Σε συνέδριο Ελλήνων Φυσικών ο Κ. Μανιάτης
Περιφέρεια Αττικής

Σε συνέδριο Ελλήνων Φυσικών ο Κ. Μανιάτης

Στο τακτικό συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών που διεξήχθη στο Ναύπλιο και είχε ως αντικείμενο «Σύγχρονη Φυσική και Κοινωνία: Επιτεύγματα-Τεχνολογία-Έρευνα» παρευρέθηκε την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014 ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Κωνσταντίνος Μανιάτης.

Ο αντιπεριφερειάρχης στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Οι επαναστατικές εξελίξεις όσον αφορά τις γνώσεις, τις μεθόδους έρευνας και τις εφαρμογές των φυσικών επιστημών επηρεάζουν καθοριστικά την πορεία των κοινωνιών.

»Παράλληλα, με τις εξελίξεις αυτές, πολλαπλασιάζεται και η δυνατότητα του σύγχρονου ανθρώπου να χρησιμοποιήσει τα επιτεύγματα των επιστημών και της τεχνολογίας για την προώθηση βραχυπρόθεσμων ιδιοτελών σκοπών που αντιστρατεύονται, σε πολλές περιπτώσεις, τα συμφέροντα της ανθρωπότητας. Επομένως, ένα κρίσιμο ζήτημα είναι ο τρόπος αξιοποίησης των επιτευγμάτων της φυσικής, της τεχνολογίας και των άλλων επιστημών.

»Οι επιστήμες πρέπει να θεμελιώνονται πάνω σε στέρεες ανθρωπιστικές αξίες και χωρίς να αγνοούν τις ανάγκες της οικονομίας και της παραγωγής, οφείλουν να υπηρετούν το σύνολο της κοινωνίας και τα συμφέροντά της.

»Η νέα πραγματικότητα που αναδύεται κάτω απ’ αυτές τις εξελίξεις πολυδιάστατη, αντιφατική και ιδιαίτερα προβληματική θέτει καινούργια ερωτήματα στο σύγχρονο άνθρωπο που ζητούν επιτακτικά απαντήσεις. Από τις εξελίξεις αυτές προκύπτει ως πρωταρχική ανάγκη η ανάδειξη από τα εκπαιδευτικά συστήματα ελεύθερων, δημοκρατικών, ενεργών πολιτών με κριτική σκέψη και με διάθεση αμφισβήτησης και δημιουργίας, που έχουν τη δυνατότητα όχι απλώς να παρακολουθούν τις εξελίξεις, αλλά να μπορούν να ερμηνεύουν τη φυσική και κοινωνική πραγματικότητα, να παίρνουν στα χέρια τους τις τύχες της ζωής τους και να αγωνίζονται με γνώμονα το ευρύτερο κοινωνικό όφελος για έναν δίκαιο και ανθρώπινο κόσμο.

»Σήμερα η έννοια της ανάπτυξης δεν συνδέεται στενά μόνο με οικονομικούς δείκτες αλλά και με την ποιότητα ζωής καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος. Συνδέεται με μια ισόρροπη αειφόρο ανάπτυξη που θα έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις σύγχρονες ανάγκες του και την προστασία του περιβάλλοντος. Η πραγμάτωση αυτού του στόχου απαιτεί επιστημονική δραστηριότητα δεσμευμένη σε ανθρωπιστικές αξίες και αρχές.

Κυρίες και κύριοι,

Το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των προσκεκλημένων ομιλητών και η θεματολογία του συνεδρίου σας, εγγυώνται την επιτυχία του».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet