Ρ. Δούρου: Ευθύνες Γ. Σγουρού για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού
Περιφέρεια Αττικής

Ρ. Δούρου: Ευθύνες Γ. Σγουρού για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού

Σε δήλωσή της η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου αναφέρεται στην υπόθεση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Γραμματικού, κατηγορώντας για τους χειρισμούς της τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Οι ευθύνες του απερχόμενου περιφερειάρχη (Γιάννης Σγουρός) όπως και του ΥΠΕΚΑ (Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής) σχετικά με τις σοβαρότατες παραβάσεις στη χωροθέτηση και την κατασκευή του ΧΥΤΑ Γραμματικού, που καθιστούν το έργο επικίνδυνο για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών, είναι τεράστιες. Εξ΄ ου άλλωστε και η παραπομπή της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, στον Εισαγγελέα από τους Έλληνες επιθεωρητές Περιβάλλοντος, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι ο ΧΥΤΑ παραβιάζει την εθνική και κοινοτική νομοθεσία και τα κριτήρια χωροθέτησης, καθώς κατασκευάζεται πάνω σε ρέμα ενώ εγκυμονεί κινδύνους για τον υδροφόρο ορίζοντα.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από σχετική απόφαση- κόλαφο για την Περιφέρεια της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είχε επισημάνει προβληματική χωροθέτηση με κίνδυνο ρύπανσης των υδάτων.

Οι εξελίξεις αυτές εκθέτουν την Περιφέρεια Αττικής και το ΥΠΕΚΑ καθώς επί χρόνια επέδειξαν αδιαφορία στις καταγγελίες των πολιτών για σειρά παρανομιών, για ύπαρξη ρεμάτων, για υψηλό υδροφόρο ορίζοντα κ.ά.

Ειδικότερα, ο απερχόμενος περιφερειάρχης, ως κύριος του έργου, οφείλει άμεσα:

  • Να σταματήσει κάθε εργασία που έχει σχέση με την κατασκευή του ΧΥΤΑ Γραμματικού, ενός έργου που αποδεικνύεται άκρως επικίνδυνο για την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον.
  • Να μην προσχωρήσει στην ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου για το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων, του οποίου, σύμφωνα με πληροφορίες, δρομολογείται η κατασκευή.
  • Να πάψει μαζί με τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ να επιχειρούν να συγκαλύψουν το τεράστιο πρόβλημα για το οποίο ευθύνονται, αποκρύπτοντας έγγραφα και στοιχεία.

Η περίπτωση του ΧΥΤΑ Γραμματικού συμπυκνώνει τη φιλοσοφία της απερχόμενης διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής: άσκηση πολιτικής εν κρυπτώ, μακριά από τον έλεγχο των πολιτών, σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, προς όφελος εργολαβικών συμφερόντων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet