Ρ. Δούρου: Αποκαθιστούμε την αλήθεια για την κάνναβη
Περιφέρεια Αττικής

Ρ. Δούρου: Αποκαθιστούμε την αλήθεια για την κάνναβη

«Ιστορικά και πολύ συνοπτικά μιλώντας, θα υπενθυμίσω ότι η κάνναβη αποτέλεσε στο πρόσφατο παρελθόν βασική γεωργική καλλιέργεια και εξαγώγιμο προϊόν, ενώ η ιατρική της χρήση ήταν αποδεδειγμένα αποτελεσματική. Μάρτυρας αδιαμφισβήτητος και ο Τόμας Τζέφερσον με τη γνωστή ρήση του: “Οι ίνες της κάνναβης είναι πρώτης ανάγκης για τον πλούτο και την προστασία της χώρας”».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κατά τον χαιρετισμό της στην έναρξη του Συνεδρίου MedCannabis Science, στο πλαίσιο της Balkannabis Expo 2018. Η έκθεση πραγματοποιείται μεταξύ 1 – 3 Ιουνίου 2018 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, της Περιφέρειας Αττικής και της Γ.Γ. Βιομηχανίας και με τη στήριξη διεθνών φορέων, οργανισμών και δικτύων.

«Εκείνο που θα ήθελα να υπογραμμίσω είναι το μάθημα που μας δίνει ένα προϊόν όπως η κάνναβη -ένα προϊόν που η καλλιέργειά του δαιμονοποιήθηκε όσο λίγες, όμως πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα ταπεινό προϊόν με μεγάλη προστιθέμενη, κοινωνική και οικονομική, αξία. Γιατί μέσα από τις πολλές εφαρμογές του μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, είτε πρόκειται για τη γεωργία, τη βιομηχανία χαρτιού είτε τη φαρμακευτική βιομηχανία», επισήμανε η περιφερειάρχης.

«Σήμερα λοιπόν, με την έκθεση Balkannabis, ενημερώνουμε, εκπαιδεύουμε, επιχειρούμε. Ενημερώνουμε για το εύρος των δυνατοτήτων, εκπαιδεύουμε για τον τρόπο εφαρμογής. Επιχειρούμε τη διάδοση όλων αυτών στον συλλογικό ιστό, αποκαθιστώντας την αλήθεια και προωθώντας, για παράδειγμα, το δικαίωμα των πολιτών, στην αξιοπρεπή θεραπεία», τόνισε η ίδια, προσθέτοντας ότι η κάνναβη «μπορεί να αποτελέσει πεδίο εφαρμογής της καινοτομίας, της εξωστρέφειας. Μιας νέας επιχειρηματικότητας με κοινωνικά και συλλογικά χαρακτηριστικά. Σήμερα, από την Αττική, από την Ελλάδα, με μια σπουδαία Έκθεση, επιχειρούμε να βάλουμε τις βάσεις ενός νέου, δίκαιου μοντέλου οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης».

Τέλος, η περιφερειάρχης περιηγήθηκε στους χώρους της Έκθεσης και συνομίλησε με επιστήμονες, εμπειρογνώμονες και ειδικούς στα ζητήματα της κάνναβης και των προϊόντων της.

Ακολουθούν σημεία από τον χαιρετισμό της περιφερειάρχη:

  • Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει με την αιγίδα της την πρωτοβουλία. Και το πράττουμε αυτό συνειδητά, με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες.
  • Γιατί πρόκειται για μια ιστορική πρωτοβουλία, μια πρωτοβουλία που, με επιστημονική αρτιότητα και αδιαμφισβήτητη τεκμηρίωση, επιχειρεί, στη διάρκεια των τριών ημερών της Έκθεσης, δύο πράγματα: Αφ’ ενός να αποδομήσει όλους τους σκοταδιστικούς μύθους, τις παρανοήσεις και την ηθελημένη παραπληροφόρηση σε σχέση με τη χρησιμότητα της κάνναβης στην Ιατρική, τη Βιομηχανία, τη Γεωργία κι αφ’ ετέρου σκοπεύει στο να καταδείξει τους πολλούς, ενδιαφέροντες, οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμους τρόπους συμβολής του συγκεκριμένου προϊόντος, με τις διαφορετικές του χρήσεις στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την οικονομική ανάπτυξη. Με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον και με τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας.
  • Η διάδοση των πολλών και χρήσιμων προϊόντων της «σκόνταψε» όμως -διόλου τυχαία- στα ισχυρά συμφέροντα της φαρμακευτικής, πετρελαϊκής βιομηχανίας, της βιομηχανίας παραγωγής χαρτιού και άλλων οργανωμένων συμφερόντων, τα οποία είδαν στην κάνναβη έναν όχι απλώς υπολογίσιμο, αλλά επικίνδυνο για τα συμφέροντά τους, ανταγωνιστή. Εξ ου λοιπόν και οι τόνοι λάσπης και παραπληροφόρησης, ειδικά κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα.
  • Λάσπη και παραπληροφόρηση τις οποίες ακόμη και σήμερα, ορισμένοι, εδώ στη χώρα μας, δεν διστάζουν -ενίοτε μάλιστα και με χυδαίο τρόπο- να χρησιμοποιήσουν σε βάρος όχι μιας κυβέρνησης, μιας νεολαίας ή μιας Περιφέρειας, όπως νομίζουν, αλλά σε βάρος της επιστημονικής πραγματικότητας. Σε βάρος των τεράστιων δυνατοτήτων στον χώρο της ιατρικής, βιομηχανικής, αγροτικής ανάπτυξης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet