Ρ. Δούρου: Παρέμβαση για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής
Print Friendly, PDF & Email
Περιφέρεια Αττικής

Ρ. Δούρου: Παρέμβαση για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής

Στην ανάγκη ριζικών τομών με έμφαση στον σχεδιασμό, την πρόληψη, τον συντονισμό με την κεντρική εξουσία και τη χρηματοδότηση, εστίασε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στην ομιλία της την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην οποία το πρώτο θέμα αφορούσε στη συζήτηση και ενημέρωση σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής, με αφορμή τα πλημμυρικά φαινόμενα της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου 2015.

«Μέσα σε δώδεκα μήνες επιχειρήσαμε να δράσουμε με εκείνον τον τρόπο προκειμένου να διασφαλίσουμε τις άμεσες ανάγκες των πιο ευάλωτων περιοχών», τόνισε στην παρέμβασή της η περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας ότι «Θέσαμε στέρεες βάσεις, στο μέτρο και το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των οικονομικών μας δυνατοτήτων, για να προστατέψουμε τις πιο ευάλωτες περιοχές του λεκανοπεδίου».

Συγκεκριμένα, η περιφερειάρχης Αττικής ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο για σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών στις οποίες προχώρησε η διοίκηση της Περιφέρειας, ενώ παράλληλα πρότεινε τη δημιουργία ενός Οδικού Χάρτη σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός ενιαίου Κέντρου Αποφάσεων, με συνεργασία των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στόχος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, η συγκρότηση του Ολοκληρωμένου Περιφερειακού Σχεδιασμού για την Αντιπλημμυρική Προστασία της Αττικής καθώς και η αντιμετώπιση του φαινομένου της αλληλεπικάλυψης των αρμοδιοτήτων και της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας.  Πρόκειται για «πολυεπίπεδη παρέμβαση που είναι πολυπαραγοντική», υπογράμμισε η περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι η παρέμβαση αυτή «δεν έχει αποκλειστικά στο επίκεντρο την Περιφέρεια ούτε και εξαρτάται αποκλειστικά από αυτήν. Είναι μια παρέμβαση που απαιτεί τις αποφασιστικές, συγκλίνουσες δράσεις τόσο της κεντρικής κυβέρνησης όσο και της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης. Η κάθε μία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της».

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη καταπολέμησης της γραφειοκρατίας: «Να πάψει να υπάρχει αυτός ο δαίδαλος νόμων, εγκυκλίων, διατάξεων μεταξύ υπουργείων, ΔΕΚΟ, δήμων, Περιφερειών. Να πάψουμε δηλαδή να παρεμβαίνουμε “Θεού θέλοντος και κράτους επιτρέποντος”».

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της παρέμβασης της περιφερειάρχη:

Έχουμε δρομολογήσει σειρά αποφάσεων για κρίσιμα έργα, έργα άμεσης ανάγκης, για την προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους. Έργα που έπρεπε να είχαν γίνει όχι από χθες, αλλά από προχθές.

Το 1939, ο Μεταξάς ανακοίνωνε υπερηφάνως «θάπτομεν τον Ιλισσόν». Στις επόμενες δεκαετίες «θάψαμε» τα πάντα – ρέματα, χείμαρρους, κ.ά.

Οι ανοικτές πληγές της Αττικής είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες: παντελής έλλειψη σχεδιασμού, μπαζωμένα ρέματα, άναρχη δόμηση, μεγάλα έργα χωρίς πρόβλεψη της αντιμετώπισης των προβλημάτων της απορροής των ομβρίων, εντάξεις στα σχέδια πόλεως χωρίς μελέτες ομβρίων.

Δεν είναι ώρα για λόγια και περισπούδαστες αναλύσεις. Αλλά για έργα. Έργα, τα οποία εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες, έχουμε αρχίσει να δρομολογούμε.

Δεν ισχυρίζομαι ότι μέσα σε έναν χρόνο έχουμε ανατάξει παθογένειες δεκαετιών. Δεν ήταν δυνατόν. Εκείνο όμως που ήταν δυνατόν, το πράξαμε.

Θέσαμε στέρεες βάσεις, στο μέτρο και το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των οικονομικών μας δυνατοτήτων, για να προστατέψουμε τις πιο ευάλωτες περιοχές του λεκανοπεδίου.

Στην κατεύθυνση αυτή συγκεκριμένα: Πρώτον, συγκεντρώσαμε από το κεντρικό κράτος, αλλά και από τους δήμους τις διαθέσιμες μελέτες, καθώς και τα αιτήματα για όπου υπάρχουν προβλήματα αλλά δεν υπάρχουν μελέτες. Δεύτερον, κατατάξαμε και αξιολογήσαμε όλο αυτό το υλικό και εντάξαμε αυτό που έπρεπε στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής. Τρίτον, προωθήσαμε την εκπόνηση αντιπλημμυρικών μελετών και την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων. Παράλληλα, προωθούμε δημοπρατήσεις με ταχύ ρυθμό.

Μέσα σε δώδεκα μήνες επιχειρήσαμε να δράσουμε με εκείνον τον τρόπο προκειμένου να διασφαλίσουμε τις άμεσες ανάγκες των πιο ευάλωτων περιοχών.

Έχουμε επίγνωση της ευρύτητας του θέματος και ανάγκης ριζικών τομών για την αντιμετώπισή του. Οι τομές συνοψίζονται στις λέξεις: σχεδιασμός – πρόληψη – συντονισμός με κεντρική εξουσία – χρηματοδότηση.

Τομών που εξειδικεύουμε ως εξής:

  • Πρώτον: Στην ανάγκη άμεσων νομοθετικών ρυθμίσεων.
  • Δεύτερον: Στη λήψη προληπτικών μέτρων.
  • Τρίτον: Στην ανάγκη άμεσης αποκατάστασης, ανάταξης των ζημιών.

Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολος και ανηφορικός. Λύσεις με μαγικά ραβδάκια δεν υπάρχουν. Οι σοβαρές λύσεις περνούν, όπως ήδη ανέφερα, μέσα από την πρόληψη, τον σχεδιασμό, την άμεση αντιμετώπιση, την ευελιξία στη λήψη και την εφαρμογή των αποφάσεων.

Προτείνουμε: Τη δημιουργία, στο πλαίσιο του προαναφερθέντος Οδικού Χάρτη, ενός ενιαίου κέντρου αποφάσεων, με συνεργασία των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με στόχο τη συγκρότηση Ολοκληρωμένου Περιφερειακού Σχεδιασμού για την Αντιπλημμυρική Προστασία της Αττικής.

Αυτή η πολυεπίπεδη παρέμβαση είναι πολυπαραγοντική. Καθώς δεν έχει αποκλειστικά στο επίκεντρο την Περιφέρεια ούτε και εξαρτάται αποκλειστικά από αυτήν. Είναι μια παρέμβαση που απαιτεί τις αποφασιστικές, συγκλίνουσες δράσεις τόσο της κεντρικής κυβέρνησης όσο και της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης. Η κάθε μία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet