προσπάθεια ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων περιοχής Αθήνας-Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) μπορεί σήμερα με υπερηφάνεια να εγγυηθεί ότι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου θα απαλλαγούν οριστικά από την χωματερή αποβλήτων (ΧΑΔΑ) με αυξημένη ραδιενέργεια στο Σχιστό.

Με την Προγραμματική Σύμβαση που υπεγράφη από τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη και τον πρόεδρο του ΠΕΔΥΔΑΠ, Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίοι πόροι ύψους 1.001.088 ευρώ, ώστε να ολοκληρωθεί και η τελευταία – τέταρτη – φάση αποπεράτωσης του έργου, που ξεκίνησε πριν από περίπου 15 χρόνια. 

Σκοπός του έργου είναι η πλήρης εξουδετέρωση με ισόβιο, ασφαλή και μόνιμο ενταφιασμό των 10.000.000 τόνων αποβλήτων, που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια των 125 στρεμμάτων του ΧΑΔΑ στο Σχιστό! 

Όλη αυτή η ραδιενεργή έκταση είχε σχηματιστεί σωρευτικά κατά την 20ετία 1979-1999, όταν τεράστιες ποσότητες φωσφογύψου σε μορφή σκόνης με αυξημένη ποσότητα φυσικής ραδιενέργειας, μεταφέρονταν από το εργοστάσιο Λιπασμάτων Δραπετσώνας και απορρίπτονταν ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον δημιουργώντας τον επικίνδυνο ΧΑΔΑ Σχιστού. 

Με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (δασαρχείο, αστυνομία κ.λπ.) να μην ασκούν κανέναν έλεγχο, μόνον ο ΠΕΣΥΔΑΠ και οι 19 Δήμοι-μέλη του αντελήφθησαν τους κινδύνους που ο ΧΑΔΑ εγκυμονούσε για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. 

Οι μετρήσεις, που ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ ζήτησε να γίνουν, από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, πριν την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης, κατέδειξαν έναν περιβαλλοντικό «εφιάλτη». 

Ενώ στα συνηθισμένα εδάφη η περιεκτικότητα της ραδιενέργειας μετριέται κατά μέσο όρο σε 100Bq ανά κιλό χώματος, στον ΧΑΔΑ Σχιστού η ραδιενέργεια ήταν 12 φορές μεγαλύτερη αφού άγγιζε τα…1.200Bq ανά κιλό χώματος! 

Με δεδομένο ότι η σκόνη του φωσφογύψου μεταφερόταν με τους ανέμους στις κατοικημένες περιοχές, ενώ τα νερά της βροχής διέλυαν το επικίνδυνο υλικό και το μετέφεραν στον υπόγειο υδροφορέα, ο ΠΕΣΥΔΑΠ ανέλαβε και ηγείται εδώ και χρόνια της προσπάθειας αποκατάστασης του ΧΑΔΑ. 

Ως βέλτιστη τεχνική λύση έχει επιλεγεί η μόνιμη και ασφαλής ταφή των υλικών υπό συνθήκες πλήρους στεγανότητας και απομόνωσης, καθώς η τεράστια ποσότητα φωσφογύψου δεν ήταν δυνατόν να μεταφερθεί και να διατεθεί σε άλλον κατάλληλο χώρο. 

Ανάλογα με τη ροή και τις εκταμιεύσεις των χρηματοδοτήσεων που εξασφάλιζε, η έως τώρα υλοποίηση του έργου πραγματοποιήθηκε τμηματικά σε τρεις φάσεις. 

Η κατεπείγουσα ανάγκη για την ολοκλήρωση του έργου, 4η Φάση, αναγνωρίστηκε επίσημα από την πολιτεία όταν ο τότε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, σε ομιλία του το 2018 στη Βουλή σε σχετική ερώτηση της βουλευτού Εύης Καρακώστα τόνισε ότι «τα έργα περιβάλλοντος δεν αρχειοθετούνται», αλλά και από την τότε διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής που ενέταξε τη χρηματοδότηση της 4ης Φάσης του έργου στον προϋπολογισμό της.

Με την υπογραφή της Σύμβασης, πλέον το έργο αποκατάστασης θα περατωθεί υπό όρους που θα προστατεύουν απολύτως τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών του Λεκανοπεδίου. 

Ο πρόεδρος και η Εκτελεστική Επιτροπή του ΠΕΣΥΔΑΠ αισθάνονται υποχρεωμένοι να ευχαριστήσουν τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, την αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Σταυρούλα Αντωνάκου και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου για την αλληλεγγύη, το έμπρακτο ενδιαφέρον και τη γόνιμη συνεργασία τους, προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί το συντομότερο. 

Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ, Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η σημερινή εξέλιξη αποδεικνύει ότι η συνεργασία των φορέων της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού είναι αναγκαία προϋπόθεση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ανάγκες και τα προβλήματα των πολιτών. Ο αγώνας 15 χρόνων του ΠΕΣΥΔΑΠ είναι η έκφραση του αγώνα  των 19 Δήμων-μελών του, αλλά και της Αυτοδιοίκησης συνολικά, να εξασφαλίσουν καλύτερες και πιο ασφαλείς συνθήκες ζωής για το σύνολο των πολιτών του Λεκανοπεδίου».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet