Σε ημερίδα για την κλιματική αλλαγή η Ρ. Δούρου
Print Friendly, PDF & Email
Περιφέρεια Αττικής

Σε ημερίδα για την κλιματική αλλαγή η Ρ. Δούρου

Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας με θέμα «Κλιματική αλλαγή και φυσικές καταστροφές» κήρυξε σήμερα το πρωί, Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018, στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Πρόκειται για διεθνή ημερίδα της Περιφέρειας Αττικής, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, με τη συμμετοχή διεθνών φορέων, καθηγητών και ερευνητών και περιλαμβάνει δύο ενότητες:

  • «Κλιματική αλλαγή και φυσικές καταστροφές στη Νότια Ευρώπη»
  • «Αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών – Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης».
Ρ. Δούρου: Έχουμε εγκαίρως πάρει θέση στον δημόσιο διάλογο περί κλιματικής αλλαγής και των σοβαρών της επιπτώσεων στην καθημερινότητά μας

Η κ. Ρένα Δούρου τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν αντιμετωπίζει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής συγκυριακά ή αποσπασματικά. «Το θέμα αυτό αποτελεί σταθερή παράμετρο των πολιτικών μας. Γιατί εμείς έχουμε εγκαίρως πάρει θέση στον δημόσιο διάλογο περί κλιματικής αλλαγής και των σοβαρών της επιπτώσεων στην καθημερινότητά μας. Έχουμε επιλέξει πλευρά», σημείωσε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε: «Είμαστε στο πλευρό εκείνων που με βάση την έρευνα και τα επιστημονικά στοιχεία, κρούουν εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν προληπτικές ενέργειες και ανάλογες πολιτικές για τη θωράκιση των πόλεων και την προστασία του περιβάλλοντος».

«Όσοι παραμένουν αθεράπευτα σκεπτικιστές για την ύπαρξη ή μη του φαινομένου, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν γύρω τους. Η κλιματική αλλαγή, με διαφορετικές μορφές, είναι εδώ», υπογράμμισε η περιφερειάρχης.

«Στην Αττική και την Εύβοια, στη Χαλκιδική, και τη Σαμοθράκη. Στη Βενετία. Απειλεί ευρύτερα τη Μεσόγειο, σε βαθμό να μιλάμε σήμερα, σύμφωνα με διεθνή ινστιτούτα, για “αλλαγή της δυναμικής του καιρού” που κάνει ακόμη πιο ακραία τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Που κάνει πιο ακραίες τις καταιγίδες που πλήττουν τη  Μεσόγειο, η οποία από την εποχή που την ανάτεμνε ο μεγάλος Φερνάν Μπροντέλ, έχει πλέον μπει για τα καλά στο σπιράλ των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

»Ιταλία, Ισπανία, Τυνησία, Ιορδανία μετρούν συνέπειες σε ζωές και περιουσίες, μόνο τις τελευταίες εβδομάδες ακριβώς από φυσικές καταστροφές που σχετίζονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή» τόνισε η περιφερειάρχης.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί διακύβευμα που άπτεται της εθνικής ασφάλειας του τόπου

Η κ. Ρ. Δούρου επισήμανε ότι: «Στην Περιφέρεια Αττικής δεν περιμέναμε αυτές τις εξελίξεις για να πάρουμε θέση. Αποτελεί στρατηγική μας επιλογή η σοβαρή, συστηματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της». Κάνοντας λόγο για «διακύβευμα, που η αντιμετώπισή του καθορίζει το μέλλον, είτε πρόκειται για τη Μεσόγειο είτε για την Αττική, είτε για τον νότο της Ευρώπης, είτε για την Αμερική ή την Ασία, διακύβευμα που άπτεται της εθνικής ασφάλειας του τόπου» αναφέρθηκε σε σχετικές πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής και συγκεκριμένα είπε:

  • Γι΄ αυτό και δημιουργήσαμε θέση αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος – Κλιματικής Αλλαγής.
  • Γι΄ αυτό και μετέχουμε ως περιφέρεια της Μεσογείου, ως κομμάτι του οικοσυστήματός της, σε κοινές πρωτοβουλίες, όπως αυτή του Plan Bleu, που φέτος έκλεισε 40 χρόνια δράσεων.
  • Γι΄ αυτό κι έχουμε εντάξει την Περιφέρεια Αττικής στο Bologna Charter, σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών μέσα από την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
  • Γι΄ αυτό και βάζουμε τις βάσεις, μέσα από συνέργειες με έγκριτους επιστημονικούς και πανεπιστημιακούς θεσμούς, όπως το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Αστεροσκοπείο, για τη θωράκιση της Αττικής, όσο αυτό είναι δυνατόν, από τις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής.
  • Γι΄ αυτό και εκπονούμε το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) με στόχο την ιεράρχηση των απαραίτητων μέτρων και δράσεων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για την επόμενη τουλάχιστον επταετία.
  • Γι΄ αυτό και διοργανώσαμε στις αρχές Ιουλίου σχετική ημερίδα και σήμερα εξειδικεύουμε, με νέα, διεθνή ημερίδα, σε συνεργασία με περιφέρειες του ευρωπαϊκού νότου, με το Ευρω-Μεσογειακό Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή, με το Πολυτεχνείο του Μονάχου, με το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, με τη Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης, με έγκριτους Έλληνες καθηγητές και ερευνητές, μια προσπάθεια που δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτισαν: η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη και ο καθηγητής, Διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Μανώλης Πλειώνης. Την ημερίδα συντονίζει η γενική διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής, Αργυρώ Παρασκευοπούλου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet