Υποβλήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής ο φάκελος για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
Κοινωνία

Υποβλήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής ο φάκελος για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

Η Περιφέρεια Αττικής ολοκλήρωσε την υποβολή του φακέλου για το μεγάλο έργο της υλοποίησης του πάρκου στον Φαληρικό Όρμο, σηματοδοτώντας την έναρξη της διαδικασίας, μετά από δύο χρόνια συνεργασίας με τη συμβουλευτική ομάδα του Jaspers (Joint Assistance to Support Projects in European Regions), την DG REGIO και το ΥΜΕΠΕΡΑ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το έργο, με την ολοκλήρωση πλέον των διαδικασιών ελέγχου από το Jaspers, απελευθερώνει τους πόρους της πρώτης φάσης και έχει πια τα εχέγγυα αποδοχής από την Ε.Ε. ώστε να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, που είναι η ένταξη του στο νέο Πρόγραμμα για το Περιβάλλον (Προγραμματική Περίοδος 2021-2027) και της δημοπράτησης της ανάπλασης του πάρκου. Οι συνολικοί προγραμματισμένοι χρηματοδοτικοί πόροι από την Ε.Ε. αγγίζουν τα 464,5 εκατ. ευρώ.

Με αφορμή τη σχετική εξέλιξη υποβολής του φακέλου και την ενημέρωση από το Διευθυντή Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής Αλ. Καλογερόπουλο, ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίηση του επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

«Εργαστήκαμε με συστηματικό τρόπο και πετύχαμε μια σημαντική χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους. Οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη. Στόχος μας η υλοποίηση της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, ενός από τα εμβληματικότερα έργα της χώρας και της Ευρώπης. Ευχαριστώ θερμά όλους όσοι συνέβαλαν και συμβάλλουν προκειμένου να υλοποιηθεί ένα όραμα ετών. Όταν ολοκληρωθεί θα αποτελέσει ένα πάρκο πρότυπο, στολίδι για την Αττική και θα το χαίρονται κάτοικοι και οι επισκέπτες, καθώς δεν είναι ένα μεμονωμένο πάρκο, αλλά ένα πάρκο μητροπολιτικού χαρακτήρα, τόσο για τους όμορους δήμους, όσο και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Η ικανοποίηση μου είναι μεγάλη καθώς ως περιφερειάρχης Αττικής μαζί με τα στελέχη μας καταφέραμε να συμβάλλουμε στην τροχοδρόμηση υλοποίησής του. Το πάρκο θα παρέχει δραστηριότητες, πολιτιστικές, αθλητικές, κοινωνικές και για το σκοπό αυτό θα πρέπει όλοι οι ενδιαφερόμενοι, τοπική αυτοδιοίκηση, κυβέρνηση, πολίτες και ιδιωτική πρωτοβουλία να συνεργαστούν και να δουλέψουν σκληρά».

Το έργο έχει χαρακτηριστεί «Μεγάλο Έργο» του ΕΣΠΑ 2014-2020 και ως εκ τούτου υφίσταται η υποχρέωση συμβουλευτικής υποστήριξης του Jaspers (Joint Assistance to Support Projects in European Regions) πριν από την υποβολή του Φακέλου Μεγάλου Έργου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εμπλοκή των Jaspers και των εμπειρογνωμόνων του ήταν μια διετής δυναμική διαδικασία που είχε ως σκοπό αφενός τη διασφάλιση ότι έχουν τηρηθεί οι δέουσες διαδικασίες καθ’ όλη τη διάρκεια προετοιμασίας ενός έργου (αδειοδότηση, διαβούλευση κ.λπ.), αφετέρου ότι ένα έργο έχει ενσωματώσει όλες τις τρέχουσες κατευθύνσεις της τέχνης και της επιστήμης (ενδεικτικά καινοτομία, εξοικονόμηση ενέργειας, ΤΠΕ, αρχές νέου Bauhaus κ.λπ.).

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet