Στην Ελλάδα οι τέσσερις από τις 20 φτωχότερες Περιφέρειες στην Ευρώπη
Print Friendly, PDF & Email
Περιφέρεια Αττικής

Στην Ελλάδα οι τέσσερις από τις 20 φτωχότερες Περιφέρειες στην Ευρώπη

Μεταξύ των 20 φτωχότερων περιφερειών στην Ευρώπη συγκαταλέγονται και τέσσερις περιφέρειες στην Ελλάδα. Τα παραπάνω πιστοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat), στη σχετική έκθεσή της όπου παρουσιάζονται οι ευρωπαϊκές περιφέρειες με τα χαμηλότερα ποσοστά του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Ειδικότερα, οι τέσσερις ελληνικές περιφέρειες που συγκαταλέγονται στις 20 φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης είναι οι εξής:

Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (11η θέση), η Ήπειρος (13η θέση), το Βόρειο Αιγαίο (14η θέση) και η Δυτική Μακεδονία (17η θέση).

Τα στοιχεία για την Ελλάδα

Όσον αφορά την Ελλάδα, το 2017, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (εκπεφρασμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης) διαμορφώθηκε στο 67% του μέσου κοινοτικού. Μόνο η Αττική (91% του κοινοτικού ΑΕΠ) κατέγραψε κατά κεφαλήν ΑΕΠ άνω του 75% του κοινοτικού.

Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2017 σημειώθηκε στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (46%), στην Ήπειρο και το Βόρειο Αιγαίο (48%) και στη Δυτική Ελλάδα (49%). Ακολουθούν η Θεσσαλία (52%), η Κεντρική Μακεδονία (53%), η Πελοπόννησος (56%), η Κρήτη (57%), η Δυτική Μακεδονία (59%), η Στερεά Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά (62%) και το Νότιο Αιγαίο (72%).

Οι περιφέρειες με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ε.Ε. είναι το κέντρο του Λονδίνου (626% του κοινοτικού), το Λουξεμβούργο (253%), η περιφέρεια της νότιας Ιρλανδίας (220%), το Αμβούργο (202%) και οι Βρυξέλλες (196%).

Η φτώχεια στην Ευρώπη

Ανάμεσα στις 20 φτωχότερες περιφέρειες της Ε.Ε. βρίσκονται πέντε περιφέρειες της Βουλγαρίας, τέσσερις της Ουγγαρίας, τρεις της Πολωνίας, δύο της Ρουμανίας και δύο υπερπόντιες περιφέρειες της Γαλλίας. Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σημειώνεται στη βορειοδυτική Βουλγαρία (31% του κοινοτικού).

Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονταν το 2017 δώδεκα ελληνικές περιφέρειες.

Στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2017 κυμάνθηκε μεταξύ 31% σε περιφέρεια της Βουλγαρίας και 626% στο κέντρο του Λονδίνου.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet