Διοίκηση Περιφέρειας: Καμία επιπλέον επιβάρυνση των πολιτών της Αττικής από τη διαχείριση των απορριμμάτων
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Διοίκηση Περιφέρειας: Καμία επιπλέον επιβάρυνση των πολιτών της Αττικής από τη διαχείριση των απορριμμάτων

Με αφορμή σημερινό (29/5) δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, όπου παρατίθενται, όπως σημειώνει η περιφερειακή αρχή, «σειρά από αναληθή γεγονότα» σχετικά με την πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής από την Περιφέρεια, αλλά και τη νέα τιμολογιακή πολιτική του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), η Περιφέρεια Αττικής επισημαίνει τα εξής:

Δεν θα επιβαρυνθούν επιπλέον οι πολίτες και δεν αυξάνεται το ποσό που θα καταβάλλουν οι Δήμοι της Αττικής στον ΕΔΣΝΑ.

Η εισφορά των Δήμων δεν προσδιορίζεται με βάση τις αποφάσεις του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής, αλλά στη βάση αντικειμενικών στοιχείων και συγκεκριμένα του απολογιστικού διαχειριστικού κόστους του φορέα το έτος 2018 (διαχειριστικό κόστος της περιόδου της κ. Δούρου), το οποίο ανήλθε σε 91,2 εκατ. περίπου ευρώ. Το 2020 οι Δήμοι συνακόλουθα οι πολίτες, μέσω των ανταποδοτικών τελών, θα πληρώσουν 90 εκατ. ευρώ, δηλαδή ελαφρώς λιγότερα από όσα πλήρωσαν το 2018.

Άρα, δεν υπάρχει αύξηση στο ποσό που θα καταβάλλουν οι Δήμοι και μέσω αυτών οι πολίτες, ως εισφορά στον ΕΔΣΝΑ.

Είναι απολύτως αναληθές ότι θα υπάρξει αναδρομική επιβάρυνση των Δήμων για τη χρονιά που πέρασε. Δεν θα πληρώσει κανείς Δήμος αναδρομικά για τα απορρίμματα του 2019.  Δεν υπάρχει καμία εισήγηση σχετική αλλά ούτε και προβλέπεται από τον νόμο κάτι τέτοιο.

Όσοι το ισχυρίζονται αυτό είτε έχουν παρανοήσει τις αποφάσεις του ΕΔΣΝΑ, είτε εσκεμμένα παραπληροφορούν, προφανώς γιατί εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ, εφαρμόζοντας τον νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επί υπουργίας του κ. Φάμελου, προχωρά στην ψήφιση για πρώτη φορά του νέου Κανονισμού  Τιμολόγησης (ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΔΑΠΠ/31606/930/08.04.2019 (Β’ 1277). Το σχέδιο του Κανονισμού Τιμολόγησης εστάλη σε όλους τους Δήμους για διαβούλευση και δεν υπήρξαν παρατηρήσεις επ’ αυτού. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση ο κάθε φορέας διαχείρισης αποβλήτων υποχρεούται να τιμολογήσει το κάθε ρεύμα αποβλήτου μέσα στο εύρος που ορίζει η υπουργική απόφαση. Αν δεν τιμολογήσει, παραβιάζει το νόμο. Η εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας είναι τα απόβλητα που διατίθενται χωρίς προδιαλογή για υγειονομική ταφή (σύμμεικτα και υπολείμματα αποβλήτων) να χρεώνονται χωρίς έκπτωση, ενώ τα βιοαπόβλητα για τα οποία οι Δήμοι αναπτύσσουν δράσεις ανακύκλωσης να χρεώνονται στη μισή τιμή από ότι τα σύμμεικτα. Άρα την τιμολόγηση των βιοαπόβλητων δεν την αποφάσισε ούτε η Περιφέρεια Αττικής, ούτε ο ΕΔΣΝΑ. Είναι μια απόφαση που επιβάλλεται από τον νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Περιφέρεια Αττικής και ΕΔΣΝΑ προωθούν την ανακύκλωση και τη συλλογή βιοαποβλήτων

Η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ προωθούν με συνέπεια ένα νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, στηρίζοντας στην πράξη την ανακύκλωση και ιδιαίτερα το σύστημα διαλογής στην πηγή των βιοαποβλήτων, σημειώνει η περιφερειακή αρχή, για να προσθέσει ότι οι δύο φορείς έχουν πράξει τα εξής προς αυτήν την κατεύθυνση:

  1. Έχουν προχωρήσει στην προμήθεια 80 νέων απορριμματοφόρων ειδικών για τη συλλογή βιοαποβλήτων.
  2. Έχουν προμηθευθεί 9.000 καφέ κάδους, σε διάφορα μεγέθη.
  3. Ο εξοπλισμός αυτός παραλαμβάνεται σταδιακά και παραδίδεται στους Δήμους της Αττικής, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί η προμήθεια και επιπλέον εξοπλισμού, που θα δοθεί στους Δήμους για τη στοχευμένη και στοχοθετημένη συλλογή βιοαποβλήτων.
  4. Οι δράσεις της Περιφέρειας Αττικής και  του ΕΔΣΝΑ που έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται, θα έχουν μέσα στο 2020 να έχουν θετικό αποτέλεσμα όσον αφορά τη σημαντική αύξηση των ποσοτήτων των προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων και των πράσινων αποβλήτων, με  αντίστοιχη μείωση των σύμμεικτων που σήμερα οδηγούνται στη Φυλή χωρίς επεξεργασία.
  5. Με τη σταδιακή τοποθέτηση και των 1.000 γωνιών ανακύκλωσης μέσα στο 2020-2021, θα αυξηθεί περαιτέρω και η συλλογή των υλικών ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα να μειωθεί περαιτέρω και ο όγκος των σύμμεικτων απορριμμάτων.

Με βάση τα παραπάνω, συνεχίζει η περιφερειακή αρχή, «ο ΕΔΣΝΑ και η Περιφέρεια Αττικής δίνουν κίνητρο και δεν τιμωρούν όπως αναληθώς αναφέρεται στους Δήμους, για να ανακυκλώνουν και να αναπτύξουν δράσεις διαλογής στην πηγή. Κίνητρα οικονομικά αλλά και εξοπλισμό, ώστε ο στόχος για μια Αττική απαλλαγμένη από χωματερές και σύμμεικτα απορρίμματα  να γίνει πραγματικότητα. Η “πράσινη Αττική” απαιτεί πράξεις και όχι λόγια».

Το 2025 κλείνει οριστικά η χωματερή στη Φυλή

«Με βάση το σχεδιασμό της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ, το 2025 δεν θα λειτουργεί στη Φυλή χωματερή. Αυτή δεν είναι μια απλή υπόσχεση, σαν αυτή που έδωσε η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας, η οποία προβλέφθηκε μεν στον Περιφερειακό Σχεδιασμό του 2016, όμως δεν έγινε τίποτα για να υλοποιηθεί», υπογραμμίζει η Περιφέρεια.

«Σήμερα», αναφέρεται στη συνέχεια της ανακοίνωσης, «Περιφέρεια Αττικής και ΕΔΣΝΑ προετοιμάζονται μεθοδικά και προωθούν τον σταδιακό απεγκλωβισμό της Αττικής από τη λειτουργία της χωματερής στη Φυλή, την υλοποίηση δράσεων για την προώθηση της συστηματικής ανακύκλωσης, σε συνεργασία με τους Δήμους και υλοποιώντας οργανωμένες καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και την οργάνωση ενός νέου ρεύματος συλλογής βιο-αποβλήτων από τους Δήμους, παρέχοντας σύγχρονο εξοπλισμό. Ακόμη, την κατασκευή νέων Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων και Βιοαποβλήτων, καθώς και την εξεύρεση χώρων ταφής υπολειμμάτων, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ώστε να πάψει επιτέλους η Δυτική Αττική να σηκώνει όλο το βάρος του Λεκανοπεδίου».

Τέλος, η Περιφέρεια Αττικής τονίζει:

«Με το σχέδιο μας κάνουμε βήματα μπροστά προς το μέλλον. Η διαχείριση των απορριμμάτων δεν γυρίζει σε ξεπερασμένα μοντέλα και πρακτικές του παρελθόντος.

»Οι πολίτες του Λεκανοπεδίου αξίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής κι αυτό το δικαίωμα θα τους το εξασφαλίσουμε, χωρίς να χρειαστεί να το πληρώσουν ακριβά».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet