Ρένα Δούρου: Θεσμική θωράκιση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Περιφέρεια Αττικής

Ρένα Δούρου: Θεσμική θωράκιση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε άρθρο της στην «Αυγή της Κυριακής», με τίτλο «Θεσμική θωράκιση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, επισημαίνει ότι, μετά από τη μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη» και την τομή που φέρνει η καθιέρωση της απλής αναλογικής, «έρχεται πλέον η σειρά να αποκτήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τη θεσμική θωράκιση που της είναι απαραίτητη για να μπορέσει να απελευθερώσει τη δυναμική της αναπτυξιακής και κοινωνικής της αποστολής».

«Η επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση φέρνει στο προσκήνιο, μεταξύ άλλων ζητημάτων, και τον επανασχεδιασμό των λειτουργιών και των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο την ενδυνάμωση της τοπικής Δημοκρατίας», σημειώνει η περιφερειάρχης.

«Μεταρρυθμίσεις», «εκσυγχρονισμός»: δύο όροι που έχουν κακοπάθει εδώ και πολλά χρόνια

«Μεταρρυθμίσεις», «εκσυγχρονισμός» – η περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στους δύο όρους «που έχουν κακοπάθει εδώ και πολλά χρόνια, όταν χρησιμοποιήθηκαν ως φύλλα συκής για τις πολιτικές που οδήγησαν τον τόπο στη χρεοκοπία και τα μνημόνια», προσθέτοντας: «Είναι όμως καιρός να απαλλάξουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τα πελατειακά, γραφειοκρατικά χαρακτηριστικά της. Από την πολυνομία, την ασάφεια, τα κενά του θεσμικού πλαισίου, τις αλληλοεπικαλύψεις των αρμοδιοτήτων».

Το πλέγμα «αρμοδιοτήτων ενοχής» πρέπει να σπάσει

Περιγράφοντας την ενδεικτική περίπτωση του Κηφισού, κάνει λόγο για πλέγμα «αρμοδιοτήτων ενοχής» που πρέπει να σπάσει. «Γιατί δεν είναι μόνο σε βάρος των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά των τοπικών κοινωνιών, καθώς δεν απέτρεψε φαινόμενα κακοδιοίκησης, διαφθοράς, αδιαφάνειας. Αντιθέτως, τα γιγάντωσε. Και τα κατέστησε συστατικά στοιχεία αυτής της αντίληψης που αντιλαμβάνεται τις πολιτικές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είτε με πελατειακούς όρους είτε με όρους “ποινικοποίησης”. Η αντίληψη αυτή δεν είναι τωρινή, τώρα όμως πρέπει να μπει τέλος σε αυτή την προσέγγιση, αν θέλουμε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει μοχλός ενίσχυσης της τοπικής Δημοκρατίας και παράγοντας ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής».

Να υπερβούμε τις χρόνιες δυσλειτουργίες που κρατούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο περιθώριο της συλλογικής προσπάθειας για την ανάταξη του τόπου

«Με απλοποίηση, αποσαφήνιση ρόλων και αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων κεντρικής κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης, με συνταγματική κατοχύρωση της μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης, μέσα από την αναθεώρηση του άρθρου 102 του Συντάγματος, μπορούμε να υπερβούμε αυτές τις χρόνιες δυσλειτουργίες, τις δομικές καθυστερήσεις που κρατούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο περιθώριο της συλλογικής προσπάθειας για την ανάταξη του τόπου και την εμποδίζουν να συμβάλλει στο Εθνικό Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης», υπογραμμίζει η περιφερειάρχης.

Η ίδια προσθέτει ότι «αυτό το συνεκτικό σχέδιο περιφερειακής παραγωγικής ανασυγκρότησης απαιτεί νέα σύλληψη της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των αιρετών της. Μια λειτουργία με σαφές ευρωπαϊκό πρόσημο, καθώς σήμερα στο επίκεντρο των συζητήσεων στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, βρίσκεται ακριβώς ο ρόλος των τοπικών αρχών στην αντιμετώπιση του λαϊκισμού, της ξενοφοβίας, της μισαλλοδοξίας, των κοινωνικών συνεπειών των πολιτικών της λιτότητας, της αντιμετώπισης των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων κοινωνικών φαινομένων. Πρόκειται για ρόλο αναντικατάστατο για το παρόν και το μέλλον του τόπου. Για τους πολίτες. Για το περιβάλλον. Είτε αφορά στην αποφυγή φαινομένων όπως αυτό της πρόσφατης τραγωδίας στην Ανατολική Αττική είτε στην αναμόρφωση της Αττικής. Είτε αφορά στη συμμετοχή της σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, στη βάση ενός νέου ηθικού υποδείγματος άσκησης διοίκησης, με όρους αποτελεσματικότητας, διαφάνειας και κοινωνικής λογοδοσίας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet