Π. Σκουρλέτης: Οι σχολικές υποδομές στον Βόρειο Τομέα Αθηνών ασφυκτιούν από την κυβερνητική πολιτική
Κοινωνία

Π. Σκουρλέτης: Οι σχολικές υποδομές στον Βόρειο Τομέα Αθηνών ασφυκτιούν από την κυβερνητική πολιτική

Στην κατάσταση των σχολείων στον Βόρειο Τομέα Αθηνών αναφέρεται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Πάνος Σκουρλέτης.

Αναφερόμενος σε πρόσφατα προβλήματα σε σχολικές μονάδες σε Νέα Ιωνία, Κηφισιά και Μαρούσι, τις οποίες ανέδειξε με παρεμβάσεις του στη Βουλή, ο κ. Σκουρλέτης ασκεί γενικότερη κριτική στην κυβέρνηση της Ν.Δ. σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση σχολικών αναγκών, ενώ αντιπαραβάλλει την πολιτική που ακολουθείται σήμερα με την αντίστοιχη που είχε ασκήσει το κόμμα του την περίοδο που βρισκόταν στη διακυβέρνηση της χώρας.

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφέρει:

«Οι σχολικές υποδομές του Βόρειου Τομέα Αθηνών ασφυκτιούν και απαξιώνονται από την κυβερνητική πολιτική. Με πλήθος παρεμβάσεών μου στη Βουλή και σε εναρμόνιση με την αγωνία Ενώσεων Γονέων, της ΟΛΜΕ και της ΟΙΕΛΕ, έχω θέσει προς όλους τους εμπλεκόμενους και αρμόδιους φορείς της κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχολικές μονάδες του Βόρειου Τομέα Αθηνών σε επίπεδο υποδομών και λειτουργίας.

Ενδεικτικά, ορισμένα από αυτά:

  • Στη Νέα Ιωνία υπάρχουν σχολικές μονάδες που παραμένουν ακόμη και τώρα χωρίς θέρμανση (ενδεικτικά 1ο και 3ο Λύκειο Νέας Ιωνίας), λόγω αντικατάστασης καυστήρων πετρελαίου με φυσικού αερίου. Εδώ να τονίσουμε την ανάγκη -μετά και από την απώλεια της ζωής του παιδιού στις Σέρρες, που μας συγκλόνισε- κάθε μετατροπή και εργασία στις σχολικές μονάδες να γίνεται με τη δέουσα προετοιμασία και θεσμικό έλεγχο.
  • Στη Κηφισιά η Ένωση Γονέων ζητά επιτακτικά την ενίσχυση της ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων που δεν έχουν αντισεισμική θωράκιση, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν και πλήθος λειτουργικών ζητημάτων τα οποία δεν επιλύονται.
  • Στο Μαρούσι η Ένωση Γονέων ζητά να προχωρήσει η μεταστέγαση του 6ου ΓΕΛ Αμαρουσίου. Η απάντηση που δόθηκε από την Κτ.Υπ. Α.Ε. (πρώην ΟΣΚ), μετά την Αναφορά που κατέθεσα, είναι ότι εξετάζεται από τη διοίκηση του Δήμου η προσωρινή μετεγκαταστάση και, εφόσον αυτό συμβεί, τότε θα επικαιροποιηθούν από την Κτ.Υπ. Α.Ε. οι στατικές μελέτες και αυτές των Η/Μ. Πρέπει να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα.

Πολλά από αυτά τα προβλήματα, που σχετίζονται με χρηματοδοτήσεις και την αποκατάσταση σχολικών μονάδων, μπορούν να λυθούν με κυβερνητική παρέμβαση, όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω από τη θητεία μου ως υπουργός Εσωτερικών επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς το κάναμε πράξη και μάλιστα υπό πρωτόγνωρο δημοσιονομικό περιορισμό, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος”.

Τον Φεβρουάριο του 2018 ανακοινώσαμε πρόσκληση 50 εκατ. ευρώ με δικαιούχους όλους τους Δήμους της χώρας για την επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων. Τον Απρίλιο του 2019 εκπονήθηκε πρόσκληση 35 εκατ. ευρώ για την “Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑμεΑ σε σχολικές μονάδες”, καθώς και 55 εκατ. ευρώ για τη σύγχρονη πυροπροστασία των σχολικών μονάδων. Την ίδια περίοδο ενισχύθηκαν με 120 εκατ. ευρώ οι Δήμοι για την ανέγερση και επανάχρηση δημοτικών κτιρίων, μεταξύ αυτών και σχολικών μονάδων.

Τα μοναδικά έργα που βλέπουμε σήμερα στις σχολικές μονάδες σε όλο τον Βόρειο Τομέα, αλλά και σε όλη την Επικράτεια, στη βάση κεντρικού σχεδιασμού και χρηματοδότησης, είναι ακριβώς αυτά που έγιναν με το “ΦιλόΔημο”. Στα τρία και πλέον χρόνια διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. το ανύπαρκτο στη ζώσα πραγματικότητα χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” δεν έχει προσφέρει τίποτα για τη βελτίωση των σχολείων. Η μόνη συνδρομή της κυβέρνησης στα σχολεία, σε επίπεδο υποδομών, είναι οι μάσκες “αλεξίπτωτα” με απευθείας ανάθεση. Ήδη, η εκπαιδευτική κοινότητα βιώνει τις παγωμένες αίθουσες και τον καταιγισμό ιώσεων στα σχολεία, φτάνοντας σε οριακό σημείο.

Ας μην αποδειχθεί το 2023 άλλη μια χαμένη χρονιά για τα σχολεία. Μοναδική επιλογή είναι να επιλυθούν εδώ και τώρα τα ζητήματα ασφάλειας, λειτουργικότητας και συντήρησης των προαναφερόμενων σχολικών μονάδων στον Βόρειο Τομέα».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet