Ρ. Δούρου: «Να αγωνιστούμε για κρατικό φορέα μεταφοράς μαθητών»
Περιφέρεια Αττικής

Ρ. Δούρου: «Να αγωνιστούμε για κρατικό φορέα μεταφοράς μαθητών»

Το θέμα της μεταφοράς των μαθητών βρέθηκε στο επίκεντρο της Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου, στην οποία παρέστησαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι φορέων Γονέων και Κηδεμόνων, εκπρόσωποι του Συνηγόρου του Πολίτη, καθώς και μαθητές από σχολεία της Αττικής.

Στην εισήγησή της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου επεσήμανε:

«Ευχαριστώ τους γονείς και τα παιδιά που διεκδικούν. Διεκδικούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων των παιδιών στην Παιδεία. Ένα δικαίωμα που προϋποθέτει την απρόσκοπτη και ασφαλή πρόσβασή τους στα σχολεία, η οποία αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση της Πολιτείας. Υποχρέωση που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας η Περιφέρεια Αττικής».

Στη συνέχεια αναφερόμενη στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη μεταφορά των μαθητών η κ. Ρ. Δούρου τόνισε:

«Οι Περιφέρειες είναι υποχρεωμένες να δράσουν μέσα στο πλαίσιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 24001 του Ιουνίου 2013. Μια ΚΥΑ που διαπνέεται από μια συγκεκριμένη φιλοσοφία, αυτή που υποτάσσει το δικαίωμα της ασφαλούς πρόσβασης των παιδιών στο σχολείο στην ανάγκη των οικονομιών. Της περικοπής δηλαδή των δαπανών, στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής. Οι τροπολογίες που αναγκάστηκε, υπό την πίεση της νέας περιφερειακής αρχής, να αποδεχθεί το υπουργείο Εσωτερικών, αντιλαμβανόμενο τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε η μεγάλη μείωση των δρομολογίων στην περίπτωση της πλήρους εφαρμογής της ΚΥΑ του 2013, είναι προσωρινές λύσεις για τη φετινή χρονιά».

Η περιφερειάρχης Αττικής συνέχισε επισημαίνοντας την ανάγκη για τη δημιουργία ενός ριζικά νέου συστήματος μεταφοράς των μαθητών και πρόσθεσε: «Ένα σύστημα που θα διασφαλίζει την ασφαλή πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των παιδιών. Είτε πρόκειται για τα παιδιά με αναπηρία, είτε για τους μαθητές των υπερτοπικών σχολείων. Γιατί όλα τα παιδιά δικαιούνται να έχουν πρόσβαση στην Παιδεία. Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη γνώση και αυτό το δικαίωμα είναι απαραβίαστο και δεν πρέπει να θυσιάζεται σε κανενός είδους βωμό εξοικονόμησης πόρων.

»Οφείλουμε όλοι μαζί να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε το στρεβλό και άκρως προβληματικό νομοθετικό πλαίσιο. Να το αντικαταστήσουμε μέσα από έναν πλήρη επανασχεδιασμό με δρομολόγια που θα είναι αποτέλεσμα μελετών και προτάσεων επιστημόνων, συγκοινωνιολόγων, φορέων γονέων και κηδεμόνων σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση. Μακριά από λογικές “εξοικονόμησης” πόρων και εξυπηρέτησης της μικροδιαπλοκής. Για να καταλήξουμε σε μια μόνιμη λύση ενός ενιαίου κρατικού φορέα για τη δημόσια, δωρεάν και ασφαλή μεταφορά των μαθητών».

Τέλος, η κ. Ρ. Δούρου δεσμεύτηκε η Περιφέρεια Αττικής να εξαντλήσει κάθε περιθώριο προκειμένου φέτος οι σχολικές αίθουσες να μην έχουν απόντες και «απούσα να είναι μόνον η μνημονιακή πολιτική».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet