Γ. Πατούλης: Λάθος η απόφαση Σκυλακάκη για μείωση των πόρων από το ΠΔΕ για τις Περιφέρειες
Print Friendly, PDF & Email
Πολιτική

Γ. Πατούλης: Λάθος η απόφαση Σκυλακάκη για μείωση των πόρων από το ΠΔΕ για τις Περιφέρειες

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη και του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ι. Τσακίρη, τέθηκε το ζήτημα της προόδου υλοποίησης του ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020 για το έτος 2019, καθώς και οι αναμενόμενες δαπάνες και ρυθμοί απορρόφησης για το έτος 2020.

Ο υφυπουργός «συνεχάρη τον περιφερειάρχη για τους ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς απορρόφησης και τις επιδόσεις του Προγράμματος κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο, που επιδεικνύει η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίες θέτουν ισχυρές βάσεις για την ολοκλήρωση των συγχρηματοδοτούμενων έργων που προβλέπεται να εκτελεστούν τα προσεχή χρόνια» αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Περιφέρειας.

Ο κ. Πατούλης δήλωσε μετά τη συνάντηση:

«Η απορρόφηση και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, αποτελεί προτεραιότητα της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής. Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η υλοποίηση των έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής, η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων, προϋποθέτουν την ομαλή απορρόφηση των κονδυλίων του ΠΕΠ Αττικής. Σε αυτόν τον τομέα τα πάμε καλά, η Αττική “τρέχει” και πετυχαίνουμε τους στόχους μας.

»Όμως αυτό δεν αρκεί. Η στήριξη των Δήμων της Περιφέρειάς μας και των πολιτών της Αττικής απαιτεί επιπλέον και την κατανομή επαρκών πόρων και στο σκέλος του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η Αυτοδιοίκηση δεν αντέχει άλλες περικοπές. 

»Θεωρούμε ότι η μείωση των διαθέσιμων πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2020 για τις Περιφέρειες κατά 20%, σε σχέση με το 2019, καθ’ υπόδειξη του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη, είναι μια λανθασμένη απόφαση. Είναι μια απόφαση που δημιουργεί σημαντικό χρηματοδοτικό κενό σε σχέση με τις τρέχουσες χρηματοδοτικές ανάγκες μας.

»Οι αρχικά εγκεκριμένες πιστώσεις της Περιφέρειας Αττικής  για το έτος 2019 ήταν 43,1 εκατ. ευρώ, οι οποίες, λόγω επίτευξης των στόχων απορρόφησης, αυξήθηκαν στα 86 εκατ. μέχρι το τέλος του έτους. Στην πραγματικότητα, όμως, οι  χρηματοδοτήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης προς την Περιφέρεια δεν ξεπέρασαν τα 59,3 εκατ. ευρώ.

»Παρά τις  διαβεβαιώσεις του υπουργού ότι η διαφορά των 27 εκατ. ευρώ θα δινόταν ως πρόσθετη χρηματοδότηση το έτος 2020, οι φετινές ετήσιες πιστώσεις όχι μόνο δεν περιλαμβάνουν το ποσό αυτό, αλλά ανέρχονται μόλις στα 35,8 εκατ. ευρώ, μειωμένες δηλαδή κατά 7,3 εκατ. ευρώ από τις αρχικά εγκεκριμένες περσινές.

»To Εθνικό Πρόγραμμα Επενδύσεων περιλαμβάνει:

  • Υδροδότηση Νησιών του Αργοσαρωνικού.
  • Συντηρήσεις των σημαντικότερων οδικών αρτηριών της Περιφέρειας Αττικής (Εθνική Οδός, Λεωφόρος Ποσειδώνος, Λεωφόρος Συγγρού κ.ά.).  
  • Συντήρηση ηλεκτροφωτισμού των οδικών αρτηριών.
  • Συντήρηση των φωτεινών σηματοδοτών όλης της Περιφέρειας, καθώς και η πληρωμή των οργανισμών κοινής ωφέλειας των οδών.
  • Εμβληματικά αναπτυξιακά έργα των Δήμων. 

»Η Περιφέρειά μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι ανάπτυξης και προόδου και οποιοδήποτε μέτρο περιορισμού της χρηματοδοτικής δυνατότητας και μάλιστα χωρίς αιτιολόγηση, αποτελεί εμπόδιο στη συνολική μας προσπάθεια».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet