Ρ. Δούρου: Η Δύναμη Ζωής έφερε την Αττική στην πρωτοπορία του αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης
Κοινωνία

Ρ. Δούρου: Η Δύναμη Ζωής έφερε την Αττική στην πρωτοπορία του αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης

«Ολοκλήρωση μίας σημαντικής διαδικασίας που η διοίκηση της Δύναμης Ζωής ξεκίνησε το 2016, μαζί με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, για να φέρουμε την Αττική στην πρωτοπορία του αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης», χαρακτήρισε τη σημερινή (2/2) συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης για το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ), η Ρένα Δούρου.

«Πλέον ο στόχος της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής πρέπει να είναι η χρηματοδότηση και η υλοποίησή των δράσεων και των στόχων όπως ταξινομούνται ανά τομέα πολιτικής, ιεραρχούνται και κοστολογούνται από τον σχεδιασμό», είπε η επικεφαλής της Δύναμης Ζωής.

«Διοίκηση και εργαζόμενοι δουλέψαμε όλοι μαζί για το σημερινό αποτέλεσμα. Μια δουλειά, ένας σχεδιασμός που ξεκινήσαμε πριν από πέντε χρόνια, διασφαλίζοντας παράλληλα τη χρηματοδότησή του μέσω του ΠΕΠ Αττικής», σημείωσε η ίδια.

Πρόκειται για έναν Οδικό Χάρτη για τα επόμενα χρόνια, με την υλοποίηση των μέτρων που προτείνονται σε συνεργασία με αρμόδιους εθνικούς και περιφερειακούς φορείς, ερευνητικά ιδρύματα και κοινωνικούς φορείς. «Έναν Οδικό Χάρτη απαραίτητο και αναγκαίο απέναντι σε αυτό που πλέον τείνει να γίνει κανονικότητα, τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης: μιας πραγματικής υπαρξιακής απειλής για τις κοινωνίες μας», όπως τόνισε.

Το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή τμήμα της κλιματικής στρατηγικής της Δύναμης Ζωής

Η Ρ. Δούρου υπογράμμισε ότι το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή «εντασσόταν στην ευρύτερη στρατηγική μας για την προσαρμογή στις απαιτήσεις που δημιουργεί η κλιματική κρίση», θυμίζοντας παράλληλα ενδεικτικά κάποιες από τις πρωτοβουλίες της κλιματικής στρατηγικής της Διοίκησης της Δύναμης Ζωής.

Μια στρατηγική που αφορούσε από την προστασία και την αποκατάσταση των υγροτόπων της Αττικής ως την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων στη βάση της κυκλικής οικονομίας. Και από την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, τόσο μέσω του ΠεΣΠΚΑ όσο και μέσα από τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής σε διεθνείς και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την προστασία της Μεσογείου, όπως τη συμμετοχή στο Bologna Charter, καθώς και στο Plan Bleu του ΟΗΕ, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσα από τη συμμετοχή της Περιφέρειας στη διεθνή πλατφόρμα «States & Regions Alliance – The Climate Group» για τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η Ρένα Δούρου παρατήρησε ότι «δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ως Περιφέρεια Αττικής καταφέραμε να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα κατά 25%, τηρώντας έτσι την πολιτική μας δέσμευση για απαλλαγή από τον άνθρακα, όταν τον Νοέμβριο του 2017 αποφασίζαμε να συνεργαστούμε με τον Συνασπισμό Πολιτειών και Περιφερειών από όλο τον κόσμο Under2 Coalition, συμβάλλοντας στη διεθνή προσπάθεια για τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους κρίσιμους 2οC».

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΠεΣΠΚΑ «αναδεικνύεται σε κρίσιμο εργαλείο» γι’ αυτό και «δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται γραφειοκρατικά ή συγκυριακά. Γιατί αφορά στον πυρήνα της πρόληψης και της αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Αφορά σε πράγματα που τα διαπιστώνουμε από τον Έβρο ως την Κρήτη», κατέληξε η κ. Δούρου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet