Επίσκεψη Γ. Πατούλη και Λ. Μενδώνη στα έργα του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας
Πολιτισμός

Επίσκεψη Γ. Πατούλη και Λ. Μενδώνη στα έργα του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας

Για την πορεία υλοποίησης σημαντικών έργων αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας ενημερώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο σημείο χθες (14/4) η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λ. Μενδώνη και ο  περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, όπως αναφέρει η περιφερειακή αρχή.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Περιφέρεια, χρηματοδοτεί μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 την Α’ φάση του έργου στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, προϋπολογισμού 1,65 εκατ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο περιφερειάρχης Αττικής έδωσε το «πράσινο φως» για την περαιτέρω χρηματοδότηση των έργων με ποσό 650.000 ευρώ για την στερέωση των βραχωδών πρανών του Πλουτώνειου μνημείου, τη μεταφορά διευθέτηση διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών της ευρύτερης περιοχής του Τελεστηρίου και λοιπές υποστηρικτικές εργασίες για την επιτυχή ολοκλήρωση της Α’ φάσης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, συζητήθηκε το πολύ σημαντικό έργο της διαμόρφωσης της πύλης εισόδου και του περιβάλλοντος χώρου του αρχαιολογικού χώρου, υποέργο για το οποίο, όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης, θα εγκριθεί από τη Διαχειριστική Αρχή, ως προς τη χρηματοδότησή του. Επιπλέον, έγινε αναφορά για την αξιοποίηση του παλαιού ελαιουργείου, όπου ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης έκανε γνωστό ότι η Περιφέρεια θα συμβάλει στην ανακατασκευή του με το ποσό των 6.900.000 ευρώ. Ακόμη, συζητήθηκαν και οι πρωτοβουλίες που χρειάζεται να αναληφθούν για τη σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, μέσω της Ιεράς Οδού με την Ακρόπολη, επισημαίνει η διοίκηση.

Τον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και την υπουργό Λ. Μενδώνη, συνόδευαν στην επίσκεψη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Γ. Διδασκάλου, ο δήμαρχος Ελευσίνας, Α. Οικονόμου, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λ. Κοσμόπουλος, ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας, Ι. Σελίμης, ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, Δ. Δρόσης και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Χ. Μερκούρη.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο, ο κ. Πατούλης και  η κ. Μενδώνη, συνοδεία και του δημάρχου κ. Οικονόμου, επισκέφθηκαν τον χώρο του ελαιουργείου, ενώ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και για την προετοιμασία που γίνεται από το Δήμο Ελευσίνας ενόψει και των εκδηλώσεων  για την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023, προσθέτει η περιφερειακή αρχή.

Δήλωση κ. Μενδώνη:

«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, να κάνουμε μια σύντομη περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Σε έναν χώρο εξαιρετικά σημαντικό, όχι μόνο για την ιστορία και την αρχαιολογία της πόλης της Ελευσίνας, όχι μόνον για την ιστορία της αρχαίας θρησκείας, αλλά και  για την Αττική και για την Ελλάδα.

»Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2021 εκτελεί σημαντικά έργα στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Έχοντας συζητήσει με τον κύριο περιφερειάρχη προ κάποιων εβδομάδων τις αυξημένες ανάγκες του αρχαιολογικού χώρου και της πόλης, αποφασίσαμε να κάνουμε την σημερινή περιήγηση, προκειμένου να δούμε μαζί και κυρίως να ενημερωθούν ο περιφερειάρχης και οι υπηρεσίες του για τις περαιτέρω επιβεβλημένες εργασίες, για τις επιπλέον παρεμβάσεις εντός του αρχαιολογικού χώρου, προκειμένου όχι μόνον να συνεχίσει, αλλά και να ενισχυθεί η χρηματοδότηση των έργων μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος.

»Έχω πει πολλές φορές ότι το 2023, χρονιά που θα πραγματοποιηθεί η Πολιτιστική Πρωτεύουσα, είναι μια τεράστια ευκαιρία για την Ελευσίνα, για μία πόλη που έχει πολύ μεγάλη σημασία για την Αττική, αλλά και ιδιαίτερη πολιτισμική βαρύτητα στη μεγάλη ιστορική διάρκεια. Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Εάν σκεφτεί κανείς ότι στην πραγματικότητα όλες οι πρωτοβουλίες για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα ξεκίνησαν μετά τον Ιούλιο του 2019, βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη χρονικά στιγμή. Στόχος μας είναι, στο τέλος του 2022, ο αρχαιολογικός χώρος, το υφιστάμενο μουσείο, οι υποδομές εν γένει της πόλης, να είναι έτοιμες.

»Επιπλέον το επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η διαδικασία για την εξαγορά εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού του χώρου του παλαιού ελαιουργείου, προκειμένου να ξεκινήσουν αμέσως οι απαραίτητες μελέτες για την δημιουργία του νέου αρχαιολογικού μουσείου, αντάξιου της ιστορίας της συγκεκριμένης περιοχής και της συγκεκριμένης πόλης.

»Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον περιφερειάρχη, την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για την εξαιρετικά καλή και αποδοτική συνεργασία».

Από την πλευρά του, ο κ. Πατούλη ανέφερε:

«Βρισκόμαστε σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του τόπου μας, εδώ στην Ελευσίνα, η οποία αποτελεί τη ζωντανή μαρτυρία της ιστορικής πορείας της Αττικής μέσα στους αιώνες. Δικαίως έχει οριστεί ως Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023.

»Η Περιφέρεια Αττικής συμβάλλει έμπρακτα στο έργο στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, διαθέτοντας κονδύλι 1,65 εκατ. ευρώ μέσω του Ε.Π. Αττική 2014-2020. Επιπλέον, σήμερα, με την υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης προσθέτουμε και για την ολοκλήρωσή των εργασιών, ακόμα 650.000 ευρώ.

»Στη συνάντησή μας με την υπουργό κ. Μενδώνη συζητήσαμε για τα αναγκαία βήματα που απαιτούνται, προκειμένου να εξασφαλιστεί μέσω του ΠΕΠ επιπλέον κονδύλι 1,5 εκατ. ευρώ για έργα που θα αφορούν στην πύλη εισόδου του αρχαιολογικού χώρου.

»Θέλω να ευχαριστήσω την κ. Μενδώνη, αλλά και όλα τα στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη δημιουργική συνεργασία.  Σήμερα είχαμε τη χαρά να δούμε την πορεία υλοποίησης των έργων, ενώ ενημερωθήκαμε και για την προετοιμασία που γίνεται από τον Δήμο Ελευσίνας, ενόψει και των εκδηλώσεων για την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023.

»Στο πλαίσιο της επίσκεψής μας μεταβήκαμε και στην Ελαιουργική, όπου η Περιφέρεια Αττικής θα συμβάλει με ένα ποσό 6.900.000 ευρώ στην ανακατασκευή της.

»Η ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου της Αττικής αποτελεί για τη διοίκηση της Περιφέρειας βασικό άξονα στρατηγικού σχεδιασμού, μια ουσιαστική επένδυση στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης. Θέλω για μια ακόμα φορά να τονίσω, ότι αξιοποιώντας τους αυξημένους πόρους του ΕΣΠΑ μέσα από τη νέα προγραμματική περίοδο του ΠΕΠ Αττικής 2021-2027, θα συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση και σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων που στοχεύουν στην ανάδειξη και την προβολή του πολιτιστικού αποτυπώματος της Αττικής».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet