Η Περιφέρεια Αττικής διαχειρίζεται με «πράσινο» τρόπο τις πρόσφατες καταστροφές στα Βόρεια Προάστια
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Η Περιφέρεια Αττικής διαχειρίζεται με «πράσινο» τρόπο τις πρόσφατες καταστροφές στα Βόρεια Προάστια

Καλές πρακτικές με άμεσα οφέλη για το περιβάλλον και την κοινωνία εφαρμόζει η Περιφέρεια Αττικής για τη διαχείριση των κορμών των δέντρων και των κλαδιών που άφησε πίσω της η πρόσφατη σφοδρή καταιγίδα που έπληξε τα Βόρεια Προάστια, όπως αναφέρει η περιφερειακή αρχή.

Τη διαδικασία πολτοποίησης των κλαδιών για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού από τον ΕΔΣΝΑ και κοπής των κορμών των δέντρων με σκοπό να διατεθούν ως καύσιμη ύλη σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, παρακολούθησε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Ειδικότερα, η δράση αφορά στη διαχείριση του τεράστιου όγκου των κλαδιών και των κορμών των δέντρων που ξεριζώθηκαν κατά τη διάρκεια της τοπικής καταιγίδας, και έχουν εναποτεθεί προσωρινά σε χώρο στάθμευσης του ΟΑΚΑ. Κλαδοτεμαχιστής του ΕΔΣΝΑ πολτοποιεί τα κλαδιά που προορίζονται να γίνουν εδαφοβελτιωτικό, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία κοπής των κορμών των δέντρων. Η καύσιμη ύλη που θα προκύψει θα διατεθεί σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

Τον κ. Πατούλη συνόδευαν η αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, Λουκία Κεφαλογιάννη, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), Βασίλης Κόκκαλης, η δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Δέσποινα Θωμαΐδου και οι αντιδήμαρχοι Αμαρουσίου Στέφανος Τσιπουράκης και Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης.

Αναφορικά με την εναλλακτική διαχείριση των κλαδιών και των κορμών των ξεριζωμένων δέντρων, ο κ. Πατούλης, δήλωσε:

«Τα φαινόμενα που είδαμε πριν από μερικές ημέρες στη Νέα Ιωνία, στο Νέο Ηράκλειο και σε άλλες περιοχές των Βορείων Προαστίων, αποτελούν ένα μικρό μόνο δείγμα των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής. Σήμερα, μέσα από τη διαδικασία πολτοποίησης των κλαδιών και της κοπής των κορμών των δέντρων, με τη συνδρομή του ΕΔΣΝΑ και με τη συνεργασία των Δήμων, βλέπουμε στην πράξη πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τις συνέπειες μίας φυσικής καταστροφής με τρόπο ωφέλιμο για το περιβάλλον αλλά και για τους πολίτες. Η διαχείριση των οργανικών αποβλήτων της Αττικής αποτελεί προτεραιότητά μας. Επενδύουμε σε κάθε καλή πρακτική που αναδεικνύει, ακόμα και μέσα από μία φυσική καταστροφή, τα οφέλη για το περιβάλλον και για τον άνθρωπο. Χαιρετίζουμε όλη αυτή την προσπάθεια που πάει την ανακύκλωση ένα βήμα μπροστά. Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού σε συνεργασία απαντά εποικοδομητικά, με σεβασμό στο περιβάλλον και με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης».

Από την πλευρά της, η κ. Κεφαλογιάννη, δήλωσε:

«Στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και τη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων, βλέπουμε στην πράξη πώς από τα πολτοποιημένα κλαδιά μέσα από τις διαδικασίες του ΕΔΣΝΑ μπορούμε να παράγουμε φυσικό εδαφοβελτιωτικό. Σήμερα Περιφέρεια και Δήμοι μεταφέρουμε το μήνυμα στους πολίτες ότι η ανακύκλωση και η κυκλική οικονομία μπορούν να έχουν εφαρμογή σε κάθε περίσταση».

Ο κ. Κόκκαλης σημείωσε ότι «μέσα από τη διαδικασία πολτοποίησης μετατρέπουμε τα κλαδιά σε λίπασμα, ανακυκλώνουμε την πρώτη ύλη, δεν επιβαρύνουμε τη χωρητικότητα του ΧΥΤΑ με την εναπόθεση του τεράστιου αυτού όγκου κλαδιών, ενώ επιστρέφουμε και την οργανική ύλη στη φύση. Η χωριστή συλλογή των κλαδεμάτων αποτελεί την απλούστερη έμπρακτη απόδειξη συμμετοχής στην εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων και οι Δήμοι έχουν τον πρώτο λόγο σε αυτό».

Τέλος, η δήμαρχος Ν. Ιωνίας σχολίασε ότι «είναι μια σημαντική βοήθεια της Περιφέρειας Αττικής προς τους πληττόμενους Δήμους, που πλέον εναποθέτουν τεράστιους όγκους κλαδιών σε κοντινό σημείο, χωρίς να επιβαρύνουν τη χωρητικότητα του ΧΥΤΑ και με τα ξύλα να μετατρέπονται σε λίπασμα και καύσιμη ύλη για τους ευάλωτους πολίτες μας. Στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας την προσπάθεια αυτή».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet