Ρ. Δούρου: «Η Περιφέρεια θα αλλάξει για να βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών»
Print Friendly, PDF & Email
Περιφέρεια Αττικής

Ρ. Δούρου: «Η Περιφέρεια θα αλλάξει για να βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών»

Συζήτηση για την αξιολόγηση των δομών της Περιφέρειας Αττικής διεξήχθη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που διεξήχθη την Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014.

Στην εισήγησή της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ανέφερε τα εξής, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας:

Η αξιολόγηση των δομών της Περιφέρειας Αττικής  είναι  ένα θέμα που κανονικά θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, και δεν είναι άλλο από την αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής  Αυτοδιοίκησης, τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια την οποία ρητά εγγυάται το Σύνταγμά μας, στο άρθρο 102.

Αυτή η αυτοτέλεια απειλείται όμως άμεσα γιατί βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Το υπουργείο Εσωτερικών καλεί, και μάλιστα μέσα σε προθεσμία – εξπρές, 15 ημερών, να προχωρήσουν οι Περιφέρειες στην «επαναξιολόγηση» των δομών τους, με «γνώμονα τον εξορθολογισμό στη διάρθρωση των οργανωτικών τους δομών, τη μέγιστη αξιοποίηση του υπηρετούντος προσωπικού και τη βέλτιστη διαχείριση των πόρων».

Στόχος  είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποτελεί υποχείριο και εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων της κυβέρνησης, να υλοποιεί χωρίς αμφισβητήσεις, τις κυβερνητικές πολιτικές λιτότητας, τις απολύσεις που απαιτούν οι τροϊκανοί και τις αντιλήψεις των νεοφιλελεύθερων για ελάχιστο ή καθόλου κράτος.

Η αξιολόγηση των δομών των Περιφερειών και των δομών της Περιφέρειας Αττικής είναι μεν απαραίτητη ωστόσο οφείλει να υλοποιηθεί με τέτοιο τρόπο που θα περιφρουρείται η διοικητική αυτοτέλειά της, θα ενδυναμώνεται η λειτουργία της και θα καθίσταται ένα πολύτιμο εργαλείο για την ανάπτυξη της Αττικής προς όφελος των πολιτών της και της κοινωνίας, με ενεργούς συμμέτοχους τους εργαζόμενους της Περιφέρειας.

Σήμερα η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται στα όριά της και ότι για το γεγονός ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί όπως θα όφειλε στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών, δεν ευθύνεται το… «μεγάλο οργανόγραμμα», αλλά η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να την αποψιλώσει από οικονομικούς πόρους και να την αποδυναμώσει με την προβλεπόμενη μείωση κατά 30% του προσωπικού της.

Η Περιφέρεια Αττικής θα αλλάξει για να βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών, σύμμαχός τους και συμπαραστάτης τους, ειδικά στις σημερινές συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης.

Και αυτή η αλλαγή, περνάει και μέσα από τη θεσμοθέτηση ενός νέου οργανισμού, την αποκλειστική ευθύνη της οποίας την έχει η Περιφερειακή Αρχή, όπως ορίζει το Σύνταγμα και ο νόμος, ο Καλλικράτης, στο άρθρο 241, όπως αυτό τροποποιήθηκε από το άρθρο 5 του νόμου 4257 του 14.

Η νέα Περιφερειακή Αρχή, υπογραμμίζει ότι η διαδικασία αξιολόγησης των δομών της Περιφέρειας Αττικής αποτελεί εσωτερική διοικητική διαδικασία κάθε Περιφέρειας και δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη προς το αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών περί «επαναξιολόγησης των δομών της Περιφέρειας», γιατί αυτό:

α) βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, την οποία εγγυάται το Σύνταγμα.

β) επιχειρεί να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο την Περιφέρεια Αττικής, η οποία σήμερα υπολειτουργεί.

γ) υποκρύπτει σχεδιασμούς που σχετίζονται με την ιδιωτικοποίηση σημαντικών δραστηριοτήτων της.

Δείτε όλη την ομιλία της περιφερειάρχη Αττικής.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet