Ρ. Δούρου: «Αρχίζει νέα περίοδος για τη διαχείριση απορριμμάτων»
Περιφέρεια Αττικής

Ρ. Δούρου: «Αρχίζει νέα περίοδος για τη διαχείριση απορριμμάτων»

«Στον ΕΔΣΝΑ ξεκινά σήμερα μια νέα εποχή, μια νέα περίοδος για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Μια διαχείριση που πλέον οφείλει να γίνει οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη, με διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα, χωρίς να επιβαρύνει τους πολίτες και το περιβάλλον. Αυτό είναι που ζητούν επιτακτικά οι πολίτες. Αυτό είναι που ζητά επιτακτικά η κοινωνία», τόνισε μεταξύ άλλων στην εισήγησή της κατά την πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Η κ. Δούρου, αφού κάλεσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε συστράτευση όλους τους εκπροσώπους πρώτου και δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης και επεσήμανε τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί και οφείλει να παίξει ο ΕΔΣΝΑ, αναφέρθηκε στον μητροπολιτικό χαρακτήρα της Αττικής, στην οποία «το ζήτημα της διαχείρισης των  απορριμμάτων, δεν περιορίζεται αλλά υπερβαίνει τα όρια των δήμων», καθώς και στο γεγονός ότι «δράσεις πρώτες στην ιεραρχία, όπως της πρόληψης, της ανάκτησης, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης, των προδιαλεγμένων οργανικών, είναι πρωτίστως  τοπικές δράσεις».

Στη συνέχεια η κ. Δούρου, αναφερόμενη στην επιστολή της προς τους δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια σχετικά με την ανάγκη αλλαγής της φιλοσοφίας της διαχείρισης των απορριμμάτων, με «έμφαση στον σεβασμό του ευρωπαϊκού και πλέον εθνικού δικαίου. Με έμφαση δηλαδή στην πρόληψη, στη διαλογή στην πηγή, στην κομποστοποίηση», όπως είπε, επανέλαβε τη θέση – προεκλογική δέσμευση – της παράταξής Δύναμη Ζωής «για την ανατροπή του σχεδίου των ΣΔΙΤ για τις 4 Μονάδες Επεξεργασίας  σύμμεικτων απορριμμάτων και την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κατάρτιση τοπικών σχεδίων διαχείρισης».

Παράλληλα, η περιφερειάρχης Αττικής, αναφερόμενη στην παραπληροφόρηση και την κινδυνολογία, όπως είπε, «ότι θα γίνει η Αττική, Νάπολη, ότι θα γεμίσουν οι δρόμοι με σκουπίδια, ότι θα χάσουμε χρόνια σχεδιασμού, ή το τελευταίο εφεύρημα, μήπως η νέα περιφερειακή αρχή στείλει τα απορρίμματα στην… Κίνα», τόνισε ότι πρόκειται για «ερωτήματα αβάσιμα που αποσκοπούν σε ένα πράγμα, δηλαδή, στο να μην αλλάξει τίποτε. Για να διαιωνίζεται το αποτυχημένο status quo διαχείρισης  σύμμεικτων απορριμμάτων με τελικό αποδέκτη τη Φυλή». Έθεσε δε, σειρά ερωτημάτων σχετικά με τις ενέργειες της απελθούσας διοίκησης του ΕΔΣΝΑ αναφορικά με την εξασφάλιση χώρου τελικής διάθεσης αποβλήτων, με την αναθεώρηση του σχεδιασμού της διαχείρισης απορριμμάτων, την προσαρμογή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, στην επικοινωνία της ανάγκης «να πάψει να υφίσταται ο εφιάλτης της Φυλής».

Τέλος, η κ. Δούρου έκανε ειδική αναφορά στο σημαντικό έργο που καλείται να επιτελέσει ο ΕΔΣΝΑ, επισημαίνοντας ότι «θα το φέρει σε πέρας λειτουργώντας με διαφάνεια και με αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και των υπηρεσιών του», χωρίς τη «μέχρι σήμερα απαξίωση δυναμικού και υπηρεσιών που μπορεί να οδηγήσει τον Σύνδεσμο σε εκφυλισμό και μηχανισμό ανάθεσης εργολαβιών και διανομής αντισταθμιστικών που θα θέσει υπό αμφιβολία το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης απορριμμάτων».

Δείτε ολόκληρη την ομιλία της περιφερειάρχη Αττικής στη συνεδρίαση του ΕΔΣΝΑ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet