Ρ. Δούρου: Η υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εγγύηση του αύριο των παιδιών μας
Print Friendly, PDF & Email
Περιφέρεια Αττικής

Ρ. Δούρου: Η υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εγγύηση του αύριο των παιδιών μας

«Σήμερα οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, τα επίπεδα διακυβέρνησης που βρίσκονται εγγύτερα στον πολίτη και τα προβλήματά του, μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο για το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου» επισήμανε σήμερα, μεταξύ άλλων, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, στη διεθνή συνάντηση με θέμα «Safeguarding Democratic Institutions within a Europe in crisis: Challenges and Responses», που πραγματοποιείται στο Ναύπλιο στις 11 και 12 Μαΐου 2018, στο πλαίσιο του 14ου Σεμιναρίου Διεθνούς Δικαίου.

«Οι τοπικές και περιφερειακές Αρχές έδωσαν από την πρώτη στιγμή το “παρών” στο ευρωπαϊκό εγχείρημα με την ίδρυση το 1951 του Συμβουλίου των Κοινοτήτων της Ευρώπης, στον απόηχο της τοποθέτησης Σουμάν», ανέφερε η ίδια.

Κατά την παρέμβασή της, στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Χρηστή Διακυβέρνηση», η περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «η Περιφέρεια Αττικής επιχειρεί να ενεργήσει ως σύγχρονη ευρωπαϊκή, μητροπολιτική Περιφέρεια, εφαρμόζοντας τις αρχές του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θυμίζω όμως στο σημείο αυτό ότι εκκρεμεί η επέκταση της εφαρμογής του Χάρτη και στον δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κάτι που έχει επισημάνει το Κογκρέσο στη χώρα μας το 2015, ζητώντας να επεκταθεί η κύρωση του νόμου 1850 του 1989».

Η περιφερειάρχης αναφέρθηκε συνοπτικά σε σειρά καλών πρακτικών της Περιφέρειας Αττικής, όπως τη δημιουργία νέων δεδομένων στις δημόσιες συμβάσεις με ηλεκτρονικές διαδικασίες, με υψηλά ποσοστά έκπτωσης και με υγιή ανταγωνισμό, τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής σε πιλοτικό πρόγραμμα του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του Εσωτερικού Ελέγχου στην Περιφέρεια, την καταγραφή, την ομογενοποίηση και την κωδικοποίηση όλων των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας και τη μείωση των απαιτούμενων υπογραφών για την έκδοση των διοικητικών πράξεων – προσαρμόζοντας κατάλληλα τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και την εκπόνηση μελέτης ιεράρχησης και προτεραιοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων στην Αττική και την τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Αποβλήτων της Αττικής, στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, της ανακύκλωσης, της επανάχρησης, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Η διεθνής Συνάντηση διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας και Κατάρτισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής Δράσης και την Έδρα Jean Monnet «EU Solidarity in Civil Protection and Humanitarian Action» του Παντείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης και με τη στήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Δήμου Ναυπλιέων και της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του πρέσβη – μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, καθηγητή Στέλιου Περράκη.

Ακολουθούν βασικά σημεία από την παρέμβαση της περιφερειάρχη:

Πρόκειται για μία διεθνή Συνάντηση που θέτει, τολμώ να πω, “τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων”,  λίγες μόλις ημέρες από τη συμπλήρωση 68 ετών από την 9η Μαΐου, από τη Δήλωση Σουμάν, που έβαζε τα θεμέλια του μοναδικού στην ιστορία εγχειρήματος της ευρωπαϊκής ειρηνικής ολοκλήρωσης. Έρχεται να ψηλαφίσει το θέμα της Δημοκρατίας σε μια Ευρώπη που αντιμετωπίζει παρατεταμένη και πολύπλευρη κρίση.

Μια Ευρώπη που σήμερα δοκιμάζεται από κρίση αντιπροσωπευτικότητας, κρίση δημοκρατικής νομιμοποίησης, κρίση αξιών, την άνοδο του λαϊκισμού και του κάθε είδους εξτρεμισμού. Παραγόντων που υπονομεύουν το παρόν και το μέλλον της. Μια περίοδο – πρόκληση για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που αντιμετωπίζει την ανάγκη της αποτελεσματικής λειτουργίας σε σχέση με την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών και των κοινωνιών.

Σήμερα στην Ευρώπη οι δυνάμεις εκείνες που έχουν συνείδηση του πόσο επείγουσα είναι σήμερα στην Ευρώπη η προστασία της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεξαγάγουν έναν δημόσιο διάλογο που αφορά στις τάσεις της αποκέντρωσης και της περιφερειοποίησης.

Έναν ευρωπαϊκό, δημόσιο διάλογο όπως οριοθετείται από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη της Τοπικής Αυτονομίας του 1985 και το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για την Περιφερειακή Δημοκρατία, του 2009. Έναν διάλογο που αφορά τις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές, τα αναντικατάστατα εργαλεία, πρώτον, για την αποκατάσταση της πολιτικής, με την αριστοτελική της έννοια, δεύτερον, για τη συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και τρίτον, για την αντιμετώπιση της ανόδου των ξενοφοβικών και ρατσιστικών τάσεων.

Και φυσικά κάθε άλλο παρά σύμπτωση είναι και το γεγονός ότι οι Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές καλούνται να αντιμετωπίσουν, με ό,τι θεσμικά και οικονομικά μέσα διαθέτουν, το σύνθετο και καθοριστικό για το μέλλον των ευρωπαϊκών κοινωνιών, μεταναστευτικό/προσφυγικό φαινόμενο.

Προσκρούουμε συχνά σε νομοθετικές ελλείψεις, κενά, ασάφειες, αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων. Εμπόδια στην αποτελεσματική λειτουργία της Περιφέρειας και στην παροχή των υψηλού επιπέδου υπηρεσιών που δικαιούνται οι πολίτες. Εμπόδια στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας. Εμπόδια στην ανοικτή λειτουργία της Περιφέρειας και στη διαδικασία λογοδοσίας της στους πολίτες.

Απέναντι σε αυτά τα χρόνια θεσμικά εμπόδια και τις δομικές παθογένειες, απέναντι σε παγιωμένες αρνητικές νοοτροπίες, εμείς προτάσσουμε την πολιτική μας βούληση και εξυπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον στη βάση των αρχών της τήρησης της νομιμότητας, της αποτελεσματικότητας, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της συμμετοχικότητας. Της ενίσχυσης, δηλαδή, της δημοκρατικής νομιμοποίησης ως εχέγγυο και απάντηση στην κρίση δημοκρατίας που βιώνουμε σήμερα στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό οικοδομούμε το νέο πρότυπο χρηστής διοίκησης στην Αττική, με έργα και όχι ευχολόγια ή ευσεβείς πόθους. Είτε πρόκειται για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής στο Σύμφωνο Ακεραιότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δημόσιες συμβάσεις, είτε για το Κέντρο Logistics ή για την ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού συστήματος πολυκαναλικής εξυπηρέτησης των πολιτών με έμφαση στην παροχή ψηφιακών υπηρεσιών.

Δεν επαναπαυόμαστε, δεν καθησυχάζουμε. Συνεχίζουμε τον αγώνα καθημερινά. Γιατί η υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί την εγγύηση του αύριο των παιδιών μας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet