ΠτΔ: Το κράτος εγγυάται στο ακέραιο τους πόρους των περιφερειών
Περιφέρεια Αττικής

ΠτΔ: Το κράτος εγγυάται στο ακέραιο τους πόρους των περιφερειών

Τον καταλυτικό ρόλο της Περιφέρειας ως θεσμού επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος στο προεδρικό μέγαρο, ενώ διαβεβαίωσε τους περιφερειάρχες ότι «η Πολιτεία εγγυάται στο ακέραιο τους πόρους σας και την οικονομική σας αυτοτέλεια, όπως ακριβώς απαιτεί το Σύνταγμα και αυτή την υποχρέωση θα την φέρει σε πέρας με οιοδήποτε κόστος».

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «καθένας αναγνωρίζει σήμερα τον καταλυτικό ρόλο της Περιφέρειας ως θεσμού  στην πορεία ανάπτυξης που πρέπει να λάβει η ελληνική οικονομία ύστερα από τη βαθιά κρίση που έχει περάσει. Θα πρέπει να αναδείξει κανείς και τον ρόλο της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η οποία τείνει να πλήξει τον ίδιον τον κοινωνικό ιστό».

Ο κ. Πρ. Παυλόπουλος συνεχάρη τους περιφερειάρχες για τη στάση τους αναφορικά με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αναφερόμενος στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου βάσει της οποίας αποφασίστηκε η μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Κωνσταντίνος Αγοραστός, μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την αγωνία των πολιτών, την κραυγή αγωνίας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, γιατί έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια και τα οικονομικά αλλά και τα ψυχολογικά.

«Εμείς ενώνουμε τις δυνάμεις μας στην προσπάθεια να πετύχουμε κάτι καλύτερο και το αποδεικνύουμε στην πράξη. Γιατί η συναίνεση στην πράξη φαίνεται και στα δύσκολα. Και εμείς ως Περιφέρειες και περιφερειάρχες το αποδείξαμε στην ύστατη στιγμή. Χρειάζεται όμως μεγάλη δύναμη. Υπέρτατες ιστορικές ανάγκες μας καλούν, σας καλούν για το καλό της χώρας, γιατί σήμερα βιώνουμε μια ανθρωπιστική κρίση που δεν θέλουμε να πολλαπλασιαστεί, γι΄ αυτό καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια», δήλωσε ο κ. Αγοραστός και προσέθεσε:

«Αλλά θέλουμε την απρόσκοπτη λειτουργία των Περιφερειών με σχέδιο, με ευρύτητα πολιτική και κοινωνική, αλλά και με επάρκεια πολιτική και τεχνοκρατική για να αντιμετωπίσουμε το αύριο.

» Γιατί αγωνιούμε για το αύριο και σας ευχαριστούμε πολύ για την πραγματική συμπαράσταση αλλά και έμπρακτη αναγνώριση προς τις Περιφέρειες, γιατί όλο αυτόν τον χρόνο επιτελέσαμε ένα έργο με ενδιαφέρον και σεβασμό προς τον πολίτη και στην ανάπτυξη των Περιφερειών μας».

«Είχαμε μια θεσμική σημαντική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος στηρίζει τον θεσμό των Περιφερειών, στηρίζει την ανεξαρτησία αλλά και την οικονομική τους αυτοτέλεια. Αλλά, ακόμη, οι πολίτες ζητούν από εμάς, αλλά και προσβλέπουν σε εμάς, είναι η ελπίδα τους, για τη μελλοντική ανάκαμψη και την ανάπτυξη στη χώρα μας» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

Ο κ. Κ. Αγοραστός, σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ότι «η συμφωνία πρέπει να τελειώνει γρήγορα γιατί η πραγματική οικονομία εξαντλεί τις ανοχές της. Η κοινωνία είναι εξουθενωμένη οικονομικά και ψυχολογικά και οπωσδήποτε η κοινωνία έχει πάθει μεγάλη ζημιά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet