Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητούν οι περιφερειάρχες για τα διαθέσιμα
Περιφέρεια Αττικής

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητούν οι περιφερειάρχες για τα διαθέσιμα

Πρόθυμοι να συνδράμουν, αλλά αντίθετοι σε μονομερείς ενέργειες, όπως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, δηλώνουν οι περιφερειάρχες και ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Μέχρι τότε δεν θα μεταφέρουν κανένα ποσό στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Την Τρίτη 21 Απριλίου 2015 συνεκλήθη έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) το οποίο αποφάσισε να ζητήσει άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα των διαθεσίμων λόγω της «σοβαρότητας του ζητήματος».

Μετά το έκτακτο Δ.Σ. η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«H Αυτοδιοίκηση, όπως και στο παρελθόν, έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλει στις εκρηκτικές ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας.

»Είναι συνεπώς αυτονόητο ότι σε συνεργασία με την Κυβέρνηση θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος, θα συνδράμει στον αγώνα της και θα αντιδράσει ανάλογα.

»Είναι αντίθετη όμως σε μονομερείς ενέργειες που πλήττουν το κύρος και την αυτονομία της Αυτοδιοίκησης όπως οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

»Κρίνοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος ζητεί άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας. Μέχρι να γίνει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό οι περιφερειάρχες δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα όπως ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου». 

Αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις ο Δ. Μάρδας

Παρών στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις των περιφερειαρχών στην απόφαση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, με αυτό το μέτρο -το οποίο εκτός από τους ΟΤΑ αφορά και τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης- υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθούν περί τα 2-2,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα τοποθετηθούν σε repos και θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της χώρας.

Οι περιφερειάρχες χαρακτήρισαν την απόφαση «βίαιη συνταγματική εκτροπή», καθώς, όπως ανέφεραν, παραβιάζεται το άρθρο 102 του Συντάγματος που εξασφαλίζει το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ. Για ανάγκη προσφυγής στο ΣτΕ έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, σε δηλώσεις του, πριν από τη συνεδρίαση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να το πράξει ο ίδιος προσωπικά, αν δεν προσφύγει συλλογικά η ΕΝΠΕ.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, σε δηλώσεις του, πριν από τη συνεδρίαση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στα δικαστήρια και, «αν χρειαστεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ενώ για προσφυγή στο ΣτΕ έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.

Οι περιφερειάρχες επισήμαναν ακόμα ότι με την κατάθεση των διαθεσίμων τους, κινδυνεύουν να μείνουν στον αέρα αναπτυξιακά έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να χαθούν τα σχετικά κονδύλια, να πληγεί η ανάπτυξη, να αυξηθεί η ανεργία και να απαιτηθεί να αποζημιώσουν τους εργολάβους που στο μεταξύ θα έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.

Κατηγόρησαν, επίσης, τον κ. Μάρδα ότι με την απόφασή του αιφνιδίασε τους ίδιους, ενώ, μέχρι πρόσφατα, διαβεβαίωνε ότι δεν θα πειραχτούν τα διαθέσιμα. Ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχτηκε ότι έπρεπε να προηγηθεί διάλογος, αλλά δεν έγινε, λόγω στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet