Περιφέρεια Αττικής: Οι ανακρίβειες του Γ. Σγουρού δεν μπορούν να υποτιμήσουν το έργο που γίνεται
Print Friendly, PDF & Email
Πολιτική

Περιφέρεια Αττικής: Οι ανακρίβειες του Γ. Σγουρού δεν μπορούν να υποτιμήσουν το έργο που γίνεται

Η Περιφέρεια Αττικής, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, που γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της, υλοποιεί ένα ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο πρόγραμμα τεχνικών έργων, που στόχο έχει να ενισχύσει τις υποδομές των 66 Δήμων του Λεκανοπεδίου και να αναβαθμίσει την καθημερινότητα των κατοίκων του.

Αυτό απαντά η περιφερειακή αρχή στη «γεμάτη ανακρίβειες δήλωση Σγουρού» -όπως αναφέρει χαρακτηριστικά- σχετικά με την ανακοίνωση της παράταξης Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής για τον τρόπο διαχείρισης του προγράμματος των έργων.

«Υλοποιούμε έργα με βάση τις πραγματικές οικονομικές μας δυνατότητες»

Το πρόγραμμα αυτό, όπως αναφέρει η περιφερειακή αρχή, είναι ρεαλιστικό, αφού υλοποιείται με βάση τις σημερινές πραγματικές οικονομικές μας δυνατότητες. 

«Γνωρίζουμε καλά ότι οι ανάγκες της Αττικής είναι μεγάλες και οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας δεν επαρκούν για να τις καλύψουμε άμεσα όλες» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, στην οποία προστίθενται τα εξής:

«Έχουμε δηλώσει υπεύθυνα ότι η Αττική χρειάζεται σήμερα πάνω από 6 δισ. ευρώ για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της σε υποδομές (αντιπλημμυρικά, οδικά έργα, αναπλάσεις, αποχέτευση, μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και βίο αποβλήτων κ.λπ.), αλλά στα ταμεία μας δεν βρήκαμε ούτε το 5% από τα χρήματα αυτά. 

»Αντίθετα, αυτό που βρήκαμε, ήταν υποσχέσεις και δεσμεύσεις από την προηγούμενη διοίκηση για έργα, το ύψος των οποίων ξεπερνούσε τα 2 δισ. ευρώ, όταν στα ταμεία μας γνώριζαν ότι δεν υπήρχε ούτε το 10% των χρημάτων αυτών».

«Δουλεύουμε συστηματικά κι αναζητούμε πρόσθετους πόρους»

Και η ανακοίνωση της περιφερειακής αρχής συνεχίζει:

«Όμως δεν κρυβόμαστε  πίσω από το πρόβλημα που κληρονομήσαμε. Αυτόν τον πρώτο χρόνο, εργαζόμαστε συστηματικά κι αναζητούμε πρόσθετους πόρους για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της Αττικής. 

»Στο πλαίσιο αυτό:

  • Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να εξασφαλίσουμε πάνω από 250 εκατ. ευρώ, με τα οποία θα χρηματοδοτήσουμε έργα στην Αττική.
  • Αναζητούμε ιδιωτικά κεφάλαια κι αξιοποιούμε το εργαλείο των ΣΔΙΤ για να μην μείνουμε πίσω σε άμεσης ανάγκης παρεμβάσεις, όπως π.χ. οι υποδομές που απαιτούνται για να αποκτήσει η Αττική ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της.
  • Διεκδικούμε από το υπουργείο Οικονομικών πρόσθετους πόρους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
  • Έχουμε αυξήσει κατακόρυφα την απορροφητικότητα των πόρων του υφιστάμενου ΕΣΠΑ (πρώτη πλέον σε απορροφητικότητα Περιφέρεια της χώρας) κι έχουμε προετοιμαστεί για να εκμεταλλευθούμε τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα δοθούν εμπροσθοβαρώς. Οι πόροι που θα εξασφαλίσουμε για την Αττική θα είναι οι περισσότεροι που θα έχουν δοθεί ποτέ στην Περιφέρειά μας και θα μας δώσουν την ευκαιρία να χρηματοδοτήσουμε έργα σε όλους τους Δήμους, που θα έχουν ώριμες μελέτες.

»Πρόσθετους πόρους διεκδικούμε επίσης ως Περιφέρεια για να χρηματοδοτήσουμε έργα στους Δήμους, κι από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”».

«Ο κ. Σγούρος άφησε μόνο άλυτα προβλήματα στην Αττική, γι’ αυτό δεν μπορεί να κατηγορεί τη σημερινή διοίκηση» τονίζει η περιφερειακή αρχή και καταλήγει στην ανακοίνωσή της:

«Στη διάρκεια της θητείας του δεν έλυσε το πρόβλημα των απορριμμάτων, δεν έδωσε λύση στην αντιπλημμυρική προστασία, δεν κατάφερε να απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους για να κάνει έργα απαραίτητα στην Αττική. 

»Οι πολίτες αξιολόγησαν το έργο του κ. Σγουρού επανειλημμένα και του έδωσαν τη θέση που έκριναν ότι του αξίζει στο Περιφερειακό Συμβούλιο. 

»Μπορεί να υποτιμά τη σημερινή διοίκηση με τις δηλώσεις του, όμως δεν μπορεί να υποτιμά την κρίση των πολιτών». 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet