98,9 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το έργο «Συλλογή, επεξεργασία αστικών λυμάτων Δήμου Μαραθώνος»
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

98,9 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το έργο «Συλλογή, επεξεργασία αστικών λυμάτων Δήμου Μαραθώνος»

Δυναμικά και με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες υλοποίησης του έργου για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στον Δήμο Μαραθώνα, με τη συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγκεκριμένα του Ταμείου Συνοχής, όπως ενημερώνει η περιφερειακή αρχή Αττικής.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην έγκριση της χρηματοδοτικής συνεισφοράς για το έργο «Συλλογή, επεξεργασία αστικών λυμάτων Δήμου Μαραθώνα και διάθεση-επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων εκροών», συνολικού επιλέξιμου  προϋπολογισμού 98,9 εκατ. ευρώ (απόφαση C(2021) 3150 final/3/5/2021).

Το έργο της κατασκευής δικτύου αποχέτευσης και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Μαραθώνα και Νέας Μάκρης, τελεί υπό τη διαχείριση της ΕΥΔ Ε.Π. Περιφέρειας Αττικής, ενώ δικαιούχος, αλλά και φορέας δημοπράτησης & ανάθεσης του έργου είναι η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και οι υπηρεσίες της, επισημαίνει η διοίκηση, προσθέτοντας ότι το έργο αυτό έχει τεράστια περιβαλλοντική σημασία για την Ανατολική Αττική, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η υλοποίησή του θα οδηγήσει και στη σταδιακή εξάλειψη των προστίμων που έχουν επιβληθεί στη χώρα από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, λόγω της καθυστέρησης στην κατασκευή κατάλληλων συστημάτων αποχέτευσης στους οικισμούς Β’ Προτεραιότητας (οικισμούς με πληθυσμό άνω των 15.000 κατοίκων).

Με αφορμή αυτήν την ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για το έργο, αλλά και για τη χώρα εν γένει, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, συναντήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας με τον δήμαρχο Μαραθώνα, Σ. Τσίρκα, τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., Α. Τόσιο, τη γενική διευθύντρια έργων Ανατολικής Αττικής της ΕΥΔΑΠ, Γ. Στεφανάκου και τον προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, Δ. Δρόση.

Ο κ. Τσίρκας, ευχαρίστησε θερμά τον κ. Πατούλη και τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, αλλά και την ΕΥΔΑΠ, για τη σπουδή που επέδειξαν προκειμένου να κλείσουν άμεσα οι χρηματοδοτικές εκκρεμότητες και να προχωρήσουν γρήγορα οι σχετικές διαδικασίες, εξαίροντας την ευαισθησία που επιδεικνύει ο περιφερειάρχης για τα περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής. Παράλληλα επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο για την Ανατολική Αττική, με ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ο κ. Τόσιος, χαιρέτισε την εποικοδομητική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τόσο με τον περιφερειάρχη όσο και με τον δήμαρχο Μαραθώνα τονίζοντας:

«Εργαζόμαστε στενά με όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς συμπεριλαμβανομένων της Περιφέρειας και των Δήμων, προκειμένου όλοι μαζί να αναμορφώσουμε την Αν. Αττική. Πρόκειται για ένα έργο πνοής, το οποίο, με βάση το στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ, έχει τεθεί σε απόλυτη προτεραιότητα, εντασσόμενο σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό που θα συμβάλει στη βέλτιστη διαχείριση των πόρων και την κυκλική οικονομία, ενισχύοντας τον πρωτογενή τομέα και αναβαθμίζοντας συνολικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων».

Ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, τον υπ. Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, τον υφ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γ. Τσακίρη, την ΕΥΔΑΠ αλλά και τις υπηρεσίες ΕΣΠΑ του αρμόδιου υπουργείου για τη γόνιμη συνεργασία, υπογραμμίζοντας πως δόθηκε το «πράσινο» φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα εμβληματικό έργο με ισχυρό περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό πρόσημο για την Ανατολική Αττική, το οποίο εκκρεμούσε για δεκαετίες.

«Αυτή η θετική εξέλιξη αποδεικνύει πως όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας τα αποτελέσματα είναι μόνο θετικά με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους πολίτες» τόνισε και υπογράμμισε πως από τη διοίκηση της Περιφέρειας δόθηκε ιδιαίτερη προτεραιότητα στη δρομολόγηση του έργου με δεδομένη τη σημασία που δίνει σε παρεμβάσεις που συνάδουν με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και σχετίζονται με την καλύτερη προάσπιση της δημόσιας υγείας αλλά και την εξισορρόπηση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου στην Αττική.

Σε δηλώσεις του τόνισε χαρακτηριστικά:

«Η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στον Μαραθώνα και στη Νέα Μάκρη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο για τη σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής. Το μεγάλο αυτό έργο θα συμβάλει καθοριστικά στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ παράλληλα θα μας επιτρέψει να εξαλειφθούν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και να εξοικονομήσουμε πόρους, ώστε να τους επενδύσουμε σε νέες δράσεις και έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην Αττική για όλους τους πολίτες. Θα συνεχίσουμε  προς την ίδια κατεύθυνση και με άλλα έργα προκειμένου να συμβάλλουμε στην απαλλαγή της χώρας από τον βραχνά των προστίμων, αλλά και στην προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

»Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις υπηρεσίες της για την έγκρισή της στη χρηματοδοτική συνεισφορά του μεγάλου αυτού έργου, αλλά και για την αμέριστη συμπαράστασή της όλο αυτό το διάστημα στην προσπάθεια της χώρας μας για συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Κοινοτικής Οδηγίας περί αποχέτευσης ακαθάρτων. Επιπρόσθετα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Διαχειριστική μας Αρχή, αλλά και την ΕΥΔΑΠ για την άριστη συνεργασία που έχουν αναπτύξει και η οποία αποδίδει καρπούς προς όφελος των πολιτών της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet