Περιφερειακή αρχή: Η κ. Δούρου να αντιληφθεί ότι άλλος είναι ο ρόλος της Περιφέρειας Αττικής και άλλος του υπουργείου Πολιτισμού
Print Friendly, PDF & Email
Πολιτισμός

Περιφερειακή αρχή: Η κ. Δούρου να αντιληφθεί ότι άλλος είναι ο ρόλος της Περιφέρειας Αττικής και άλλος του υπουργείου Πολιτισμού

Με αφορμή την ανακοίνωση της Δύναμης Ζωής για τη στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού, η διοίκηση της Περιφέρειας σημειώνει ότι, για άλλη μια φορά, «η κ. Δούρου μπερδεύει την ιδιότητά της ως κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, με την ιδιότητα της περιφερειακής συμβούλου κι επικεφαλής της παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής».

Αυτή τη φορά, συνεχίζει η περιφερειακή αρχή, «εξέδωσε ανακοίνωση για να καταγγείλει την κυβέρνηση, αλλά και τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, ότι δήθεν δεν στηρίζουν τους ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα του πολιτισμού, την περίοδο της κρίσης του κορωνοϊού» για να προσθέσει ότι «δεν μας ενδιαφέρει η κομματική ιδιότητα της κ. Δούρου, ούτε η κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση. Θα απαντήσουν άλλοι, περισσότερο αρμόδιοι στο ζήτημα αυτό. Δεν θα ανεχθούμε όμως να εμπλέκει την Περιφέρεια Αττικής σε αυτά τα μικροκομματικά παιχνίδια, όπως συνηθίζει τελευταία. Ούτε να λέει συστηματικά ψέματα».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης η Περιφέρεια Αττικής σημειώνει ότι οι άνθρωποι του πολιτισμού, για τους οποίους «δήθεν κόπτεται η κ. Δούρου», πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  1. Η κ. Δούρου είναι αυτή που βλέπει τον Πολιτισμό με κομματικές παρωπίδες. Η δική της παράταξη είναι αυτή που καταψήφισε δύο φορές στο Περιφερειακό Συμβούλιο τη συγκρότηση Επιτροπής Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η εν λόγω επιτροπή υφίστατο και χειριζόταν τα θέματα πολιτισμού και κατά τη περίοδο 2010-2014 και την κατά την περίοδο 2014-2019, γεγονός που αποδεικνύει τη σημασία της για τον εύρυθμο προγραμματισμό, συντονισμό και υλοποίηση των δράσεων Πολιτισμού στην Περιφέρεια Αττικής. Η κ. Δούρου υποκριτικά πρότεινε στη διοίκηση της Περιφέρειας να στηρίξει με 2,5 εκατ. ευρώ τον Πολιτισμό, αλλά η ίδια καταψήφισε τη συγκρότηση των Επιτροπών Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής.
  2. Θα έπρεπε η κ. Δούρου να γνωρίζει ότι σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημόνων και του ΕΟΔΥ, καμία πολιτιστική εκδήλωση δεν μπορεί να διοργανωθεί πριν τις 15 Ιουλίου. Ακόμη λοιπόν κι αν αύριο το πρωί αποφασίζαμε να διαθέσουμε χρήματα για τη στήριξη των ανθρώπων του Πολιτισμού και τη διοργάνωση εκδηλώσεων, αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει πριν τις 15 Ιουλίου.
  3. Σε αντίθεση με ό,τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα για όλες τις δράσεις που αφορούν τον Πολιτισμό ακολουθούνται διαδικασίες πλήρους διαφάνειας. Και αποτελεί δέσμευση της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής η στήριξη του Πολιτισμού και των ανθρώπων που εργάζονται στον τομέα αυτόν, τώρα που επιστρέφουμε σταδιακά στην κανονικότητα, να γίνει σύμφωνα με τα όσα επιτάσσουν τα νέα υγειονομικά δεδομένα, με διαφάνεια και με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων. Ασφαλώς κι έχουμε σχέδιο για να στηρίξουμε τον Πολιτισμό, τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς, αλλά αυτό θα γίνει με βάση τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες της Περιφέρειας και με προτεραιότητα να διαφυλάξουμε την υγεία όλων, πολιτών και καλλιτεχνών.
  4. Δεν είναι η κ. Δούρου περισσότερο ευαίσθητη από τη διοίκηση της Περιφέρειας για τους καλλιτέχνες. Αν ήταν ευαίσθητη, δεν θα ήταν «αόρατη» και θα είχε επιδείξει αυτήν την ευαισθησία και τις προηγούμενες βδομάδες, που δίναμε ως Περιφέρεια τη μάχη για την υγειονομική υποστήριξη των πολιτών της Αττικής αλλά και τη στήριξη των ευπαθών ομάδων πληθυσμού. Δεν θα κρυβόταν στα δύσκολα, ούτε θα περίμενε να περάσει το πρώτο κύμα της πανδημίας, για να εμφανιστεί και αναζητά πολιτικό ρόλο με υποκριτικές ανακοινώσεις.
  5. Δεν περιμένουμε η κ. Δούρου να μας προτείνει το αυτονόητο, την αγορά εισιτηρίων για θεατρικές παραστάσεις που θα διεξαχθούν μελλοντικά και τη διανομή αυτών στους πολίτες. Είναι στις προθέσεις μας αυτό να γίνει, αλλά προϋπόθεση, είναι να ξεκινήσουν οι παραστάσεις. Όπως στις προθέσεις μας είναι η συνεργασία με φορείς και σωματεία καλλιτεχνών και η διοργάνωση σεμιναρίων, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ήδη από τον Μάρτιο είχε ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου της 11/3/2020 η διεξαγωγή σεμιναρίων με Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδας. Δυστυχώς η συνεδρίαση ακυρώθηκε λόγω του κορωνοιού. Το θέμα είναι ενταγμένο στην ημερήσια διάταξη της 3/6/2020.  Γιατί τόσο άγχος κ. Δούρου; 
  6. Δεν θα σχολιάσουμε τη σοβαρότητα της πρότασης της «να διατεθούν δωρεάν, ανεκμετάλλευτοι χώροι της Περιφέρειας Αττικής, όπως ο χώρος του “Beach Volley” στο Φαληρικό που προσφέρεται για μουσικές παραστάσεις μιας και ειδικά για αυτές οι συνθήκες είναι ακόμη πιο δύσκολες, αλλά και άλλοι χώροι». Προφανώς ξεχνά η κ. Δούρου σε ποια κατάσταση παρέδωσε το συγκεκριμένο χώρο. Όπως δεν χρειάζεται η υπόδειξη της κ. Δούρου για να στηρίξουμε ως Περιφέρεια δράσεις όπως το «Μικρό Παρίσι», που ήδη κάναμε. Η πρόθεσή μας είναι δεδομένη, ενώ βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τους Δήμους και τους φορείς και παρακολουθούμε το θέμα προκειμένου να αποφασίσουμε με πρώτο γνώμονα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, για τις εκδηλώσεις που θα στηρίξουμε, με τη δική τους συνεργασία.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει η περιφερειακή αρχή, «πρέπει όλοι και πρώτα από όλα η κ. Δούρου να αντιληφθεί ότι είναι άλλος ο ρόλος της Περιφέρειας Αττικής και άλλος του υπουργείου Πολιτισμού».

Με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, η Περιφέρεια Αττικής γνωστοποιεί ότι σχεδιάζει τα εξής:

  1. Νέο πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων, το οποίο θα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ασφαλείς συνθήκες και θα παρουσιαστεί σύντομα.
  2.  Διαρκή επικοινωνία με τους Δήμους της Αττικής, προκειμένου να στηριχθούν οι προσπάθειές τους.
  3. Προώθηση συνεργασίας υψηλού κύρους και αποδοχής με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς της χώρας.
  4. Να δοθεί προτεραιότητα στον τομέα της ψηφιακής πρόσβασης στον πολιτισμό, έτσι ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες να παρακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις από το σπίτι. Τέτοιο παράδειγμα είναι η συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για την παραγωγή ψηφιακού μουσικού υλικού με την υπογραφή αυτού του κορυφαίου μουσικού φορέα της χώρας, το οποίο θα προσφέρεται δωρεάν στους πολίτες μέσω διαδικτύου.

«Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει πλήρη γνώση, τόσο των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία, όσο και της ανάγκης να στηριχθούν οι άνθρωποι του Πολιτισμού, στους οποίους θα σταθούμε δίπλα. Με πράξεις και όχι με λόγια», υπογραμμίζεται στο τέλος της ανακοίνωσης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet