Το πορτρέτο της Ρένας Δούρου μέσα από την «El Pais»
Περιφέρεια Αττικής

Το πορτρέτο της Ρένας Δούρου μέσα από την «El Pais»

Πορτρέτο της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, κάνει σε δημοσίευμά της στο φύλλο της 6ης Ιανουαρίου 2015 η ισπανική εφημερίδα «El Pais», με άρθρο της ειδικής απεσταλμένης της, Maria Antonia Sanchez-Vallejo.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία του άρθρου, όπως αναφέρονται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής:

· Η πλειοψηφία αυτού του εκλογικού σώματος (50,8%) στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου ψήφισε τη Ρένα Δούρου, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα στο οποίο ανήκει και το οποίο έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. «Δεν μας ψήφισαν γιατί τους τάξαμε τον ουρανό με τα άστρα, αλλά γιατί τους είπαμε την αλήθεια», τονίζει.

· «Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε η Ευρώπη έχει ανάγκη από μια δημοκρατική επανίδρυση, με πολιτικές που να οδηγούν στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Πρέπει, εν ολίγοις, να κυριαρχήσει ξανά η πολιτική επί των αγορών. Και η εξέλιξη αυτή δεν αφορά μόνο μία ή δυο χώρες, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη».

· «[Στον ΣΥΡΙΖΑ] Είμαστε ρεαλιστές ευρωπαϊστές», συνεχίζει η περιφερειάρχης, καθισμένη στον καναπέ του γραφείου της με μια εκπληκτική θέα στην Ακρόπολη. «Το ζήτημα δεν είναι αν εμείς είμαστε υπέρ ή κατά της Ευρώπης ή του ευρώ, αλλά το πώς φτάσαμε ως εδώ και ποιος είναι ο τρόπος λειτουργίας της Ε.Ε…. Το 2009, όταν μπήκαμε στη Βουλή με το 4% των ψήφων, ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποιούσε ότι θα είχαμε κρίση χρέους, αλλά η κυβέρνηση κώφευε».

· «Έχω πέντε χρόνια μπροστά μου ως περιφερειάρχης Αττικής και σε αυτή τη θέση θα συνεχίσω, γιατί είμαι βέβαιη ότι μπορώ να βοηθήσω τους πολίτες. Αυτή είναι η προτεραιότητα της δουλειάς μου και πάνω από όλα, να ανακουφίσω την ανθρωπιστική κρίση από την οποία υποφέρει ο κόσμος».

· «Εδώ δεν κάνουμε πειράματα. Φροντίζουμε, μέσα από μια σοβαρή και υπεύθυνη διακυβέρνηση, για το καλό του πολίτη και του περιβάλλοντος, έχοντας απέναντί μας μια εχθρική κεντρική κυβέρνηση».

· Τον Αύγουστο, προτού αναλάβει το πόστο της, συναντήθηκε με έναν – έναν χωριστά τους 66 δημάρχους της Περιφέρειας – μόνο οι 10 πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ – «κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ πριν», «για να τεθούν οι βάσεις μιας νέας σχέσης, συμμετοχικής και ισότιμης, γιατί για εμάς δεν υπάρχουν δήμαρχοι πρώτης και δεύτερης κατηγορίας».

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο της El Pais, της 6ης Ιανουαρίου 2015:

Ρένα Δούρου: Περιφερειάρχης Αττικής και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ
  • «Η Ευρώπη χρειάζεται δημοκρατική επανίδρυση, όχι απειλές»
  • «Η πολιτική της ΕΕ δεν οδηγεί πουθενά, μόνο σε αδιέξοδα», δηλώνει η περιφερειάρχης.

Κατέχει το σημαντικότερο πόστο που έχει κερδίσει μέχρι στιγμής το κόμμα του οποίου ηγείται ο Αλέξης Τσίπρας.

Της Maria Antonia Sanchez-Vallejo (ειδική απεσταλμένη της El Pais)

Η Ρένα Δούρου (Αθήνα, 1974) κυβερνά από την 1η του περασμένου Σεπτεμβρίου την Περιφέρεια της  Αττικής, μια περιοχή με έκταση μεγαλύτερη από τη Μάλτα ή το Λουξεμβούργο και παρόμοια με το Βέλγιο. Σε αυτή την πελώρια έκταση η oποία παράγει το 35% του ελληνικού ΑΕΠ, κατοικεί το 40% από τα 11 εκατομμύρια των Ελλήνων και, το σημαντικότερο ενόψει των εκλογών, ψηφίζει το 30% του εκλογικού σώματος. Η πλειοψηφία αυτού του εκλογικού σώματος (50,8%) στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου ψήφισε τη Ρένα Δούρου, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα στο οποίο ανήκει και το οποίο έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

«Δεν μας ψήφισαν γιατί τους τάξαμε τον ουρανό με τα άστρα, αλλά γιατί τους είπαμε την αλήθεια», τονίζει.

Με πτυχίο Παιδαγωγικής και μάστερ στις Πολιτικές Επιστήμες, η Δούρου συνέχισε τις σπουδές της στη Γαλλία, στην Τουρκία και στην Αγγλία και μιλά πέντε γλώσσες. Ένα κοσμοπολίτικο προφίλ με μια πολύ ξεκάθαρη θέση για την Ευρώπη, σε μια στιγμή όπου πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, οι οποίες εκπορεύονται κατά κύριο λόγο από τη Γερμανία και τη Δευτέρα έριξαν το χρηματιστήριο της Αθήνας κατά 5,6 μονάδες.

«Ένα πρόσφατο άρθρο στο Der Spiegel διαψεύδει τόσο την καγκελάριο [Αγκελα Μέρκελ] όσο και την [Ευρωπαϊκή] Κομισιόν. Αυτή η τακτική, αυτή η συστηματική προσπάθεια εκφοβισμού δεν είναι πολιτική, κυρίως από τη στιγμή που πολλοί βλέπουν ότι αυτή η πολιτική δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο σε αδιέξοδο. Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε η Ευρώπη έχει ανάγκη από μια δημοκρατική επανίδρυση, με πολιτικές που να οδηγούν στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Πρέπει, εν ολίγοις, να κυριαρχήσει ξανά η πολιτική επί των αγορών. Και η εξέλιξη αυτή δεν αφορά μόνο μία ή δυο χώρες, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη».

«[Στον ΣΥΡΙΖΑ] Είμαστε ρεαλιστές ευρωπαϊστές», συνεχίζει η περιφερειάρχης, καθισμένη στον καναπέ του γραφείου της με μια εκπληκτική θέα στην Ακρόπολη. «Το ζήτημα δεν είναι αν εμείς είμαστε υπέρ ή κατά της Ευρώπης ή του ευρώ, αλλά το πώς φτάσαμε ως εδώ και ποιος είναι ο τρόπος λειτουργίας της Ε.Ε…. Το 2009, όταν μπήκαμε στη Βουλή με το 4% των ψήφων, ο [Αλέξης] Τσίπρας προειδοποιούσε ότι θα είχαμε κρίση χρέους, αλλά η κυβέρνηση κώφευε».

«Δεν έχω την παραδοσιακή αντίληψη για την πολιτική. Δεν τη βλέπω ως καριέρα, πρώτα δηλαδή να εκλεγώ βουλευτής, κατόπιν να γίνω υπουργός, κ.λπ. «Εχω πέντε χρόνια μπροστά μου ως περιφερειάρχης Αττικής και σε αυτή τη θέση θα συνεχίσω, γιατί είμαι βέβαιη ότι μπορώ να βοηθήσω τους πολίτες. Αυτή είναι η προτεραιότητα της δουλειάς μου και πάνω από όλα, να ανακουφίσω την ανθρωπιστική κρίση από την οποία υποφέρει ο κόσμος», μέσα σε ένα πλαίσιο όπου «η ανεργία πλήττει τον ένα στους τρεις πολίτες, χιλιάδες νέοι μεταναστεύουν για να βρουν δουλειά, οι μικρές επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη και οι άνθρωποι αγωνιούν για το μέλλον. Γι΄ αυτό, η δική μας δουλειά οφείλει να είναι χρήσιμη. Εδώ και τώρα. Αμέσως».

Με ένα κονδύλι 13 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για ανθρωπιστική βοήθεια – από ένα συνολικό προϋπολογισμό 575 εκατομμυρίων – η Αττική προσφέρει βοηθήματα «τα οποία υπόκεινται σε πολύ αυστηρά κριτήρια» σε ανθρώπους χωρίς στέγη ή ηλεκτρικό ρεύμα. «Εμείς όμως δεν μοιράζουμε τρόφιμα. Αυτή τη δουλειά την κάνουν τα συσσίτια των δήμων και της εκκλησίας. Θα μου ήταν εύκολο να φωτογραφίζομαι σε κάποια ουρά [για συσσίτιο], αλλά δεν θέλω να γίνω η Ελληνίδα Εβίτα Περόν».

Η Δούρου δεν δέχεται ότι η εμπειρία της στο τιμόνι της Περιφέρειας της Αττικής αποτελεί ένα πείραμα για μια μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Εδώ δεν κάνουμε πειράματα. Φροντίζουμε, μέσα από μια σοβαρή και υπεύθυνη διακυβέρνηση, για το καλό του πολίτη και του περιβάλλοντος, έχοντας απέναντί μας μια εχθρική κεντρική κυβέρνηση». Τις παραμονές της ανάληψης των καθηκόντων της, είχε ζητήσει από τον προκάτοχό της –-ο οποίος είχε τη στήριξη της δικομματικής κυβέρνησης – μια σύνοψη των οικονομικών στοιχείων και των εκκρεμών υποθέσεων και η απάντηση που έλαβε ήταν ότι αυτά τα στοιχεία ήταν διαθέσιμα στις αντίστοιχες επίσημες ιστοσελίδες. «Φυσικά, τα πράγματα θα είναι πολύ πιο εύκολα με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αν και τίποτα δεν με εξέπληξε. Όλα όσα συνάντησα, τα είχα φανταστεί», υπογραμμίζει, παρόλο που από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα κατάφερε να πάρει αποφάσεις για 150 διαφορετικά θέματα. Τον Αύγουστο, προτού αναλάβει το πόστο της, συναντήθηκε με έναν – έναν χωριστά τους 66 δημάρχους της Περιφέρειας – μόνο οι 10 πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ – «κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ πριν», «για να τεθούν οι βάσεις μιας νέας σχέσης, συμμετοχικής και ισότιμης, γιατί για εμάς δεν υπάρχουν δήμαρχοι πρώτης και δεύτερης κατηγορίας».

Διάφορα άτομα περιμένουν τη σειρά τους στην είσοδο του γραφείου της μολονότι είναι παραμονή Χριστουγέννων, σε ένα μπαράζ ερωτήσεων και εργασιών. «Δεν είναι δυνατόν εγώ να έχω ένα τόσο δυσλειτουργικό γραφείο και οι εργαζόμενοι να μην έχουν χώρο ούτε για να κουνηθούν και δεν το λέω επειδή είμαι αριστερή, αλλά επειδή ο καθένας πρέπει να εργάζεται σε αξιοπρεπείς συνθήκες». Όσο για την πανοραμική θέα του κτηρίου, δηλώνει: «Σχεδόν δεν προλαβαίνω να κοιτάξω έξω, είναι αλήθεια. Τρέχω όλη μέρα και δουλεύω εφτά μέρες την εβδομάδα».

Το ίδιο ζητά και από τους συμβούλους της, μια διαρκή επαφή με την πραγματικότητα, στέλνοντάς τους για παράδειγμα, να γνωρίσουν από κοντά τη  μεγαλύτερη χωματερή της Περιφέρειας στη Φυλή – υποδέχεται καθημερινά 10.000 τόνους σκουπιδιών, ανάμεσά τους και τοξικά νοσοκομειακά απόβλητα, γεγονός που έχει προκαλέσει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων – «για να δουν, να μυρίσουν και να κατανοήσουν το μέγεθος του προβλήματος». Η χωματερή εξακολουθεί να λειτουργεί, αν και η Δούρου δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα κλείσει. Τον περασμένο μήνα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα για τη μη εναρμόνισή της με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και τη συνέχιση της λειτουργίας δεκάδων παράνομων χωματερών.

Η Ρένα Δούρου, τακτική καλεσμένη στα τηλεοπτικά πάνελ μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της, τον Ιούνιο του 2012 πρωταγωνίστησε άθελά της σε ένα επεισόδιο, όταν αυτή και μια βουλευτής του ΚΚΕ δέχτηκαν επίθεση από τον εκπρόσωπο Τύπου του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη. «Δεν φοβάμαι. Δεν έχω τέτοιο δικαίωμα γιατί βρίσκομαι εδώ για να βοηθήσω και αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Όταν συνέβη το περιστατικό, το υπουργείο Εσωτερικών μου προσέφερε προστασία, αλλά την αρνήθηκα. Τώρα πια δεν είναι τόσο προκλητικοί, πριν όμως προκαλούσαν ανησυχία και στη δεξιά και στην αριστερά. Η Χρυσή Αυγή χρησίμευσε ως εργαλείο στην κυβέρνηση προκειμένου να σκορπίσει τον φόβο».

Δείτε το δημοσίευμα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet